Annonce
Odense

Landbruget bag redningsaktion for Odense Fjord: - Jeg er rigtig stolt

Torben Povlsen fra Centrovice var med til at kickstarte projektet, som nu munder ud i et samarbejde blandt nogle af de største aktører ved Odense Fjord. Foto: Morten Knudsen, Pegasus Reklame & Marketing
Vandmiljøet i Odense Fjord er simpelthen for dårligt. Det har det været siden en gang i 80'erne. Men nu skal der ske noget, lover ni fynske aktører, som alle har tilknytning til fjorden.

Odense: Mandag morgen stimlede journalister sammen på bredden til Odense Fjord, hvor Odense Kommune havde indbudt til pressemøde om den miljømæssige fremtid for fjorden i baggrunden.

Odense Fjord er nemlig forurenet af industri, spildevand, en gammel losseplads, landbrug, gamle rester af skibsmaling og meget, meget andet.

Det kommer næppe som en overraskelse for nogen.

Annonce

Men dagens nyhed var til gengæld overraskende. Flere af de erhverv som historisk har haft ansvaret for forureningen, er nemlig gået sammen med SDU og Danmarks Naturfredningsforening, for at bedre det.

Det er tid til at Odense Fjord skal tilbage i "god økologisk tilstand". Det blev slået fast på et pressemøde mandag morgen, hvor et nyt samarbejde blev præsenteret. Foto: Morten Knudsen, Pegasus Reklame & Marketing

Det meddelte Torben Povlsen fra Centrovice, da han bød velkommen til pressemødet.

- Personligt har jeg både et landbrug og en natur rundt om, som skal gå op i en højere enhed. Det har altid været til debat hvordan landbruget påvirker vandmiljøet. Nu har vi fået lavet en rapport med udgangspunkt i fjorden, som præsenterer forskellige indgangsvinkler til det.

- Jeg er rigtig stolt over, at vi sammen har kunne stable det her samarbejde på benene om at gøre vandmiljøet godt igen. Jeg har oplevet en kæmpe vilje til at bidrage, når jeg har ringet rundt til de otte andre samarbejdsparter og indbudt dem til projektet, fortalte Torben Povlsen.

Små skridt, stor forskel

Da pressemødet var ovre, fortsatte de ni aktører til Odense Kongrescenter, hvor de afholdt den første af projektets workshops. Her skulle det helt store spørgsmål: "Hvordan kommer fjorden tilbage i god økologisk tilstand?" diskuteres.

Otte af projektets ni samarbejdsparter var til pressemødet mandag morgen. Her ses repræsentanter for Fjernvarme Fyn, Danmarks Naturfredningsforening, Odense Renovation og Vandcenter Syd, som alle kommer til at tage del i at genoprette vandmiljøet i Odense Fjord. Foto: Morten Knudsen, Pegasus Reklame & Marketing

- Den nuværende vandområdeplan går frem til 2027, og vi håber at kunne se resultater inden da. Om vi når kriteriet for "god økologisk tilstand" inden da, tør jeg ikke love, men for mig er det vigtigste også at vi rykker os i den rigtige retning, uddybede Torben Povlsen.


- Selvom skibe tidligere har forurenet meget med blymaling og anden udledning, er det ikke min opfattelse, at havnen bidrager til forurening i fjorden længere.

Carsten Aa, Lindø Port of Odense


Og den indstilling er Danmarks Naturfredningsforening enig i.

- Jeg var rigtig glad, da vi blev indbudt til det her samarbejde af Centrovice. Det er nødvendigt at erhvervene selv tager ansvar for, at vende den negative udvikling for miljøet, og jeg synes at samarbejdet her er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Hvornår vi kommer i mål med kriteriet for "god økologisk tilstand" tør jeg ikke sige præcist, men jeg forestiller mig at det bliver i min levetid, sagde Leo Jensen, samrådsformand for Danmarks Naturfredningsforening på Fyn

Hvad betyder "god økologisk tilstand"?

Den økologiske tilstand afgøres ved at måle på smådyr, vandplanter og fisk.

I vandløb reagerer smådyr, fisk, vandplanter og bundlevende alger på naturlige og menneskeskabte påvirkninger.

Et vandløb er i god økologisk tilstand for smådyr, når det ligger i faunaklasse 5 på en skala fra 1 til 7.

Annonce

Et fælles ansvar

Bunden af Odense Fjord er et flere meter dybt lag af mudder. Forhold som disse gør det umuligt for ålegræs at forplante sig, og det var netop den plante som tidligere beskyttede fjorden for den værste forurening.

Planten forsvandt en gang i 80'erne, og siden da har der kun været begrænset succes med at få det til at gro igen.

- Odense Fjord betyder rigtig meget for Odense, ligesom jeg selv har et nært forhold til fjorden. Derfor blev jeg rigtig glad, da jeg hørte om samarbejdet, og var ikke i tvivl om at Odense Kommune også skulle være med. Kommunen kommer med tre af vores egne virksomheder, Odense Renovation, Vandcenter Syd og Fjernvarme Fyn, fortalte Christoffer Lilleholt (V), Rådmand for By og Kulturforvaltningen.

Christoffer Lilleholt (V), har selv et nært forhald til Odense Fjord, og glæder sig over det nye samarbejde, som skal hjælpe fjorden tilbage i god form. Foto: Morten Knudsen, Pegasus Reklame & Marketing

- Alle de her virksomheder påvirker fjorden på hver deres måde, og jeg er sikker på, at de alle er klar til at tage endnu større ansvar for den måde, som de påvirker miljøet på, uddybede han.

Også Lindø Port of Odense er med i samarbejdet, selvom deres primære tilknytning til fjorden er at bruge den som en "blå motorvej". Altså en transportvej for skibe til og fra havnen.

- Selvom skibe tidligere har forurenet meget med blymaling og anden udledning, er det ikke min opfattelse, at havnen bidrager til forurening i fjorden længere. Alligevel er vi glade for at være med i samarbejdet, da vi ser det som et fælles ansvar at få fjorden på ret køl igen. Vi bidrager til samarbejdet med viden om fjorden og strømforhold, sagde Carsten Aa, administrerende direktør, Lindø Port of Odense.

Ålegræs er et vigtigt element i et sundt vandløb. Det kan derfor meget vel være en del af løsningen, at plante en hel masse på fjordbunden. Foto: Morten Pape

Lindø Port of Odense har tidligere sammen med SDU lavet et projekt, hvor de forsøgte at udplante ålegræs i fjorden. Et projekt som indtil videre har haft behersket succes. Alligevel er der en klar tro på at det nye samarbejde bliver en succes.

- Det fryder mig at se de erhverv og miljøorganisationer arbejde sammen den her gang. Det er nødvendigt for at der kan ske noget, sagde Mogens Flindt, lektor på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Måtte fyre medarbejder, da plejehjem fik forbud mod at handle i Brugsen: Nu tager brugsuddeler hatten af for politikerne

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce