Annonce
Indland

Landbrug og Fødevare om mangel på svineelever: - Vi har ikke haft konkrete tiltag med fokus på det

Arkivfoto: Nils Svalebøg

Selvom Danske Landbrugsskoler og svineelever påpeger branchens image som en af årsagerne til, at unge ikke vil arbejde med svin, mener erhvervspolitisk chef i Landbrug og Fødevarer, Morten Holm Østergaard, at landbrugsuddannelserne primært selv står med opgaven.

Der er mangel på unge, der vil uddanne sig med speciale i svin. Det har der været i flere år. Hvad har I konkret gjort for at være med til at ændre det?

- Der er generelt mangel på elever på landbrugsuddannelserne. Og det er skolernes primære opgave at tiltrække elever. Men vi gør det, at vi har skoletjeneste, hvor folkeskoler kan komme ud og opleve at være i erhvervet. Vi har også åbent landbrug én gang om året. Derudover har vi konkurrencer og lignende.

Det er skolernes ansvar at tiltrække elever, men ifølge kilder, jeg har snakket med tidligere, er svinebranchens image et problem. Og her har I en forholdsvis stor rolle. Hvad har I konkret gjort for at hjælpe skolerne med den udfordring?

- Vi har ikke haft helt konkrete tiltag med fokus på flere elever med speciale i svin. Vores udfordring er at få flere til at blive opmærksom på mulighederne inden for landbrug. Og det gør vi blandt andet med vores kampagne "Noget af det bedste", der skal give landbruget et bedre omdømme, styrke opfattelsen af erhvervet, fremhæve muligheder og derved også tiltrække flere elever til landbrugsuddannelserne og svinelinjerne. I den kampagne indgår svin også ret markant. Men landbrugsskolerne skal selv markedsføre deres uddannelser.

Hvorfor har I ikke haft fokus på at hjælpe til med udfordringen - eksempelvis med brandingkampagner - tidligere?

- Det har vi også haft. Netop med de ting, jeg har nævnt. Og nu med "Noget af det bedste"-kampagnen.

Men tallene har været faldende igennem flere år. Svinebranchen oplever mangel på kvalificeret arbejdskraft, og flere svineproducenter frygter nedgang i produktionen. Hvad synes du så om den indsats?

- Faldet kan, som sagt, også ses andre steder. Vi prøver at løfte erhvervet samlet. Og vi har lavet flere forskellige ting. Men det kan godt være, at vi skal gøre mere ved det. Jeg vil ikke bruge tallene som målestok for vores indsatser.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce