Annonce
Kultur

Lana Del Rey på Tinderbox: Dronningen af pop noir

Lana Del Rey har ikke optrådt i Danmark siden 2014, hvor hun gæstede Tinderbox' søsterfestival Northside. Arkivfoto: Axel Schütt
Torsdag aften optræder amerikanske Lana Del Rey for første gang i fem år i Danmark. Den 34-årige sanger er albumaktuel til august og bruger forhåbentlig koncerten til at skaffe nye kunder i butikken.

34-årige Lana Del Rey har en nærmest mytisk aura omkring sig, som hun har formået at bevare siden debutalbummet, "Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant", der udkom i 2010.

Det var dog først med albummet "Born to Die" fra 2012, at hun slog igennem globalt og pludselig gik fra intime scener til at indtage de allerstørste arenaer og festivalscener.

Lana Del Rey har ikke optrådt i Danmark siden 2014 på Northside, og i mellemtiden har hun udgivet flere sublime albummer. Ikke mindst "Ultraviolence" fra 2014 (som udkom lige før Northside) og "Honeymoon" fra 2015. Førstnævnte kårede denne signatur som årets internationale udgivelse i 2014, og det giver stadig gåsehud at lytte til den eminent coole "West Coast", hvor funky, næsten triphoppede trommer og surferguitar agerer bund for en umådeligt tilbagelænet vokal.

Lydbilledet er dystert, sørgmodigt og alligevel med en sart seksuel undertone. Man kan kun krydse fingre for, at lydfolkene og vindguderne giver Lana Del Rey optimale vilkår torsdag aften på Tinderbox. Og samtidig bede en stille bøn til, at publikum tier stille. Hvis du læser denne artikel, kan du så ikke pretty please with sugar on top opfordre alle dine venner til at lytte i stedet for at tale til især denne sandsynligvis delikate koncert?

Publikum på Tinderbox er i den heldige situation, at Lana Del Rey senere på året - formodentlig i august - udsender albummet "Norman Fucking Rockwell", og det ville alt andet lige være blæret med en verdenspremiere på en eller flere af de nye sange, selv om festivalkoncerter altid er vanskelige i forhold til at servere nyt materiale.

Lana Del Rey har stædigt holdt fast i sin filmiske vintage-pop, hvor man skal være et stædigt skarn for ikke at lade sig forføre og selv skabe filmstrimler til de dramatiske sange, der ofte har en romantisk slagside. Torsdag aften på Tinderbox har potentiale til at blive rendyrket musikalsk magi med den sarte sanger. Men det kræver både, at publikum er opmærksomt, og at den til tider voldsomt introverte Lana Del Rey formår at række ud og gribe publikum.

Med sange som "Pretty When You Cry", "Blue Jeans" og "Summertime Sadness" burde den del være en overskuelig opgave.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce