Annonce
Nordfyn

Laila får julehjælp: - Det gør, at jeg kan give mine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes

Laila Nielsen fra Søndersø har søgt julehjælp ved Dansk Folkehjælp, for at hun kan give sine børn en bedre jul. Foto: Diane Roland
Som førtidspensionist og enlig mor er det svært for Laila at få december til at hænge sammen rent økonomisk. Men med julehjælp kan hun give sine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes.

Søndersø: - Du kommer bare ind, råber Laila Nielsen (46) inde fra den anden side af døren til det lille hus i Toftekær i Søndersø. I bryggerset stormer familiens lille hund logrende frem for at tage imod. De små poter tripper på bryggersgulvet af glæde.

- Hun elsker, når vi får gæster, griner Laila og spørger, om kaffen skal være med eller uden mælk.

Her bor en familie, der holder af at være nære. Overalt hænger billeder af de to piger, Freja (11) og Frida (8), og i de tre soveværelser pryder store perlebilleder i forskellige motiver væggene - her laver man ting sammen.

Annonce

- Den her fik pigerne i julegave sidste år, siger Laila og hiver et krea-sæt frem, hvor man med lim og glimmer kan lave nøgleringe og smykker. Den store, lyserøde papæske bærer præg af at være blevet brugt meget, og Laila bekræfter, at de bruger mange timer på at lave kreative ting sammen. Samværet er noget, alle tre vægter højt.

- I kalendergaver får pigerne oftest nogle kreative ting - for de elsker at være kreative. For eksempel byg-selv-julemænd eller krus, man kan male på. Det kan de bruge mange timer på, og så laver vi også noget sammen, smiler Laila.

Julen er den bedste tid

I Toftekær nummer 17 bliver der i julemåneden, som er Frejas yndlingstid på året, brugt ekstra meget tid på hygge og samvær. Laila bagte selv julekager med sin mor og klippe-klistrede julepynt som barn, og den glæde er gået i arv til døtrene. Begge piger holder af at være kreative og Frida er heller ikke bleg for at lave en guirlande - eller 25.

- Nogle gange går det lidt amok herhjemme i huset med klippe-klistre. Særligt Frida er glad for guirlander, griner Laila, der fortæller, at hun sidste år måtte stoppe datteren ved guirlande nummer 25, fordi der ikke var plads til flere i huset.

Køkkenet blev pyntet til med hjemmelavet julepynt, som Freja og Frida har lavet i skolen gennem årene. - De er ikke engang kommet hjem med noget fra i år endnu, griner Laila, for der er ikke flere ledige køkkenskabe. Foto: Diane Roland

Julehjælpen fra Dansk Folkehjælp gør også, at Laila kan tage lidt penge ud af budgettet til pakkegaver i løbet af måneden, hvilket der bliver sat pris på. Det gør nemlig, at pigernes jul minder mere om deres klassekammeraters.

- Mine børn er indforstået med, at det kun er lørdag og søndag, man får kalendergaver. Det synes jeg er flot af dem, når de ikke er ældre, end de er, siger Laila med tydelig stolthed i stemmen og fortæller, at hun gør, hvad hun kan for, at give sine døtre den bedste jul.

Derfor følger hun også trop, når Frida og Freja insisterer på, at julepynten skal op inden den første søndag i advent, og som de går meget op i, er et fælles projekt. Så bliver der brugt en hel eller halvanden dag på at pakke kasser med julepynt ud og hænge det op. Og hvis nu Laila kan finde et lille juletræ, der ikke koster for meget, så vil de også gerne have et juletræ i hjemmet i Søndersø.

Det bedste ved at få julehjælpen er, at jeg kan give mine børn lidt mere, end jeg ellers havde kunnet. Så føler de sig ikke helt så udenfor, når de andre børn i skolen viser deres store julegaver frem.

Laila Nielsen

- Det bedste ved at få julehjælpen er, at jeg kan give mine børn lidt mere, end jeg ellers havde kunnet. Så føler de sig ikke helt så udenfor, når de andre børn i skolen viser deres store julegaver frem, siger hun, men tilføjer, at hun kun søger julehjælp ét sted fordi hun tænker, at der også er andre end hende, der har brug for en håndsrækning.

Fakta om julehjælp

Behovet for julehjælp steg allerede i 2020 under corona, hvor der hos Dansk Folkehjælp var 15.065 ansøgere på landsplan, hvoraf 71 familier var fra Nordfyn.

I år har antallet af ansøgere slået alle rekorder, selvom ansøgningsfristen hos mange organisationer endnu ikke er udløbet. Hos Dansk Folkehjælp var antallet af ansøgere den 27. november ved middagstid oppe på 15.704, på trods af, at ansøgningsfristen først er den 30. november. Heraf var 88 familier fra Nordfyn.

Ifølge flere organisationer skyldes det øgede behov for julehjælp, at forbrugspriser på blandt andet el og varme er steget kraftigt i 2021. Derudover er almene forbrugsvarer også steget i pris, hvilket ifølge Arbejdernes Landsforening har gjort, at det i gennemsnit er blevet 13.700 kroner dyrere at være børnefamilie i 2021 sammenlignet med sidste år.

Annonce

Hjem til Nordfyn

Selvom hendes ungdom ledte hende ud på en geografisk deroute, der efter skolen bragte hende både til Odense og Faaborg, så endte Laila alligevel tilbage der, hvor hun kom fra - nemlig Nordfyn.

En ødelagt ryg har gjort, at Laila i 2008 blev førtidspensionist. Den skal hende og hendes to piger, som hun er alene med, klare sig for - og nogle gange er det svært. Foto: Diane Roland

Sine barndoms skridt fik hun taget i Skamby, og sidenhen blev Søndersø byen, hvor hun brugte sine første fem folkeskoleår. Senere gik skolebussen til Bøgelundskolen i Middelfart, og efter at have gået på Store Andst Efterskole, var Laila skoletræt og fandt sig et arbejde.

- Jeg begyndte at arbejde som 16-årig på Eilersens Møbelfabrik i Skamby, hvor vi ungarbejdere var med til at skære stof ud til dem, der lavede møblerne, fortæller Laila, der, da hun fyldte 18 år, måtte finde sig et andet job, og endte med at arbejde ufaglært på forskellige gartnerier, indtil kroppen sagde stop.

- Arbejde, det kunne kunne jeg godt. Lige indtil jeg fik dårlig ryg, fordi jeg ikke var fornuftig nok til at skubbe tingene hen ad gulvet og kun løfte på de små ting, fordi vi bare skulle være færdige.

De tunge løft endte med en diskusprolaps i lænden, da hun var i midten af tyverne, og senere fulgte en i nakken også efter. Desuden døjer hun nu med ind- og udposninger på rygsøjlen, og blev derfor førtidspensioneret i 2008.

- Jeg har været i forskellige arbejds-øvninger, men det ville ryggen ikke være med til. Så har jeg måtte acceptere det. Jeg har det da også fint nok - det er ikke det, siger hun med et smil.

Annonce

Traditioner

Udover, at julepynten gerne skal være oppe inden klokken slår december, så holder familien fast i, at såfremt økonomien tillader det, skal julen helst være, som den plejer. Det betyder blandt andet, at selvom morfaren flere gange har forsøgt at forklare, at det ikke er aftensmad, så forbliver chipsene en del af julebordet.

Som tilbehør til de franske kartofler og sovsen, består menuen af kartofler, and og risalamande.

- Det er kun til jul og Mortens Aften, at vi spiser and, for det er alligevel ret pebret med sådan en, siger Laila, der lægger vægt på, at deres jul gerne skal være som alle andres på trods af, at førtidspensionen til tider hurtigt slipper op for en enlig mor til to børn.

Til julekage-bagning er Lailas køkken for småt, så derfor er døren hos pigernes mormor altid åben, hvor de kan gå ned og starte op i kagefabrikken - så længe døtrenes tålmodighed kan holdes i skak.

Laila Nielsen og datteren Frida pynter op til jul i det lille hus. I familien Nielsen holder de fast i juletraditionerne, og derfor skal der være pyntet op inden den første december. Foto: Diane Roland

- De har travlt, de to. For jo hurtigere vi er færdige, jo hurtigere kan julekagerne spises, griner Laila.

De kager, der er tilbage efter sådan en eftermiddag hos bedsteforældrene, bliver taget frem når der skal julehygges. Både julemusik og julefilm fylder hjemmet med en varm og hyggelig atmosfære, og troskyldigt tændes fjernsynet i december hver dag på faste tidspunkter, når årets julekalendere sendes på DR1 og TV2.

Det sidste afsnit den 24. december bliver sat på i bedsteforældrenes stue, hvor familien årligt holder jul. Der bliver eftermiddagen brugt på at hygge sig og være sammen, inden man går til bords og efterfølgende danser om juletræet. Når de grinende og svedende har løbet huset rundt til 'Nu er det jul igen', så skiftes pigerne hvert år til at vælge den første pakke, der skal pakkes op. I år er det Fridas tur.

- Hvis gaven er til mormor, så går hun hen og giver den til mormor, og når hun så er færdig med at pakke op, så er det hendes tur, til at gå hen og vælge en pakke, fortæller Laila. Sådan skiftes de til alle gaverne er pakket op, timerne bliver lange og pigerne bliver lagt i seng.

- Alle får set, hvad hinanden får i gave i stedet for det gaveræs der. Pigerne synes også, det er sjovt og hyggeligt, så det bliver vi ved med, smiler Laila.

Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Faaborg-Midtfyn

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Debat

Hjælp: 5 medarbejdere til 54 børn - åbent brev til børne- og undervisningsministeren

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Podcast

22-årige Jonas sælger stilhed til støjende kontorlandskaber: 'Corona var som at være iværksættersteroider'

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Nordfyn

Storstilet plan om julemarked i Otterup: Tyske træhytter skal skabe den helt rigtige stemning

Annonce