Annonce
Debat

Lad nu børnene få frisk luft

Synspunkt: Det kniber stadig gevaldigt med indeklimaet i folkeskolerne. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Igennem en årrække har undersøgelse efter undersøgelse vist, at en meget stor del af landets klasselokaler ikke kan levere de fysiske rammer, der er nødvendige for at give vores børn en ordentlig hverdag på skolebænken.

Faktisk har undersøgelser vist, at 90 procent af skoleklasserne har et højere CO2-indhold, end myndighederne anbefaler, ligesom de har for lidt lys og for meget støj i mere end halvdelen af tiden. Det er simpelthen bare ikke godt nok.

Og da det kniber med at få politikerne på Christiansborg til for at gøre noget konkret ved problemerne, er det i høj grad op til kommunerne selv (sammen med forskellige private initiativer) at sørge for den nødvendige renovering af skolerne. Et ansvar, mange kommuner da også allerede tager på sig. Men der er stadig plads til forbedring.

Annonce

Dårligt indeklima har stor negativ påvirkning på børns og ansattes trivsel.

Med kommunernes budget på plads for 2022 er det nu tid til at finde ud af, hvordan pengene skal fordeles – bl.a. på nybyggeri og renovering. Vi kan kun opfordre til, at man prioriterer de områder, der trænger mest, og her må folkeskolernes indeklima stå højt på listen.

Dårligt indeklima har stor negativ påvirkning på børns og ansattes trivsel og reducerer elevernes indlæringsevne markant. Ja, faktisk så ”mister” børn, der tilbringer hele deres folkeskoletid i lokaler med dårligt indeklima op til et helt års læring i forhold til de børn, der får frisk luft til hovedet.

Og nej, det er ikke nok bare at åbne vinduerne et par gange i løbet af dagen. Godt indeklima kræver ordentlig, mekanisk ventilation, som sørger for at det gode indeklima hele dagen. Men investerer man med omtanke, og tager fagfolkene med på råd fra starten, er det faktisk muligt at finde løsninger, der ofte vil tjene sig selv ind på ganske få år – blandt andet i kraft af et reduceret energiforbrug. Og så er der samtidig god samfundsøkonomi i det.

Derfor kære kommuner og byrødder: Vis nu vilje til at tænke langsigtet og på vores børns ve og vel. Og lad jer inspirere af de kommuner, der allerede har sat gang i dette kæmpe renoveringsarbejde (eksempelvis Bornholm eller de 12 danske kommuner, der har indgået et samarbejde med Realdania med netop dette formål). Det betaler sig – også økonomisk.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Navne

Fynske dødsfald

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Annonce