Annonce
Livsstil

Lad bare tidens tand bide i denne vin

Le Cinciole, Chianti Classico. Foto: Kenneth Klingenberg
Sangiovese har rigeligt af både syre og tanniner. Det borger for længelevende vine, som kan udvikle smukke nuancer.

Engang var det gode råd til dem, der købte rød bordeaux, at de skulle lægge flaskerne i kælderen og ikke røre dem de første 10 år. Siden er der gået bedre markarbejde, mere modning af druerne, moderne udstyr i kældrene, mikrooxidering og flyvende vinkonsulenter i fremstillingen af bordeauxvinene, og i dag kan man sagtens drikke en ung bordeaux umiddelbart efter frigivelsen fra slottet uden at få tørlagt slimhinderne i munden på grund af vinens tanniner eller snerpe ansigtet sammen efter mødet med en ubalanceret syre.

Det er selvfølgelig rart at kunne drikke en vin med det samme og, hvis man har købt flere flasker, at kunne følge vinens udvikling over nogle år. Men der er altså også noget særligt ved at lægge en vin i kælderen velvidende, at den vil smage meget bedre, når man finder den frem efter et antal år. Den slags vin laves stadig. Piemontes nebbioloer, røde bourgogner og riesling fra en lang række områder er tre åbenlyse eksempler.

Og så er der vinene på sangiovese, den primære drue i Toscana og en af italienernes vinøse stoltheder. Sangiovese er den mest plantede druesort både i Italien generelt og i Toscana, hvor den optager mere end halvdelen af det samlede vinmarksareal. Den er bærende kraft i vinene fra diverse Chianti-zoner og i vino nobile di montepulciano og er eneste tilladte drue i brunello di montalcino. Sangiovese bruges både som eneste drue og i blandinger med for eksempel cabernet sauvignon eller merlot i en række supertoscanere, og selvom de andre druer kan tage magten, er de i begrænset mængde ofte en hjælp til en sangiovese-baseret vin, som i sig selv kan være lettere benet og mangle noget krop.

Annonce

En naturlig krydsning

Sangioveses ophav er, som det gælder for mange andre druer, blevet afdækket ved hjælp af dna-analyse. Den er en naturlig krydsning af den toscanske sort ciliegiolo og den mere sjældne sort calabrese di montenuovo.

Tanninerne blødgøres under lagringen

En ung vin udelukkende på sangiovese kan være en udfordring for munden i kraft af druens naturligt høje niveauer af både syre og tanniner. Det er ikke for sjov, der gælder krav om 12, 24 og 30 måneders lagring af henholdsvis en chianti classico, en chianti classico riserva og en chianti classico gran selezione. Og selvom det ikke er et krav, lader de fleste vinene lagre i hvert fald en del af tiden på træfade, fordi det er med til at blødgøre tanninerne.

Sangiovese modner langsomt og sent, og derfor spiller det en rolle, hvor højt den plantes - selv i et varmt område som Toscana. Det betyder også en del for den endelige vins frugtkoncentration og syre, at vinbonden ikke forfalder til at udnytte sangioveses potentiale for et forholdsvis højt udbytte. Tidligere har der ved udvælgelsen af planter til opformering nok været en tendens til at skele mere til vinenes udbytte end til kvaliteten af deres frugt, men det er et omfattende arbejde, som skal finde og fremme de bedste kloner, ved at gøre op med.

Og i kældrene eksperimenteres med temperaturen under gæringen og dermed også varigheden af gæringen for at finde frem til den optimale fremstilling af en vin, som af og til godt kan bruge lidt mere til gården og gaden.

Annonce

Andre druer hjælper vinen

Det er muligt at finde en vin fra eksempelvis Chianti Classico eller Montalcino, der er drikbar allerede som ung. Der vil med en vis sandsynlighed indgå andre blå sorter end sangiovese i vinen fra Chianti Classico - og det må der gerne, faktisk op til 20 procent. Det gælder selvfølgelig ikke i vinen fra Montalcino, hvor der som nævnt kun må bruges sangiovese. Og det gælder heller ikke i dagens vin, som er valgt netop for at illustrere, hvordan en ren sangiovese kan smage, når den er fremstillet af kyndige folk.

Den hverken ved første eller anden slurk en ubetinget charmør. Skønheden i chianti classicoen fra Le Cinciole ved Panzano i det sydøstlige Toscana ligger skjult i detaljerne. De viser sig, efter vinen har fået godt med luft i glasset. Den er, efter cirka fire et halvt år, stadig ung i udtrykket og har stor syre og tydelige tanniner. Men der er også røde bær og krydderurter i duften og smagen, og det er rimeligt at antage, at vinen med yderligere fem års lagring vil være nemmere at gå til og give mere fra sig i form af lagrede noter af tørrede bær, læder, kød og tobak.

For det er med alderen, sangioveses smukkeste sider viser sig. Læder, balsamico, tør jord, tobak, tørrede kirsebær og modne, røde kirsebær, kamfer og timian - det hele viste sig bare i duften af en 14 år gammel brunello (som i sin tid kunne erhverves for under 200 kroner), da jeg åbnede en flaske forleden. Tanninerne var nu tæt på at være polerede, syren var sømløst integreret i vinen, og frugten et potpourri af modne og tørrede, røde bær.

Hvad er en referencevin?

I en serie artikler beskriver vi de druer, som er grundlaget for nogle af verdens bedste vine.

Hver drue bliver portrætteret med en referencevin, der så tydeligt som muligt viser druens klassiske kendetegn - en vin, der kan bruges som måleenhed for andre vine på samme drue, og en vin, som man kan gå tilbage til, hvis man har brug for at genopfriske sin smagshukommelse.

Vi har givet os selv det benspænd, at vinen højst må koste 200 kroner.

2016 Le Cinciole

Le Cinciole, Chianti Classico, Italien

Atomwine.dk: 170 kroner (13,5 procent)

Medium rød med meget lille kant i glasset. Tilbageholdt i duften, der har røde bær i retning af ribs og tranebær, appelsinskal, tørrede krydderurter - laurbærblad og timian - og med luft i glasset også mynte og en snert af røget kød. Tør i munden med høj syre og tydelige tanniner, men også en kerne af syrlige, røde bær krydret med ymer, bitter tobak og et drys sort peber. Det er stadig en ung vin, og den åbner sig til en stadig mere balanceret oplevelse, jo længere tid den står i glasset. Det vil lønne sig at lægge den i kælderen og vente tre-fem år. Fire store stjerner.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn

Bilist ødelagde hæk og endte i have

Fyn For abonnenter

Autist fængslet for fjerde gang for at krænke mindreårige - forening ønsker bedre indsats i fængslerne og retsvæsenet

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Finn og Peer startede for sig selv, da arbejdspladsen flyttede: Nu har de 26 ansatte

Middelfart

Konditor storhitter med både chokolade og bryggeri i baglokalet: - Vi satte de første 500 øl til salg, og på en uge var alt udsolgt

Annonce