Annonce
Indland

LA vil give de unge tid og fleksibilitet i studierne

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Liberal Alliance vil i udspil afskaffe uddannelsesloft og rulle fremdriftsreformen tilbage.

I et nyt unge-udspil vil Liberal Alliance gøre op med flere af de nuværende regler på uddannelsesområdet.

Der skal være plads til at tage fejl og skifte retning, lyder budskabet.

- Unge er meget forskellige. Nogle har fart på, andre har brug for lidt mere tid. Der er brug for noget mere fleksibilitet.

- Vi ved, at der er mange unge, der føler sig pressede, og derfor vil vi gerne tage et opgør med nogle af de ting, som har været med til at presse de unge, siger partileder Anders Samuelsen (LA).

Liberal Alliance vil afskaffe uddannelsesloftet, rulle fremdriftsreformen tilbage og fjerne loftet over, hvor meget man må tjene ved siden af SU'en.

Anders Samuelsen frygter ikke, at tiltagene vil medføre, at studerende kommer langsommere igennem studierne.

- Det har aldrig været Liberal Alliances idé, at unge skal være slaver af staten. Vi vil gerne have, at man kommer stille og roligt igennem studiet, i det tempo man nu har lyst til.

- Nogle vil gerne gøre det hurtigt og komme videre. Andre kan rende ind i problemer, så de har behov for lige at trække vejret og justere ind. Det vil vi gerne komme dem i møde med, siger Anders Samuelsen.

Ifølge partilederen er det en win-win at fjerne loftet over, hvor meget studerende må tjene ved siden af SU'en. Før skat må man i dag på en videregående uddannelse i snit tjene 13.375 kroner om måneden ved siden af sin SU.

- Hvorfor skal de unge ikke have mulighed for at arbejde lidt mere uden at få en dummebøde.

- Det synes vi, er urimeligt. SU'en er et grundbeløb i vores øjne, og så skal man have lov til at tjene, det man har lyst til, ved siden af, siger Anders Samuelsen.

I udspillet foreslår partiet desuden, at der skal bygges 11.000 nye studieboliger.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce