Annonce
Nordfyn

Løsningernes Rum på Nordfyns Gymnasium: Døren blev åbnet til frivilligt arbejde

Jacob Hollingdal (th) og Sebastian Hansen (hvid skjorte) havde som ordstyrere et sikkert greb om Løsningernes Rum på Nordfyns Gymnasium. Foto: Michael Bager
140 elever deltog, da der onsdag blev holdt Løsningernes Rum på Nordfyns Gymnasium. Blandt emnerne, der blev debatteret, var, hvordan at flere unge bliver indraget i frivilligt arbejde.

Søndersø: Nordfyn er begunstiget af, at mange borgere yder frivilligt arbejde. Med til helheden hører dog, at de fleste af de frivillige skal findes i den lidt ældre generation. I hvert fald hvis man ser bort fra de sportslige foreninger.

Men onsdag formiddag blev døren i endnu højere grad åbnet til, at også ungdommen kan finde fodfæste i det frivillige univers. Det skete, da 2.d. på Nordfyns Gymnasium afsluttede deres syv uger lange journalistiske projektforløb RYK Nordfyn med Løsningernes Rum.

140 elever fra gymnasiet og omkringliggende skoler deltog i mødet, hvor fokus var at finde løsninger på nogle af de emner, som eleverne i 2.d. har arbejdet med. Herunder hvilke muligheder man som ung har for at yde frivilligt arbejde. Nogle af klassens elever havde på grund af regler eksempelvis stødt panden mod en mur, da de tilbød sig som hjælpere på lokale plejehjem.

Annonce

Selv om frivilligt arbejde er sjovt, kan det også være knaldhårdt, men man rykker sig som menneske, og opdager at arbejdet giver én selv mindst ligeså meget som dem, man hjælper.

Mette Landtved-Holm (V), formand for Erhverv-, Kultur- og Fritidsudvalget.

Flere muligheder

Marianne Larsen, der repræsenterede Røde Kors i Odense, fortalte om, hvad der skal til for, at man som ung kan bidrage ad den vej. Og hun pegede i lighed med andre af panelets deltagere på den menneskelige værdi i at involvere sig i frivilligt arbejde. En del af gymnasiets elever har en dagligdag med megen transport. Det kan derfor være vanskeligt at finde den fornødne tid til meget andet end skole og lektier.

Gymnasielærer Mette Fihl gjorde opmærksom på, at det er faktisk er muligt at gå frivilligt til hånde på gymnasiet. Muligheden har været der i flere år, men endnu har ingen elever gjort brug af den, selv om man får det tilføjet sit eksamensbevis. Det kunne eksempelvis være i form at være lektiehjælper.

Mange grønne kort

Løsningernes Rum er kendetegnet ved, at deltagerne stemmer og tilkendegiver, hvad de står for undervejs. Og bedømt ud fra hvor mange, der med grønne kort endte med at tilkendegive, at de ønsker at yde frivilligt arbejde, lod ordene fra panelets deltagere at gøre indtryk.

Konkret blev det forslået at lette overgangen fra tanke til handling ved i større grad og på forskellig vis at informere ungdommen om, hvad man kan kaste sig over. Mette Landtved-Holm (V), formand for Erhverv-, Kultur- og Fritidsudvalget, betonede, at det frivillige arbejde i givet fald skal udspringe af lyst.

- Der kommer som regel ikke noget godt ud at tvinge nogen til noget. Og selv om frivilligt arbejde er sjovt, kan det også være knaldhårdt, men man rykker sig som menneske, og opdager at arbejdet giver én selv mindst ligeså meget som dem, man hjælper, sagde Mette Landtved-Holm, der selv for omkring fire årtier siden var elev på Nordfyns Gymnasium.

Emma Marin, Victoria Johnsen og Frederikke Karlsen, nævnt i spredt rækkefølge, valgte at sætte fokus på, hvordan at unge mennesker kan få lettere adgang til at yde frivilligt arbejde. Foto: Michael Bager
Løsningernes Rum er kendetegnet af, at publikum undervejs tilkendegiver, hvad de mener om de emner og forslag, der debatteres. Foto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce