Annonce
Danmark

Lørdag med Mylenberg: Man vil så meget i politik, men kan somme tider så lidt

To bøger beskriver på hver deres vis fremragende, hvor besværligt det egentlig er at være politisk magthaver. På hjemlig dansk grund kæmper Lars Løkke med sig selv og sine fæller, på den globale scene fik Barack Obama virkeligheden at føle.

I princippet har de to bøger intet med hinanden at gøre. Altså andet end det faktum, at de begge er absolut læsværdige og ja, rent ud sagt fremragende på hver deres måde. Jo, så måske lige det, at de handler om livet inde i magtens centrum, der hvor man ret beset har mandat til at forandre verden og måske også ligefrem en pligt til at forsøge, men hvor det hele alligevel nemt kan ende i det rene ingenting.

Det er politik, det handler om, og det er to bøger, der tager os med derhen, hvor vi sjældent kommer. Helt ind i mødelokalerne, i flyene, i de både uværdige og værdige samtaler mellem politiske topfolk, og ikke mindst ind i de samtaler, som føres blandt og mellem de mennesker, der bestemmer. Og lige præcis mennesker er jo, hvad de også er.

Hvor præsidenter, statsministre og diktatorer ofte præsenteres som de funktioner og historiske figurer (jakkesæt m/k), de også er, så er det både i bogen om Lars Løkkes seneste regering og i den om Barack Obamas præsidentperiode i høj grad et portræt af menneskerne i magten. For det er de jo som sagt også, nemlig mennesker.

Man kan som altid diskutere metoden, som når man i Henrik Qvortrups og Lars Trier Mogensens "For Enhver Pris" strør om sig med direkte citater fra møder, som de to forfattere på ingen måde selv har været med til. De kan kun henholde sig til kilder, hvoraf ingen fremgår direkte af bogen. Til gengæld skriver de to forfattere, at de har talt med et hav af kilder og via deres udtalelser har forsøgt at sammenstykke et billede, som kan bekræftes af flere tilstedeværende. Det må vi tage deres ord for, og gør man det, så kommer vi her tættere på, end vi ellers gør.

Og det er velgørende og hujende interessant. For ikke bare lykkes det de to forfattere at genfortælle og genopfriske de seneste tre et halvt års politiske begivenheder i og omkring regeringen - fra regeringsdannelse over Gylle-gate til flygtninge-uenigheder og Anders Samuelsens træklatring. Det hele er med. Men den egentlige præstation i bogen er, at vi kommer længere ind i diskussionerne og kvababbelserne i regeringspartierne. Via direkte citater fra møderne, via referater af sms-beskeder mellem ministre og partiledere og ikke mindst i kraft af forfatternes stærke evne til netop at trænge ind og finde de ømme punkter, får vi en historie om besværlighederne i politik.

Det nemme er jo at ryste på hovedet over, hvordan statsminister Lars Løkke Rasmussen gang på gang tøver med beslutninger og lader sager vokse sig store og omtrent uoverstigelige, før han i sidste øjeblik enten bryder ind under stor dramatik (som i Gylle-gate, hvor han i opgøret med de konservative om Eva Kjer Hansens post som landbrugsminister ligefrem truede med folketingsvalg) eller (som i det store finanslovsopgør i 2017) lader det hele løbe linen ud uden egentlig styring.

Det virker på mange måder både uprofessionelt og uengageret. Men når alle begivenhederne samles i bogens velfortalte og velskrevne forløb, fremstår Løkke som mere og andet end en kaptajn uden hverken kurs eller navigationsevner. Bogens egentlig kerne er nemlig i højere grad det præcist tegnede billede af, hvor umuligt og besværligt det egentlig er at binde politiske tråde samme. Selv i vores land, hvor vi så ofte taler om, at der ikke er så voldsomme uenigheder, at det gør noget.

Så når Løkke regerer, så sker det i en skruetvinge mellem Kristian Thulesen Dahls aldrig svigtende fornemmelse for, hvordan han kan undgå, at det i hvert fald ser ud som om, han har givet sig og hans heller aldrig svigtende behov for at udstille de borgerlige "partnere" som tabere. Og så på den anden side en Anders Samuelsen, som eksempelvis er noget nær verdensmester i at juble over en politisk sejr, inden kampen er spillet færdig.

Alle er de mennesker, og det bør man i den grad huske på - og sætte pris på - når man sluger "For Enhver Pris". Hvad man bør gøre, for den skuffer ikke.

Meget af det samme kan siges om Ben Rhodes' Obama-fortælling "The World as It Is". Her er der dog tale om en kilde med sæde i alle de vigtige møder, der selv fortæller historien. Rhodes var den tidligere præsident Barack Obamas taleskriver og udenrigspolitiske toprådgiver gennem hele Obamas præsidentperiode. Og i bogen, som udkom i USA i juli, beskriver han indgående de indbyggede dilemmaer, når en præsident - nøjagtig som en dansk statsminister - forsøger at navigere politisk i en verden, hvor intet rigtig vil, som præsidenten ønsker det.

Der er et stykke vej fra Lars Løkke til Barack Obama, men mekanismerne er de samme. Man vil så meget, men kan så lidt. Man har idealer - Løkke vil ikke være statsminister for enhver pris, Obama vil skabe helt nye relationer mellem mennesker på tværs af lande, religioner, racer - men ingen af dem kan komme i mål.

Udover at være en næsten sygeligt velskrevet bog, rummer Ben Rhodes fortællinger inde fra Det Ovale Kontor, fra Airforce One, fra mødelokalerne med Putin, paven, Castro, you name them, på en og samme tid begejstringen og melankolien. Alt det man kan. Alt det Obama, manden der spiser laks, brune ris og brocoli for at at holde sig i form til jobbet som en anden professionel sportsmand, kan. Alt det han vil. Alt det, det kunne være blevet til.

For så at ende med at overgive magten til det, der nemt kan beskrives som Obamas diametrale modsætning, Donald Trump. Skønne spildte kræfter? Nej, slet ikke. For særligt bevægende er det jo at læse insiderberetningen om, hvor voldsom Obamas påvirkning af andre mennesker er. Ja, det er et partsindlæg, som i høj grad handler om en mand, som Rhodes beundrer fra inderst til yderst. Fra første dag som ung kampagnemedarbejder i 2007 til afskeden med Det Hvide Hus 10 år senere, står Obama som et lysende, vittigt, venligt, begavet og livsklogt menneske, som kan begejstre.

Og på trods af resultater som eksempelvis Iran-aftalen eller opblødningen i forholdet til Cuba, som Rhodes selv blev sat til at forhandle hjem, blandt andet med hjælp fra Vatikanet, så viser "The World as It Is" os måske mest af alt, at uanset hvor fantastisk et menneske, der sidder i Det Hvide Hus, så kan vedkommende ikke regne med at kunne forandre alverden. En erkendelse, der måske både vækker til ærgrelse og trøst.

Annonce

Lars Trier Mogensen og Henrik Qvortrup: "For enhver pris - ofringer og rænkespil bag lukkede døre i Løkkes regering". People's Press. ***** (fem stjerner)Ben Rhodes: "The World as It Is - A Memoir of the Obama White House". Random House. ***** (fem stjerner)

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce