Annonce
forside

Løkken strammes

Viborg. Randers. Silkeborg. Vordingborg. Langeland. Nok Skanderborg. Måske Kolding. Måske ...

Annonce

Da Jens Rohde og Venstre-folkene i Viborg fredag aften brød "omerta" og åbent sagde, at de ikke længere støtter Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre, fulgte flere kommuner trop. Og jo, de havde talt sammen, det var ikke tilfældige brikker, der faldt gennem lørdagen, siger kilder til Fyens Stiftstidende. De var, som domino-brikker er, stillet op på række og faldt, som domino-brikker gør, på række. Man skal i den forbindelse lægge mærke til, at Rohde og Viborg-folket ikke kun sagde, at de ikke havde tillid til Lars Løkke, de peger også direkte på næstformand Kristian Jensen som afløser.

Spørgsmålet er nu, om rækken af brikker er lang nok til reelt at vælte Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre. Han har selv tilkendegivet, via et digt, at han er klar til at kæmpe, og hans støtter kommer også på banen nu.

Dermed er dramaet i Venstre gået ind i den fase, hvor det er ikke længere er Lars Løkke Rasmussen mod det udefinerbare "bagland". Nu er der sat navn og ansigt på, både på kritikere og på alternativet, nemlig Kristian Jensen. Hos Løkkes folk er vurderingen, at det betyder, at Løkke kan nøjes med et lidt mindre flertal på hovedbestyrelsesmødet og stadig holde sin formandspost. Fordi det nu minder mere om et kampvalg end den tillidsafstemning eller tillidstilkendegivelse, der ellers er lagt op til. Løkkes modstandere opererer med et scenarie, hvor de godt nok er i mindretal, men i så stort mindretal, at de kan true med eller direkte indkalde til et ekstraordinært landsmøde med formandsvalg på dagsordenen.

At det blev Jens Rohde, der skulle åbne ballet, er ikke så overraskende. Han kan ikke røres der, hvor han sidder, i Europaparlamentet, og han ved, at hvis Løkke fortsætter som formand, er der ingen karriere til ham i dansk politik.

Slagsmålet om Lars Løkkes formandspost handler nemlig om meget mere end dyre jakkesæt og boksershorts. Det handler i særdeleshed om partiets sjæl, i dag partiets splittede sjæl, men det handler også om en række gamle regnskaber, der skal gøres op. Regnskaber, der går helt tilbage til de ungdomspolitiske slagsmål, der blev udkæmpet i VU i 1990'erne og så et enkelt regnskab, der ikke har noget med VU at gøre. Men med Jens Rohde.

Han har nemlig aldrig været VU'er. Han er partiets ensomme ulv uden det store netværk, men han havde et i 00'erne, der til gengæld var stærkt, nemlig med Anders Fogh Rasmussen. Det var godt dengang, men ubrugeligt, da Lars Løkke kom til, for med ham fulgte en række allierede, som Jens Rohde har et mere end anstrengt forhold til.

Det blev grundlagt i valgkampen 2005, hvor Fogh indsatte Jens Rohde som kandidat i København. Det sendte Rohde ud i et gevaldigt slagsmål med byens to selvbevidste V-borgmestre, Søren Pind og Martin Geertsen. Slagsmålet endte med sejr til Rohde, over Geertsen, men grundlagde et fjendskab, som lever i dag.

Et andet fjendskab, som er lyslevende i dag, er fjendskabet mellem Troels Lund Poulsen og næstformand Kristian Jensen. De har begge været VU'ere, formænd sågar, og mens Kristian Jensen var formand, bekæmpede Troels Lund Poulsen ham i iveren for selv at komme til. Det gik ud over Kristian Jensens daværende næstformand, som blev beskyldt for at rejse for dyrt, en historie, der blev lækket til Ekstra Bladet og så var den næstformand ude af spillet. Og vejen banet for Troels Lund Poulsen, som efterfulgte Kristian Jensen.

I dag er Troels Lund Poulsen med i kredsen omkring Lars Løkke Rasmussen. En af de fem, som hele ugen og de kommende dage vil ringe rundt for at massere baglandet og få dem til at støtte Lars Løkke, som jo også har været VU-formand. Det har hans nære ven, Carl Holst, også været og han er også med til at ringe rundt.

En anden tidligere VU-formand og Løkke-støtte holder derimod lav profil. Peter Christensen, som er Venstres chefforhandler, holder sig i baggrunden. Han var langt fremme under Løkkes første bilagssag og Thornings skattesag, det er han ikke i dag.

Det samme en lang række andre Venstre-folk heller ikke. Ikke fordi de ikke har en holdning, men fordi de hver især lige nu sidder og overvejer deres egen stilling i partiet. Hvordan de skal kunne agere og fungere, uanset hvem der er formand efter tirsdag. Og også efter et eventuelt ekstraordinært landsmøde.

Det ved Venstre-folkene ikke i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce