Annonce
Indland

Løkke vil se på skærpede regler: Hvidvask er noget svineri

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varsler skærpede regler for at komme hvidvask til livs. Det er "noget svineri", at danske banker er indblandet i hvidvask for milliarder, siger han. Arkivfoto.

Hvidvaskningsskandale giver anledning til at se på at skærpe lovgivningen, mener statsministeren.

Annonce

Regeringen vil se på, om der skal strammere regler eller måske flere midler til myndighederne til for at komme hvidvaskning af sorte penge til livs.

Det fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til TV2 efter Venstres gruppemøde på Christiansborg.

- Det gør mig trist og ærgerlig. Lad mig sige det på dansk - det er noget svineri, siger Løkke.

- Det ser ud til, at der er hvidvasket penge fra lande, der ikke udgør almindeligt store samhandelspartnere for Danmark, og derfor burde alarmklokkerne have ringet.

Fra 2011 til 2014 sendte Nordea og Danske Bank godt syv milliarder kroner fra Moldova og Letland til skattely i Seychellerne og Panama, skriver Berlingske.

- Det må selvfølgelig også give anledning til at se på, hvad vi yderligere kan gøre for at komme hvidvask til livs, siger Løkke.

Han henviser til, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) allerede har taget hul på arbejdet - og at ministeren mødes med Folketingets partier i næste uge.

Statsministeren medgiver, at reglerne "kan forekomme meget generende" for kassereren i den lokale fodboldklub, der skal registrere og aflevere papirer.

- Så forekommer det selvfølgelig helt vildt, hvis der har fundet en hvidvask sted af de her dimensioner.

- Signalet her fra Christiansborg skal være, at bankerne og deres ledelser har et ansvar. Vi gør meget for at komme hvidvasken til livs, siger Løkke til TV2.

Erhvervsministeren lufter tirsdag over for Ritzau, at bankernes ledelser skal straffes, hvis de ikke løfter deres ansvar. Derudover vil han sætte bøderne op og tilføre flere ressourcer til Finanstilsynet og Bagmandspolitiet.

Selv om arbejdet er i gang, kalder Socialdemokratiet hele tre ministre i samråd. Det er ud over Brian Mikkelsen justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V).

FAKTA: Hvidvask er forsøg på at gøre sorte penge hvide

En ny skandale om bankers ufrivillige medvirken til hvidvask af penge fra kriminelle i Rusland ruller. I Danmark er Danske Bank og Nordea ifølge Berlingske indblandet.

Læs her, hvad begrebet hvidvask egentlig dækker over:

* Hvidvask er en betegnelse for, når kriminelle forsøger at få lyssky indtægter til at se ud, som om det er penge tjent på ærlig vis.

* Der kan være tale om penge eller andre værdier, som stammer fra handel med narko, menneskesmugling, våbensmugling, røveri, eller penge som er opnået gennem for eksempel underslæb, skatteunddragelse, bedrageri, korruption eller insiderhandel.

* Loven om hvidvask definerer det som:

1) Uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse.

2) Uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse.

3) Forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.

* I praksis kan hvidvask for eksempel foregå ved, at penge fra ulovligheder sættes i banken sammen med penge fra lovlige formål, overføres til udlandet eller bruges til at købe fast ejendom eller varer af høj værdi.

* De kriminelle vil typisk forsøge at sløre, hvor pengene kommer fra. For eksempel ved at overføre pengene til banken via et skuffeselskab - det vil sige et selskab uden reel aktivitet.

* Virksomheder og personer, som er omfattet af loven om hvidvask, er forpligtet til at have antennerne ude.

* Det betyder for eksempel, at banker er forpligtet til at være opmærksomme på deres kunders aktiviteter og anmelde mistænkelige forhold til myndighederne.

* Hvis pligterne ikke efterkommes, kan der straffes med bøde eller fængsel.

Kilder: Anklagemyndigheden

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce