Annonce
Indland

Løkke til Støjberg og Tørnæs om FN-rejse: Jeg bestemmer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det onsdag klart, at han bestemmer, hvem regeringen sender til Marrakech i næste uge.

Statsministeren slår fast, at det er ham, der bestemmer, hvem der skal repræsentere Danmark på konference.

Når en international konference løber af stablen i Marrakech i Marokko i næste uge, bliver det med deltagelse af en dansk minister.

Og det kan sagtens blive enten udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der er med, selv om begge har afvist at deltage. Eller statsministeren selv.

Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag fast efter et møde i Folketingssalen.

Her var der en hasteforespørgsel om FN's migrationserklæring, som regeringen og et stort flertal i Folketinget vil have Danmark til at tiltræde.

- Jeg kigger i øjeblikket på, hvordan andre lande er repræsenteret, og så sender vi en minister afsted, der modsvarer det. Det er mig, der bestemmer, hvem der skal sendes afsted, understreger statsministeren.

- Det kan være, at det bliver udviklingsministeren, det kan være, det bliver integrationsministeren. Det kan være, det bliver udenrigsministeren (Anders Samuelsen (LA), red.). Det kan være, det bliver mig selv.

- Det handler simpelthen om, at jeg træffer en beslutning, når jeg har vurderet, hvad andre gør, og når vi har fået kigget i nogle kalendere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge ham skal det afklares i de kommende dage, hvem der bliver Danmarks repræsentant på konferencen.

Først blev det meldt ud, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) efter planen skulle afsted, men de meldte begge fra i første omgang.

Dansk Folkeparti er imod dansk tilslutning til erklæringen, som partiformand Kristian Thulesen Dahl frygter, vil forpligte Danmark til at tage flere hensyn til migranter.

Men Danmark afgiver ingen magt ved at tilslutte sig erklæringen, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg vil slå fast fra start: FN's migrationserklæring er ikke juridisk bindende.

- Den skaber ikke ny lov i Danmark. Erklæringen fratager os heller ikke suverænitet over udlændingeområdet.

- Den ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik, siger han.

Det er dog ifølge Løkke vigtigt at tilslutte sig erklæringen, for at vise at Danmark tager internationalt ansvar.

- Erklæringen er et vigtigt signal om vigtigheden af samarbejde i en verden, hvor samarbejde er under pres. Den er et symbol på, om man vil være en del af et internationalt ansvarligt samfund eller ej, siger han.

Inger Støjberg afviser også, at FNs migrationserklæring risikerer at blive "en bombe under dansk udlændingepolitik".

Hun siger, at hun godt forstår, at der er debat på sådan "et centralt politisk område".

- Jeg vil bruge erklæringen til at fremme danske prioriteter, siger hun og fremhæver hjemsendelse af flere flygtninge som et emne, der optager mange partier.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce