Annonce
Udland

Løkke håber fornuften vinder i toldstrid med USA

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder den amerikanske metaltold "en provokation", som verden ikke hat brug for.

- Med den amerikanske præsident kan man aldrig vide, siger statsministeren på vej ind til EU-topmøde.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker ved ankomsten til EU-topmøde i Bruxelles håb om, at Europa bliver undtaget fra USA's kommende told på stål og aluminium.

- Vi har fået den her melding fra USA om told på stål og aluminium, som er en provokation, og som verden ikke har brug for, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg vil gerne udtrykke den forventning, at Europa ikke bliver omfattet af det her.

- Men med den amerikanske præsident kan man aldrig helt vide. Beslutningen ligger jo hos ham. Derfor skal vi diskutere det, siger han.

Sagen er på dagsordenen torsdag aften på EU-topmødet i Bruxelles.

Tolden på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium, som USA's præsident, Donald Trump, vil indføre, skal træde i kraft fredag morgen klokken 05.01 dansk tid.

På topmødet i Bruxelles skal EU's stats- og regeringschefer diskutere deres modtræk, hvis EU ender med at blive ramt.

Så vil EU være nødt til at gennemføre nogle modforanstaltninger, lyder det fra statsministeren.

- For vi kan jo ikke leve i en verden, hvor vi sætter systemerne til side, og hvor man vilkårligt indfører barrierer over for hinanden, siger han.

- Men det ender forhåbentlig med, at fornuften melder sig, siger Løkke på vej ind til topmødet.

Statsministeren siger, at EU ikke forhandler under trusler, og at "ret beset skal der ikke tilbydes noget" til USA for at blive undtaget.

- Det er Trump, der opererer med tanken om fuldstændig ensidigt at indføre en told bygget op på nogle argumenter om sikkerhed, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Europa er USA's tætteste allierede, så det skal han bare afstå fra, siger han.

Lars Løkke Rasmussen kritiserer samtidig Donald Trumps overordnede tilgang til spørgsmål om handel.

- Det er en lidt primitiv forståelse af, hvad handel er for noget at tænke sådan i 1-1, 0-0, og hvis du vinder, så taber jeg.

- Vi er alle sammen blevet rigere af at handle med hinanden, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Frørup Rejser overtaget af Odensefirma

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce