Annonce
Udland

Løkke håber fornuften vinder i toldstrid med USA

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder den amerikanske metaltold "en provokation", som verden ikke hat brug for.

- Med den amerikanske præsident kan man aldrig vide, siger statsministeren på vej ind til EU-topmøde.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker ved ankomsten til EU-topmøde i Bruxelles håb om, at Europa bliver undtaget fra USA's kommende told på stål og aluminium.

- Vi har fået den her melding fra USA om told på stål og aluminium, som er en provokation, og som verden ikke har brug for, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg vil gerne udtrykke den forventning, at Europa ikke bliver omfattet af det her.

- Men med den amerikanske præsident kan man aldrig helt vide. Beslutningen ligger jo hos ham. Derfor skal vi diskutere det, siger han.

Sagen er på dagsordenen torsdag aften på EU-topmødet i Bruxelles.

Tolden på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium, som USA's præsident, Donald Trump, vil indføre, skal træde i kraft fredag morgen klokken 05.01 dansk tid.

På topmødet i Bruxelles skal EU's stats- og regeringschefer diskutere deres modtræk, hvis EU ender med at blive ramt.

Så vil EU være nødt til at gennemføre nogle modforanstaltninger, lyder det fra statsministeren.

- For vi kan jo ikke leve i en verden, hvor vi sætter systemerne til side, og hvor man vilkårligt indfører barrierer over for hinanden, siger han.

- Men det ender forhåbentlig med, at fornuften melder sig, siger Løkke på vej ind til topmødet.

Statsministeren siger, at EU ikke forhandler under trusler, og at "ret beset skal der ikke tilbydes noget" til USA for at blive undtaget.

- Det er Trump, der opererer med tanken om fuldstændig ensidigt at indføre en told bygget op på nogle argumenter om sikkerhed, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Europa er USA's tætteste allierede, så det skal han bare afstå fra, siger han.

Lars Løkke Rasmussen kritiserer samtidig Donald Trumps overordnede tilgang til spørgsmål om handel.

- Det er en lidt primitiv forståelse af, hvad handel er for noget at tænke sådan i 1-1, 0-0, og hvis du vinder, så taber jeg.

- Vi er alle sammen blevet rigere af at handle med hinanden, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce