Annonce
Indland

Løkke er klar til at spare i folkeskolen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er parat til at skære i folkeskolen.

Hvis kommunerne sparer i folkeskolen, så vil det være naturligt, mener statsministeren med henvisning til, at der i fremtiden bliver færre elever.

De besparelser, som regeringen vil pålægge de danske kommuner i årene frem til 2013, kan med regeringens velsignelse komme til at ramme folkeskolen.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sit ugentlige pressemøde.

- Det vil da ikke være underligt, at de kommuner, hvor man har udsigt til et massivt fald i elevtallet, reducerer det samlede udgiftsforbrug på skoleområdet, siger han.

Han henviser til fremskrivninger, der viser, at der i årene frem til 2020 vil blive 36.000 færre skoleelever. Og på den baggrund har undervisningsministeren tidligere konkluderet, at folkeskolen kan klare sig med 3200 færre lærere.

Statsministerens ord står i kontrast til danskernes ønsker på området. En meningsmåling, som Catinét har gennemført for Ritzau, viser, at kun 0,5 procent af danskerne er klar til at spare på folkeskolen.

Samtidig har Danmarks Lærerforening tidligere sagt, at fremtidens faldende elevtal ikke kan retfærdiggøre færre lærere i de førstkommende år.

Samme meningsmåling fra Catinét viser også, at 22,9 procent af danskerne er parate til offentlige besparelser. Men forsvindende få af dem er klar til at skære i kernevelfærdsområder som ældrepleje, børnepasning eller folkeskole.

Men spares i kommunerne, det skal der, fastslår statsministeren:

- Jeg kan da så sandelig godt forstå, at danskerne ikke er særligt glade for, at der skal spares på kernevelfærden. Det er jeg da heller ikke glad ved, siger han.

26,5 procent af danskerne foretrækker skattestigninger fremfor besparelser, viser målingen. 43,7 procent foretrækker en kombination.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce