Annonce
Indland

Løkke: Brexit-bolden ligger hos Theresa May nu

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har svært ved at se EU komme Theresa May i møde med genåbning af aftale.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, udskød mandag den planlagte afstemning om EU-skilsmissen, fordi den ville blive nedstemt.

Aftalen er ganske enkelt ikke god nok for Storbritannien, lyder kritikken i det britiske parlament.

Tirsdag er Theresa May taget på en rundrejse i Europa for at søge opbakning til en bedre skilsmisseaftale, som kan få flertal i det britiske parlament.

Men hun skal ikke vente åbne arme fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Selv om Løkke har sympati for Mays forsøg på at sikre ordentlige vilkår, så har han svært ved at se en genforhandling.

Brexitaftalen "er som den er", siger Lars Løkke Rasmussen i Folketingets spørgetime.

- Vi har udfærdiget en aftale, der er vejet på en atomvægt. Det er svært at genåbne den igen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrer til gengæld til, at Danmark kommer Storbritannien i møde.

- Danmark er et af de lande, der kommer til at tabe allermest på en hård brexit. Alligevel får Theresa May på den mest arrogante vis at vide af Bruxelles, at der ikke er nogen mulighed for genforhandling.

- Er det en klog attitude over for en britisk premierminister, der kæmper for, at vi skal få en aftale om et ordentlig grundlag for brexit? spørger Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen åbner for, at der måske kan gives forklaringsbidrag til dele af aftalen, hvis det kan hjælpe Theresa May.

Men bolden ligger hos Theresa May. Hun må forklare, hvad hun mener, der nu skal ske, siger Løkke efter spørgetimen.

- May har selv sagt, at det er en god aftale. Det er det så åbenbart ikke alligevel, og så må vi jo finde ud af, hvorfor det ikke er det, og hvad skal der ske.

- Det her kalder på et stykke hjemmearbejde i London. De bliver nødt til at finde ud af, hvilke vilkår der skal til, for at det kan lade sig gøre.

- Vi mangler fortsat klare britiske bud på, hvad der egentlig er galt med den aftale, der var god for to uger siden, siger Løkke.

Han mener, at det vil være "en ulykke", hvis der bliver tale om en såkaldt hård brexit uden en aftale mellem EU og Storbritannien om de fremtidige vilkår.

- Det vil koste velstand. Først og fremmest for Storbritannien, men også for Danmark.

- Det vil blandt andet betyde, at briterne får adgang til deres eget fiskerifarvand, og det vil være slemt for danske fiskere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce