Annonce
Indland

Løkke advarer Grønland mod at lade Kina bygge lufthavne

Den statsejede kinesiske entreprenørgigant China Communications Construction Company er udvalgt som én blandt seks store virksomheder, som har opnået status som såkaldt prækvalificerede til at byde på byggeriet af lufthavnsprojekter i Grønland.

Statsministeren advarer Grønland mod at lade kinesisk entreprenør stå for grønlandsk lufthavnsbyggeri.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) advarer det grønlandske landsstyre mod at lade en kinesisk entreprenør stå for at bygge lufthavne i Grønland. Det skriver Politiken fredag.

- Investeringer i lufthavnsprojekter i den størrelsesorden, der arbejdes med, rejser naturligvis nogle spørgsmål og kan - afhængigt af finansiering og valg af eksterne samarbejdspartnere - have udenrigspolitiske perspektiver, som regeringen vil drøfte med landsstyret, udtaler Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Lufthavnsprojekterne skal forsyne de vestgrønlandske byer Nuuk og Ilulissat med 2200 meter lange landingsbaner. Sydgrønlandske Qaqortoq skal have en 1500 meter lang bane.

Projekterne har længe tiltrukket sig opmærksomhed i den danske regering.

Det skyldes især, at den statsejede kinesiske entreprenørgigant China Communications Construction Company er udvalgt som én blandt seks store virksomheder, som er blevet prækvalificeret til at byde på byggeriet.

Løkkes melding kommer før en forespørgselsdebat fredag formiddag om rigsfællesskabet.

Den afgørende passage er henvisningen til udenrigspolitiske perspektiver. Den danske regering har nemlig ifølge selvstyreloven indflydelse i spørgsmål af udenrigs- og sikkerhedspolitisk karakter.

Løkke tilføjer, at han ser frem til at drøfte spørgsmålet på et rigsmøde på Færøerne om kort tid. Han åbner også en dør på klem for dansk medfinansiering.

Statsministeren har længe været under krydspres i spørgsmålet om de grønlandske lufthavne.

Samtidig er det grønlandske valg faldet sådan ud, at Kim Kielsen indgik regeringskoalition med de to selvstændighedsorienterede partier Naleraq og Nunatta Qitornai.

I valgkampen tilkendegav Kielsen, at det "selvfølgelig er os selv, der skal bestemme i forbindelse med anlæggelse af de lufthavne" - altså efter hans mening grønlandsk indenrigspolitik.

/Ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce