Annonce
Erhverv

Løbet tør for arbejdskraft: Fynske firmaer vil hente udlændinge uden for Europa

Flere af de fynske virksomheder påpegede, at en manglende aftale kommer til at få konsekvenser for dem. Foto: Nils Svalebøg

Fyn er løbet så tør for arbejdskraft, at det er nødvendigt at se ikke bare uden for Danmarks, men uden for Europas grænser for at finde arbejdskraft, mener fynske virksomheder, som tirsdag havde sat integrationsministeren stævne hos Fynsk Erhverv i Odense.

Både interesseorganisationen Fynsk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening mener, at løsningen på den høje fynske beskæftigelse er udenlandsk arbejdskraft.

- Ud over at lede efter lokale kandidater på Fyn i den eksisterende arbejdsstyrke må vi kigge uden for Europa for at undgå, at virksomhederne begynder at stjæle medarbejderne fra hinanden ved at overbyde på lønnen, siger Jytte Reinholdt.

Hun mener, at medarbejderne skal findes uden for Europa, fordi andre europæiske lande oplever samme høje beskæftigelse som Danmark. I går holdt Fynsk Erhverv møde med integrationsminister Inger Støjberg (V) i organisationens bibliotek ved et såkaldt kaminpassiar. Det skete, efter at forhandlingerne om udenlandsk arbejdskraft dagen forinden var brudt sammen i Inger Støjbergs ministerium, fordi Dansk Folkeparti ikke ville være med.

Ud over at lede efter lokale kandidater på Fyn i den eksisterende arbejdsstyrke må vi kigge uden for Europa for at undgå, at virksomhederne begynder at stjæle medarbejderne fra hinanden ved at overbyde på lønnen.

Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mødtes i går med Fynsk Erhverv til en såkaldt kaminpassiar i erhvervsorganisationens bibliotek.

Her skulle de tilmeldte medlemmer fra Fynsk Erhverv forsøge at argumentere for, at regeringen skal gøre det lettere at skaffe arbejdskraft uden for Europa.

Den seneste medlemsundersøgelse i Fynske Erhvervs afslærer, at to ud af tre fynske virksomheder har vanskelige ved at tiltrække den nødvendige arbejdskraft på stort set alle niveauer.

Politisk vilje

Dermed fik en gruppe fynske erhvervsfolk mulighed for at sende en besked til ministeren om at få sat forhandlingerne tilbage på sporet.

- Fra Fynsk Erhverv må vi kraftigt appellere til, at der mobiliseres noget politisk vilje til at løse virksomhedernes problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Udfordringerne er så påtrængende, at det må politikerne ikke sidde overhørig, siger Jytte Reinholdt.

I går kunne Fyens Stiftstidende på forsiden beskrive, hvordan behovet for arbejdskraft strammer til inden for flere faggrupper rundt omkring i de fynske kommuner. Det er alt fra tømrere, elektrikere, fysioterapeuter og metalarbejdere, som i stigende grad bliver svære at opdrive rundt omkring på øen, hvor et stigende antal a-kasser melder om fuld beskæftigelse - under to procent ledighed.

Det kan man læse i en ny opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, hvor underdirektør Erik Simonsen bakker op om Fynsk Erhvervs opfordring til politikerne om en udenlandsk løsning.

- Vi har allerede den fri bevægelighed i EU, som er med til at skaffe os arbejdskraft fra udlandet, og det skal vi fortsætte med, men mange af vores nabolande oplever de samme problemer som os, så vi skal også have fokus på de kompetencer, vi kan hente uden for EU-området, siger Erik Simonsen.

Annonce

Fynsk behov for udlændinge

Blandt virksomhederne samlet omkring kaminen med ministeren var Universal Robots, Viking Software og vikarbureauet Blue Collar. De var mødt frem for at illustrere deres behov for udenlandsk arbejdskraft for ministeren.

- Det her er en måde for os at få en forståelse for det politiske landskab, og for Fynsk Erhverv som erhvervslivets talerør er det en oplagt mulighed for at få ministeren i tale og få lagt pres på for, at man kommer tilbage til forhandlingsbordet og får skabt nogle løsninger, siger Jytte Reinholdt.

- Der skal være politisk vilje til at klippe en hæl og hakke en tå for at nå i land med det her, siger hun.

Fynsk Erhverv har lavet en undersøgelse, som viser, at blandt deres medlemmer oplever to ud af tre vanskeligheder med at tiltrække den fornødne arbejdskraft.

- De svarer meget tydeligt, at hvis ikke de får den arbejdskraft, så får vi bremset den positive udvikling, vi er inde i, og så kommer det til at koste på velstand og velfærd, siger Jytte Reinholdt.

Det vil samtidig betyde, at de mennesker, som står uden for arbejdsmarkedet, ikke bliver trukket med op af opsvinget, mener hun, og hvis ikke det sker nu, så bliver det vanskeligt at få de mennesker i arbejde overhovedet.

Hos DA er underdirektør Erik Simonsen helt klar i mælet om, hvad det vil betyde, hvis man ikke tilføjer ny arbejdskraft udefra.

- Der er for mange politikere og folk i fagbevægelsen, der mener, at udenlandsk arbejdskraft tager noget fra os, men det er ikke tilfældet. Får vi ikke de ressourcer udefra, så bliver de nye job ikke skabt eller også siger virksomhederne nej til ordren. Så den lukkethed overfor udlændinge er forkert, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce