Annonce
Faaborg-Midtfyn

Læserudflugt: På rundvisning mellem skulpturer, frugttræer og å-løb

Søren West-skulpturen Fuglene er den mest i øjenfaldende skulptur i Ryslinge Skulpturpark, men der gemmer sig flere andre rundt i landskabet. Foto: Tim Visti
Over 50 abonnenter var med, da avisen tirsdag aften havde inviteret på læserudflugt til Ryslinge Skulpturpark.

Ryslinge: Med truende grå skyer som scene fik over 50 avisabonnenter tirsdag aften en guidet tur rundt i den naturtro skulpturpark i Ryslinge. Flere havde da også taget regnjakken på og paraplyen under armen, men inden skyerne havde mulighed for at slippe regnen løs, var læserarrangementet i gang, og i to hold blev gæsterne guidet rundt i det høje græs af formanden for skulpturparken Karl Top og bestyrelsesmedlem Gunnar Landtved.

Som det mest åbenlyse byder parken på kunst, men herudover kan man også opleve frugttræer, dyreliv og Sallinge Å, som snor sig igennem området. På det ene hold blev gæsterne vist rundt i parken af Gunnar Landtved, som ejede jorden, skulpturparken ligger på, frem til 2010. Herefter tog fonden "Ryslinge Skulpturpark" over.

- Det var en fantastisk ting, at fonden blev stiftet, fordi jeg vidste jo ikke, hvad der skulle blive af jorden, hvis jeg en dag faldt om, fortæller Gunnar Landtved ved den første skulptur, som må betegnes som parkens signaturskulptur. Nemlig fuglene, som man møder ved parkens start. Fuglene er lavet af Søren West og symboliserer, at parken er en naturpark.

Annonce

Om Ryslinge Skulpturpark

Ryslinge Skulpturpark blev indviet i 1995. Parken dækker 10 tønder land og er plantet til med gamle danske buske og træsorter.

Parken ligger i en flad dal. Da isen smeltede efter sidste istid for 10.000 år siden, blev det meste ler skyllet bort. Derfor er her rigeligt med sand og grus, så jorden er ikke særlig god til dyrkning.

Sallinge Å snoer sig igennem parken, og tre steder fører broer over åen til en lille sø, hvor man kan opleve et rigt dyre- og planteliv.

Som en anerkendelse af initiativet til dannelse af den lokale naturoase blev parken tildelt Svend Saabyes initiativpris i 1996.

Skulpturparken er ejet af den private fond "Ryslinge Skulpturpark".

Parken er åben for alle.

Mange bruger parken

Formålet med parken er, at den skal være til glæde og gavn for byens borgere og for besøgende gæster. To af aftenens besøgende var ægteparret Else Kathrine Egeskov og Lars Erik Andersen fra Ringe.

- Vi har kørt forbi området og har hørt om det før, men vi har aldrig selv været her, så det her var en god mulighed for at høre mere, siger Else Katrine Egeskov, som går arm i arm med sin mand.

- Det er et godt arrangement, og det er godt, at der bliver gjort opmærksom på, at der findes de her områder. Vi følte os tiltrukket af det, fordi vi har hørt om det tidligere, supplerer Lars Erik Andersen.

Lidt længere nede af stien står en stor flok køer og græsser. Parken er ikke kun rig på planter men også på dyr, selvom det ikke er mange, der viser sig denne sommeraften.

- Det er dejlige kreaturer, og det ser sundt ud, siger Lars Erik Andersen, som hentyder til det høje græs, som køerne er i gang med at indtage.

Den store flok af gæster til aftenens arrangement er ikke den eneste gang, parken bliver brugt. Flere går deres daglige ture rundt på parkens stier.

- Der er mindst 15 hver morgen, der går tur her, når jeg er ude at fodre dyr, fortæller Gunnar Landtved, som stadig bor på gården, der ligger ved siden af parken.

Himmelhullets afslutning

Inden det var tid til kaffe og kage var der en sidste skulptur, bestyrelsesmedlem Gunnar Landtved kunne vise frem - nemlig Himmelhullet.

- Når vi går helt ned i hullet, er der fuldstændig stille, og man kan kun se himlen. Hvis der er nogen, der tør, så er det en stor oplevelse, fortalte han.

Og det var der. Stort set hele flokken gik med ned i det store hul, og illusionen blev kun brudt en smule, da en af de deltagende siger:

- Himlen bliver lidt overhalet af de træer der, og peger mod en flok høje træer ved siden af hullet, hvilket fik flokken til at bryde ud i latter.

Og vejret - det holdt hele vejen rundt i parken.

Over 50 abonnenter var med til avisens læserarrangement tirsdag aften i Ryslinge Skulpturpark. Foto: Tim Visti
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Uhyggen breder sig søndag

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce