Annonce
Sydfyn

Læserspørgsmål: Hvad sker der med skraldet?

HJ Hansen håndterer metalaffaldet fra Ærø. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Niels Aage Jensen sorterer troligt sit skrald efter kommunens anvisninger. Men undrer sig over, hvad der sker med skraldet efter det er blevet hentet.

Ærø: Niels Aage Jensen undrer sig. Når ærøboerne nu er så gode til at sortere deres affald - faktisk bedre end mange andre steder i landet - hvor ender alt skralden så?

Så han tog til tasterne, og sendte et spørgsmål til Fyns Amts Avis: Hvor ender vores forskellige fraktioner af skrald på Ærø?

- Det var egentlig bare fordi, jeg synes, at det kunne være spændende at finde ud af, når nu ærøboerne er så gode til at sortere, siger Niels Aage Jensen.

Annonce

- Vi får jo en folder hvert år, der fortæller hvordan vi skal sortere vores affald. Men vi får ingen information om hvordan det kommer videre. Det synes jeg jo egentlig bare ville være lidt spændende at finde ud af.


Det kunne være spændende at finde ud af, når nu ærøboerne er så gode til at sortere.

Niels Aage Jensen


Så vi tog kontakt til Kirsten Johansen, teknik- og miljødirektør i Ærø Kommune, der forklarede situationen.

Det er nemlig sådan, at der kommunen står for hverken afbrænding eller genanvendelse af noget som helst affald på Ærø.

- Det er bedst sådan. Vi er en lille kommune, og det ville ikke give mening at have den slags på øen. Det må vi faktisk heller ikke, siger Kirsten Johansen.

Alt affald fra Ærø bliver fragtet til fastlandet, hvor det bliver håndteret af private virksomheder:

Flasker og glas går til Norrecco.

Pap og papir går til Marius Pedersen A/S.

Plastik går til Scrap Solutions.

Metalemballage går til HJ Hansen.

Ved farligt affald er Ærø med i et modtagesamarbejde i regionen, der hedder Motas.

Restaffald går til forbrændingen på Svendborg Kraftvarmeværk.

Der har været tale om, at Ærø kommune skulle til at håndtere noget affald selv, men den idé blev hurtigt slået ned, fortæller Kirsten Johansen.

- Hvis man snakker i et større CO2-perspektiv, så kan det godt virke lidt underligt, at vi fragter det væk i lastbiler, men det giver faktisk mening. Og vi har talt om at lave et forbrændingsanlæg herover, men den dag i dag, er jeg glad for at vi aldrig gjorde det. Der er simpelthen for mange regler der skal overholdes, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce