Annonce
Bagsiden

Læserne hjalp Paul: Sådan så min morfar ud

Er der en svag lighed? Paul Lind med annoncen for sin morfars vinstue. Privatfoto
Efterlysning på Bagsiden gav resultat - takket være en gammel annonce. (Rettelse foretaget 4. juni 2021: MyHeritages forskningsteam er tilføjet tre steder).

For en uge siden bad Paul Lind, Odense, Bagsidens læsere hjælpe med at finde ud, hvordan hans biologiske morfar, Niels Peter Jørgensen, så ud.

Paul Linds mor er vokset op som adoptivbarn, og han blev først for nylig bekendt med, at hendes biologiske far var en kendt værtshusholder i Odense fra 1911 til han døde i 1917.

Der kom to henvendelser fra læserne. Men det var også nok.

Annonce

En hyggelig mand

Kjeld Rathje og Ilan Melchior, MyHeritages forskningsteam, sendte begge to den samme annonce fra Fyns Venstreblad 25. april, 1914, hvori Onkel Peter, som han blev kaldt, lokkede tørstige odenseanere til at komme ind og prøve et enestående tysk udskænkningsapparat til fadøl.

- Det er et ret fint billede, når man tænker på, at det er fra en gammel avis. Jeg synes, han ser ret hyggelig ud. Man kan dog ikke være sikker på, at det er min morfar. Men mon ikke det er indehaveren af vinstuen, der pryder annoncen? Og det var jo ham, der havde den på det tidspunkt, skriver Paul Lind.

Annonce

Humor til det sidste

Ilan Melchior og MyHeritages forskningsteam har også sendt en nekrolog over Onkel Peter, og her tegnes et billede af en mand med humor:

”For den der var fremmed i Vinstuen, som jo ubetinget naaede at blive Provinsens første og mest søgte, var det umuligt at opspore et af de smaa Skilte, der ellers i en Restaurant antyder, hvor Toilettet findes. Først naar man kom indenfor i det paagældende lille Rum, opdagede man indvendig paa Døren et Skilt, hvorpaa de oplysende Bogstaver ”W.C.” stod. ”Det vigtigste er jo, at Folk véd, hvor de er, naar de endelig er der” sagde Onkel Peter.”

Annonce

Kul eller sprut

En anden anekdote i nekrologen fortæller om værtens tilgang til de vigtige spørgsmål:

"Ved en Lejlighed havde han saaledes faaet at vide, at en af Stamgæsterne skyldte sin Kulhandler for et parti Brændsel. ”Har du betalt din Kulregning”, spurgte Onkel, da gæsten næste Gang kom paa Vinstuen. ”Næ-h” kom det noget forbløffet fra den paagældende. ”Naa, ja, saa kan du heller ikke faa mere her nu. Kul er vigtigere end Sprut!”

Annonce

Stedet er fundet

Samtidig har Paul Lind også fundet ud af helt præcis, hvor Onkel Peters Vinstue - eller Passage-Vinstuen, som den rettelig hed, lå henne.

Jernbanegade set op mod Vestergade cirka 1927. Gaden mellem Fyens Stiftstidendes bladhus til venstre og basarbygningerne, kaldet "De små Sporvogne" til højre, blev kaldt Passagen. De små sporvogne blev fjernet i 1930'erne og genbrugt på væddeløbsbanen. Onkel Peters Vinstue har et sort udhængsskilt over indgangsdøren. Ukendt fotograf

- Jeg kom i tanker om, at jeg havde nogle bøger om Odense set på gamle postkort, og i en af dem fandt jeg dette postkort, skriver Paul Lind.

Billedet er taget på den del af Jernbanegade, der i dag hedder Ove Sprogøes Plads. I baggrunden skimtes Vestergade. Passage-Vinstuen ses til venstre med et sort skilt ud over døren. I dag er der et springvand, et stort legeredskab og udeservering på pladsen foran.

Så nu ved Paul - sandsynligvis - hvordan hans morfar så ud, og i hvert fald, hvor vinstuen lå.

Sagen må betragtes som opklaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Odense For abonnenter

Hjertelæge har prædiket førstehjælp i mange år: - Folk har bare en forestilling om, at hjertestop ikke rammer dem.

Annonce