Annonce
Fyn

Læsermøde: Her kan du se alle de oplevelser, du kan få i april

Vor Frue Kirke Nyborg. Kom ind og oplev kunsten den 21. april
Dette kan du opleve i april som betalende abonnent på Fyens Stiftstidende

Som abonnent på Fyens Stiftstidende får du ikke alene avisen ind ad døren eller en frisk e-avis hver dag - du får også masser af tilbud på spændende oplevelser, foredrag og debatter.

I anledning af Fyens Stiftstidendes 250 års jubilæum har vi ekstra mange arrangementer på plakaten i løbet af 2022, og her har vi samlet en oversigt over, hvilke læserarrangementer du kan være med til i marts. Listen opdateres løbende.

Du skal tilmelde dig via avisfordele.dk, når der er noget der frister.

Annonce

2. april: Snigpremiere -" Into the Ice"

Fra klimafilmen "into the ice"

Hvor hurtigt smelter isen? Og hvilken fremtid venter, når verdenshavene stiger i de kommende årtier?

Den slags svære spørgsmål undersøger klimadokumentarfilmen ”Into The Ice”. I samarbejde med FilmFyn inviterer Café Stiften nu til
eksklusiv forpremiere, hvor der også bliver interview med filmens
instruktør Lars Henrik Ostenfeld.
FilmFyn har støttet den højaktuelle film, der netop har været åbningsfilm på den anerkendte filmfestival CPH:DOX i København.

”Into The Ice” beskrives som et visuelt overlegent eventyr om
indlandsisen på Grønland og hemmeligheden om vores fremtid, som er gemt nede i den. Sammen med tre af verdens førende glaciologer, rejser instruktør Lars Henrik Ostenfeld ud i et af de vildeste og mest ekstreme landskaber på jorden for at forstå konsekvenserne af klimaforandringerne.

Efter filmen bliver Lars Henrik Ostenfeld interviewet af
Fyens Stiftstidendes kulturredaktør Klaus Knakkergaard.

Dato: lørdag d. 2. april 2022

Tid: 15:30 - 18:00

Sted:
KinoVino
Vægtergade 9
5800 Nyborg

Tilmelding: www.avisfordele.dk

6. april: Præsidentvalg i Frankrig: Tager Macron fem år mere?

Billedet er den Franske præsident Emmanuel Macron tale i ved European Parliament i Strasbourg, France, January 19, 2022. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Franskmændene skal til stemmeurnerne, og derfor inviterer
Fyens Stiftstidende dig til en aften med croissant, vin og politiske
analyser. For som fyrsten Klemens von Metternich proklamerede for små 200 år siden: “Når Paris nyser bliver Europa forkølet.”
Sætningen holder stadig stik i dag. EU-samarbejdet, krigen i Ukraine, kontinentets grænsekontrol og udenrigspolitikken influeres i høj grad af, hvem der sidder i Élysée-palæet. Men meget er sket i Frankrig, siden at Emmanuel Macron bragede ind på den politiske scene med programbogen Révolution og løfter om reformer efter skandinavisk forbillede. Et gult oprør er fundet sted.
Landet vi kender for sublim kokkekunst, spektakulære cykelløb og storbyromantik har været kendetegnet af besatte rundkørsler, endeløse strejker og hundredetusindvis af demonstranter i refleksdragter.
Hvem var De Gule Veste, hvad ville de, og hvor kom de fra? Kan højrefløjsnationalisten Marine Le Pen udfordre præsident Macron? Og hvad betyder det franske valg for truslen fra Rusland?
Til at svare på alle de spørgsmål kommer kultursociolog og forfatter Mads Christoffersen, som blandt andet har skrevet bogen “De Gule Veste har ordet”.
Derudover kan du møde Avisen Danmarks reporter Emil Jørgensen, som snart skal køre de franske landeveje tyndt i sin gamle Citröen Xantia. Og du kan som læser være med til at bestemme, hvilke valgtemaer vores mand i Frankrig skal undersøge inden anden valgrunde den 24. april.

Tid: 6. april 19.30-21 (dørene åbnes kl. 19.15)

Sted: Medielab,
Fyens Stiftstidende
Banegårdspladsen 1
5000 Odense C

Tilmelding: avisfordele.dk

7. april: Kæmpe investering klar til brug – kom ind i det nye domicil

Kom og se Fyns største solvarmeanlæg

I de senere år har Midtfyns Energi investeret et trecifret millionbeløb i mere grøn fjernvarme til forbrugerne. Cirka halvdelen er brugt på et flisværk og ny administrationsbygning i Ringe.

Flisværket er netop taget i brug, og nu har du muligheden for at komme med ind bag døren og høre og se, hvordan det fungerer, når avisen inviterer læsere på rundtur i det nye domicil.

Efterfølgende bliver det muligt at lægge vejen forbi den anden større investering – solvarmeanlægget på Stegshavevej, der er et af Fyns største solvarmeanlæg.

Tid: 7. april kl. 16-17.30 (dørene åbnes kl. 15.45)

Sted: Midtfyns Energi, Højgårdsvej 8, 5750 Ringe

Tilmelding: avisfordele.dk

12. april: Dit efternavn fortæller en historie

Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet har undersøgt de store regionale forskelle på danskernes efternavne. Selvom efternavne er gået i arv i generationer, er der overraskende mønstre i, hvorfor vi hedder, som vi gør.

Dit efternavn siger måske mere om dig, end du tror. Hedder du Kofod, har du sandsynligvis rødder på Bornholm, og en Petersen med t er mere udbredt i Sydjylland end i Nordjylland. Men hvad fortæller efternavnene på Fyn? Om dig og om øen?

Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet har undersøgt de store regionale forskelle på danskernes efternavne. Selvom efternavne er gået i arv i generationer, er der overraskende mønstre i, hvorfor vi hedder, som vi gør.

Det løfter Jesper Lier Boldsen sløret for til Forskningens Døgn, som afvikles i hele landet den sidste uge af april, men nu giver Café Stiften dig mulighed for at opleve foredraget inden da. Tag gerne din egen undren med, og hvem ved – måske bliver du overrasket over historien bag dit efternavn?

Tid: Tirsdag 12. april kl. 16.30-18 (dørene åbnes 16.15)

Sted: Medielab
Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen 1
5000 Odense C

Tilmelding: avisfordele.dk

12. april: Oplev Kertemindes koldkrigshemmelighed x2

Koldkrigsbunker, Kerteminde Byskole

Nu kan du opleve historien på egen hånd, når Café Stiften byder indenfor i en tidslomme fra en tid, hvor fjenden stod lige ved døren.

Under jorden, under skoler og offentlige bygninger gemte der sig under koldkrigsårene en hemmelighed: 125 bunkere skulle føre Danmark gennem krigen, hvis det værste skulle ske, og bomben faldt. De var tophemmelige, og der var ikke adgang for hvem som helst. De var Kommandocentraler, der skulle beskytte borgmester og kommunaldirektør, så de derfra kunne fortsætte kampen, hvis russerne rykkede ind.

Jens Peter Sørvin er formand for Besættelsesmuseum Fyn. Han var med til at slå dørene op for en af disse statshemmeligheder, nemlig kommandocentralen i Kerteminde, der i mange år lå fuldstændig ukendt under Kerteminde Byskole.

Han vil tage dig igennem de forskellige rum, der har stået uberørte hen siden Murens Fald, og han vil gøre dig klogere på koldkrigen før, under og efter både på Fyn og i Danmark – en konflikt, der desværre trækker tråde helt frem til i dag.

Tid: Det første fra kl. 15.00 til 16.15. Det andet fra kl. 16.30 til 17.15.

Sted: Koldkrigsbunker Kerteminde,
Hans Schacksvej 42-48,
5300 Kerteminde

Max. 25 personer pr. arrangement.

Tilmelding: avisfordele.dk

19. april: Hvad gemmer vores gener?

Annette Jensen. Sygdom i familien. Foto: Michael Bager

I dag kan læger undersøge vores gener og være med til at fortælle os, hvad der venter i fremtiden.

Men hvor meget vil vi egentlig vide om, hvad vores gener gemmer?

Den 19. april kan du møde 42-årige Annette Jensen, der vil fortælle sin gribende historie om, hvordan en genundersøgelse for under et år siden væltede hende og hendes to teenagebørn og har haft store konsekvenser for deres liv.

Du kan også møde professor i genetik på Rigshospitalet, Anne-Marie Gerdes og til dagligt arbejder med genetiske undersøgelser og er med til at hjælpe familier med at finde ud af, hvad der gemmer sig i deres gener.

Hun vil give et indblik i den nyeste udvikling og fortælle om, hvorfor den øgede viden ofte kan være gavnlig – men i nogle tilfælde også kan føre til mere usikkerhed.

Anne-Marie Gerdes er tidligere formand i Etisk Råd, og det vil være muligt at diskutere nogle af de etiske dilemmaer, der kan opstå, når man undersøger generne.

DATO: Tirsdag den 19. april kl. 19.00-21.00

STED: Medielab, Fyens Stiftstidende,
Banegårdspladsen 1
5000 Odense C

TILMELDING:  www.avisfordele.dk

21. april: Oplev Nyborg Vor Frue Kirke – nyt og gammelt forenes

Nyborg Vor Frue Kirke er fra middelalderen, men kirkens nyeste kunst, alterets forgyldte bronzekors og alterrudens glasmosaik, er skabt af den danske kunstner Maja Lisa Engelhardt i 2011 og 2015. Det er et livstræskors og et vindue til opstandelsen, som motivmæssigt er forbundet med kirkens meget fornemme gotiske korbuekrucifiks fra ca. 1390, da kirken blev opført. Nyt og gammelt forenes på smukkeste vis.

Hør fortællingen om alterruden med dens næsten magisk skiftende glas – og se, hvor forskelligt ruden opleves alt efter lysets skiften. Maja Lisa Engelhardts vindue lader os i kraft af dets lys og vidunderlige farvespil selv opleve det, som ikke kan skildres og forstås med fornuften: det transcendentale, opstandelsesunderet.

Bodil Hårbøl, medlem af Nyborg Menighedsråd, fortæller. Arrangementet krydres med en fællessang og lidt musik ved kirkens organist, Claus Tolstrup.

Til sidst er der kaffe og kage i Korsbrødregårdens stemningsfulde munkekælder, som ligger lige ved siden af kirken

Tid: Torsdag den 21. april 2022 – kl. 19.30-21

Sted: Nyborg Kirke, Gammel Torv 1, 5800 Nyborg

Tilmelding: avisfordele.dk

28. april: Derfor er de døde en historie værd

Navne redaktør Bo Jepsen har 25 års jubilæum. Foto: Robert Wengler.

Artikler om mennesker, der fylder år, har jubilæum eller på anden måde har gjort sig bemærket, er sammen med artikler om døde nogle af de mest læste i avisen og på fyens.dk. Derfor har navnestoffet – eller ”Mennesker”, som vi kalder siderne i avisen - høj prioritet i redaktionens arbejde.

I Cafe Stiften fortæller Mennesker-redaktør Bo Jepsen om, hvorfor navnestoffet er så vigtigt stof. Helge Rasmussen, der skriver mange artikler om de døde, forklarer, hvorfor de døde ofte er en interessant historie værd. Og hvordan avisen tackler den ikke altid nemme opgave, det er, at kontakte pårørende til en netop afdød person, ofte med bedemand Mette Andersen, som også er med i Cafe Stiften, som mellemmand.

Tid: Torsdag 28. april kl. 16-18

Sted: MedieLab,
Fyens Stiftstidende,
Banegårdspladsen 1, 5000 Odense C

Tilmelding: avisfordele.dk

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce