Annonce
Middelfart

Læserindlæg: Glad aften med sang og foredrag

Loiuse Støjberg fra gruppen Zenobia og Elsemarie Dam-Jensen, Museum Sønderjylland. Foto: Privat

Båring: Vi gamle Båringboere, Carsten og Kirsten Petersen, var til en dejlig koncert og et interessant foredrag på Båring skole i anledning af 100 året for genforeningen med Sønderjylland.

Gruppen Zenobia stod for sang og musik, mens Elsemarie Dam-Jensen, museumsinspektør fra Tønder, stod for det supplerende foredrag.

Det hele handlede om sangens betydning for danskerne, fra 1864 til 1920, hvor Sønderjylland var under tysk herredømme. Danskerne dernede holdt sammen i håbet om genforening og bevarede det danske sprog ved at synge sammen.

Annonce

”Den blå sangbog”, som man sang efter, indeholdt en stor del af de fædrelandssange, som vi stadig synger. Det var en torn i øjet på den tyske regering, så nogle sange blev direkte forbudt i den nye udgave af ”Den blå sangbog ” fra 1912. Brorsons ”Her vil ties, her vil bies” blev blandt andre forbudt at genoptrykke.

Den nye udgave af sangbogen havde blanke sider der, hvor de forbudte sange skulle stå. Det gjorde ikke så meget, for sangene blev sunget alligevel, da folk kunne dem udenad. Mange sange havde let skjult symbolsk betydning, f.eks. sangen ”Det haver så nyeligen regnet” med linjen :”Frø af ugræs er føget over hegnet” var en elsket sang .

Håbet om genforening forblev stærkt via sangen.

Sønderjysk kaffebord

For at få den fulde stemning af det sønderjyske blev der i pausen serveret sønderjysk kaffebord med et hav af kager, hvoraf vi kun kunne spise en lille del. Resten måtte vi tage med hjem i udleverede papkageæsker.

Selvom vi havde lyst til at synge med på de mange kendte og skønne sange, var det forbudt pga. den nye Coronabølge, som jo smitter bl.a. via udåndingsluft.
Zenobias smukke sang og musik gav en skøn stemning, og museumsinspektørens oplysende foredrag mellem sangene gjorde det hele interessant og helstøbt.
Dejlig aften og stort forarbejde for arrangørerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Grundlovsforhør: 40-årig mand fra misbrugsmiljøet varetægtsfængslet efter knivstikkeri på åben gade

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce