Annonce
Kerteminde

Læsere på tur i Sybergland: - Vi er privilegerede i Kerteminde, vi bor midt i et maleri

Læserne spørger nysgerrigt til, om man må sejle eller bade i søen. Svaret er nej til begge dele. I hvert fald frarådes det at bade, da søen nogle steder er op til fire meter dyb. Foto: Mille Tindal Thomsen
Lørdag var 30 læsere med på tur i Sybergland, et område, der efter mange års arbejde, er blevet en smuk og hel unik naturperle lige i udkanten af Kerteminde.
Annonce

Kerteminde: Vinden risler i sivene og ænderne rapper ivrigt ude på vandet, da 30 læsere bevæbnet med vandrestave, kikkerter og praktisk fodtøj begiver ud for at udforske Sybergland sammen med avisen.


Man kan endnu gå ud og se træer, som Syberg har malet for over 100 år siden. Man kan vade direkte ind i motivet på malerierne.

Museumsinspektør Jeppe Priess Gersbøll.


Biolog Frode Thorhauge er med som guide, og hans rolige røst konkurrerer med sambamusikken fra et højtaleranlæg, da en flok kvinder går i gang med at danse formiddagen i gang ved søens bred.

- Og hvorfor hedder det så Sybergland? Jo, fordi det lyder lidt bedre end Larsen-land. For landskabet her er jo egentlig mere Larsens motiv, indleder Frode Thorhauge med henvisning til de to kendte malere, der nærmest boede dør om dør i Kerteminde.

Vejen går også forbi Villa Hjulben, Fritz Sybergs vogn, hvor han selv i dårligt vejr kunne sidde og male. Foto: Mille Tindal Thomsen

Fra at være et naturprojekt, som ingen kunne se hoved eller hale i, har området Sybergland i de seneste år udviklet sig enormt. Det kan også mærkes på antallet af besøgende denne lørdag formiddag, hvor der er livlig trafik rundt om søen af både gående, cyklende og løbende.

Læserne kigger nysgerrigt ned i søens vand på vej henover broen, men endnu er der ikke meget at se. Kun hundestejlere er indtil videre at finde i det brune vand. For selvom det på Sybergland er gået forbavsende hurtigt med at få artsrigdommen tilbage, er der stadig lang vej igen, før man for eksempel når de 200 forskellige arter af fugle, der er planer om, fortæller Frode Thorhauge.

Annonce

Kultur og natur i forening

Næste stop er det nye shelterområde, der ligger i en lysning i skoven. Her kigger læserne interesseret til, mens nattens gæster er ved at pakke soveposer og trangia-sæt sammen.

- De er lidt anderledes end traditionelle shelter. De er rigtig flotte med det her udhæng, siger en læser fascineret og lader hånden glide henover det nye træ.

På turen rundt om søen diskuteres det livligt, om det er mest sprogligt korrekt at benævne området Sybergland eller Sybergsland. Men selvom der er uenighed om navnets korrekte sproglige form, er der imidlertid enighed om noget andet. Her er betagende smukt.

Museumsinspektør Jeppe Priess Gersbøll fortæller, at Johannes Larsen var meget vidende, om de motiver han malede, hvorfor hans kunst også havde stor gennemslagskraft. Foto: Peter Ammitzbøll

Tilbage i læringsmiljøet, som den store træbygning ved søkanten kaldes, kigger museumsinspektør fra Johannes Larsen Museet, Jeppe Priess Gersbøll, forbi i dagens anledning. Og hans ord rammer præcis den følelse, man har efter en tur rundt på Sybergland.

- Vi er privilegerede her i Kerteminde. Vi bor midt i et maleri.

- Man kan endnu gå ud og se træer, som Syberg har malet for over 100 år siden. Man kan vade direkte ind i motivet på malerierne.

30 læsere var lørdag med til Café Stiften på Sybergland med biolog Frode Thorhauge og Museumsinspektør Jeppe Priess Gersbøll. Foto: Mille Tindal Thomsen
Biolog Frode Thorhauge har fulgt projektet på Sybergland lige fra start. Foto: Mille Tindal Thomsen
Lørdag var læserne på tur i et af Johannes Larsens motiver - Sybergland. Foto: Mille Tindal Thomsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce