Annonce
Assens

Læsere fik svar: Borgmester måtte forklare sig - derfor er ældre, handicappede og attraktivitet prioriteret

Borgmester Søren Steen Andersen (V) forklarede sig overfor læserne omkring budgetaftalen 2021-2024. Lokalredaktør Daniel Kofoed stillede spørgsmålene videre på vegne af læserne. Foto: Søren Plovgaard.
Mandag afholdt Fyens Stiftstidende i Assens digitalt læsermøde om budgettet.
Annonce

Assens: Det var dagen derpå.

Eller rettere sagt fjerde døgn derpå, at politikerne i Assens Byråd indgik budgetforlig, hvor samtlige partier skrev under på en usædvanlig aftale. Forstået på den måde, at man modsat tidligere år kunne fordele ekstra millioner til en lang række trængte områder i kommunen.

63 ekstra millioner var der ekstra til eksempelvis folkeskolen, ældreplejen, vejene, de handicappede og andre udsatte grupper.

Mandag klokken 13 gik borgmester Søren Steen Andersen (V) på skærmen hos Fyens Stiftstidende i Assens til et digitalt læsermøde, hvor læsere og følgere kunne få svar på de spørgsmål, de måtte have om budgettet for de næste fire år.

Borgmesteren lagde ud med at konstatere, at det var en "god", "kompakt" og "konstruktiv"dag, da kommunens budget efter 11-12 timers forhandling blev underskrevet. Der var ellers afsat to hele dage.

- Nogle siger, at det kan være lige så svært at få et budget til at hænge sammen, hvor der er flere penge. Men det var nemt i år. Det tog én dag, sagde Søren Steen Andersen, der nævnte, at der både skulle et enkelt rundstykke samt masser af kopper kaffe til at blive enige.

Herunder kommer udpluk fra læsermødet.

1 Hvorfor så store tal?

Budgetaftalen afsætter over en fire-årig periode i alt 94,3 millioner kroner til det specialiserede socialområde, der igennem nogle år har været økonomisk presset.

Poul Hansen undrede sig over måden, kommunen præsenterer tallene på, og hvorfor beløbet er lagt sammen for fire år ad gangen. Han mener, at det for den almindelige borger kan være svært at gennemskue og virke "oppustet".

Borgmester Søren Steen Andersen svarede blandt andet:

- Du er nødt til at have en skabelon, når du fortæller om de enkelte punkter. Man kan godt have et punkt, hvor man det første år putter tre millioner kroner ind, året efter seks millioner og derefter to og ti millioner kroner. Derfor kan man lige så godt lægge det sammen. 

- På anlægssiden er der for eksempel et punkt om et lysanlæg i krydset Gadsbøllevej/Middelfartvej/Nørregade ved Vissenbjergs vestligste udkant, hvor det er næsten umuligt at komme ud. Der er lagt en, syv og fem millioner kroner - som jeg husker det - ud.

Der er ikke tale om, at man "puster" beløbene op?

- Nej, for alle kan dele med fire, hvis de vil det.

2 Konkret hjælp på handicapområdet?

Line Bæk ville gerne have uddybet de ekstra midler på det specialiserede socialområde, og hvordan de mere konkret skulle fordeles.

Hun spurgte også ind til de forebyggende indsatser på børnehandicapområdet.

Hvad skal midlerne på specialområdet konkret gå til?

- De går til alle mulige foranstaltninger. Det er meget individuelt. Det er folk, der skal have hjælp af den ene eller anden slags. Det er hjemmeforanstaltninger, personale og så videre.

Hvad skal en borger som Line Bæk, der efterlyser, hvordan de ekstra penge kommer til at berøre hende, gøre? Skal hun vente og se, hvad I kommer frem til i det politiske udvalg?

- Jeg ville gerne svare konkret, men vi skal have lidt tid. Der er grund til at glæde sig over, at der kommer flere penge ind i det system, fordi der er behov for det. Det taler alt for, sagde borgmesteren.

Han havde forinden svaret på, hvad der skulle til for, at Assens Kommune kunne hæve sig op fra bundplaceringerne af nogle af ranglisterne på området.

3 Mere hjælp til de ældre?

Henning Emdal fra Assens har talt sammen, at der i det nuværende budget 2020 er beregnet med 185.848 timer til praktisk hjælp, sygepleje og 'delegeret' sygepleje.

Han ville vide, hvor mange ekstra timer der er afsat i næste års budget, når man fraregner den såkaldte demografiregulering, der tager højde for et stigende antal ældre og det nye initiativ omkring plustid, man skal visiteres til, men hvor rammerne endnu ikke er lagt.

Borgmester Søren Steen Andersen svarede.

- Man skal huske, at vi med demografireguleringen har lagt 2,5 millioner kroner ind automatisk i 2021, fem millioner kroner ekstra i 2022, 7,5 i 2023 og 10 millioner kroner i 2024, sagde Søren Steen Andersen.

Derudover har partierne afsat 28 millioner kroner til såkaldt plustid og andre tiltag på området såsom en erstatning for daghjemmene, som Social- og Sundhedsudvalget skal udvikle sammen med Ældrerådet og frivillige. 

Nu har I lagt jer fast på plustid - hvorfor ikke sætte rengøringsstandarden op for alle ældre?

- Det er måske også en mulighed at bruge sin plustid på ekstra rengøring. Det vigtige er at få sat profil på de ældre. De er meget forskellige - de er ikke bare den samme masse. Og de bliver sørme ikke mindre forskellige, som tiden går. Vi får måske brug for at profilere vores hjemmepleje og plejehjem, fordi vi får nogle forskellige mennesker ind, der har forskellige krav.

4 Hvad med attraktiviteten?

Der er afsat op mod 40 millioner kroner (over fire år, red) til at gøre kommunen mere attraktiv i form af blandt andet flere byggegrunde, en eller flere bosætningskonsulenter og så videre.

Hvorfor det?

- Vi er kommet ind i en rigtig god gænge set i forhold til krisen i 2008, hvor hele boligmarkedet frøs til.  Der kunne de store byer det hele. Nu kan de små byer meget. Det har vi mærket de sidste par år - særligt i Tommerup, Vissenbjerg, Aarup. Nu ruller det til Glamsbjerg, Haarby og Assens. 

- Vi oplever i øjeblikket nogle af de største stigninger (i procent, red). pr. kvadratmeter i vores hushandler i hele landet. Vi starter fra et lavt udgangspunkt, men folk vil os gerne, og bankerne og kreditforeningerne vil låne ud. Vi skal udnytte det momentum. Derfor ansætter vi bosætningskonsulenter, der kan arbejde sammen med lokalrådene og alle de andre, der gør et fabelagtigt arbejde i forhold til det her.

- Jeg har aldrig før som borgmester oplevet at komme tilbage fra sommerferie, og så var der så mange skøder, der skulle skrives under på, fordi der var solgt byggegrunde - og det var sjovt nok i coronakrisen. Det er bare positivt.

Her ville Camilla Lykke Sørensen, formand for Assens Forældreorganisation, vide, hvilke typer af borgere man var på jagt efter. Hun studsede derefter over, at man ikke i højere grad havde prioriteret flere midler til dagtilbuddene i budgetforliget.

Mens Jais Frimodt ville vide, hvorfor der ikke er nogen offentlige (kommunale, red) byggegrunde i Glamsbjerg.

Søren Steen Andersen svarede:

- Der er private byggegrunde (i Glamsbjerg, red). Det er gået godt med salget af dem. Bliver det ved med det? Det ved vi ikke. Vi er i dialog med udstykkeren, og vores mål er, at der skal være byggegrunde i Glamsbjerg.

- Mange siger, at vi skal sætte prisen på byggegrunde ned. Nej, det skal vi ikke. Du sender et forkert signal til finansiører og købere, hvis du dumper dine byggegrunde. Vi kan sagtens sælge byggegrunde til mellem 400.000 og 600.000 kroner afhængig af, hvor det er i kommunen, sagde borgmesteren.

I har lagt millionerne fra minimumsnormeringerne ind som ekstra hænder i daginstitutionerne. Hvis I nu havde valgt at afsætte endnu flere midler, kunne det være et trækplaster for børnefamilier?

- Tingene skal følges ad. Det er også et trækplaster, at man kan få taget sig ordentligt af sit handicappede familiemedlem, og at man kan få taget sig ordentligt af sin gamle far eller mor, eller hvor man måtte stå i livet. Det skal balanceres overfor hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce