Annonce
Assens

Læsere får svar: Sådan holder isolerede ældre på plejehjem kontakten med pårørende

Beboer Kim Hansen facetimer med Marie-Louise Spring. Det er op til de enkelte plejehjem, hvordan beboerne bedst holder kontakten med de pårørende, oplyser Assens Kommune. Foto: Flemløse Plejehjem.
Fyens Stiftstidendes abonnenter har efterlyst klart svar på, hvordan beboerne på kommunens plejehjem holder kontakten med de pårørende under corona-krisen.

Hvordan holder beboerne på kommunens plejehjem kontakten med de pårørende i en tid, hvor der er nedlagt forbud mod besøg, da man vil undgå spredning af corona-virus? Og bruger man videotjenester som Messenger og Facetime?

Det var spørgsmål, som blev stillet under avisens digitale læsermøde onsdag med Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V), som ikke kunne komme med et nagelfast svar.

Avisen har efterfølgende undersøgt sagen, og svaret er "ja", men ikke ubetinget.

Det er nemlig op til de enkelte plejehjem, hvilke metoder man bruger, oplyser vicedirektør Michael Bjørn fra kommunens social- og sundhedsafdeling.

Han uddyber, at de ansatte gør alt, hvad de kan for, at plejehjemsbeboerne ikke skal føle sig ensomme, og der bliver arrangeret forskellige aktiviteter. Plejehjemmene har kommunale iPads, som kan bruges til video-samtaler med pårørende.

- Der er også eksempler på, at de pårørende selv har udstyret beboere med iPads eller lignende. Men der er også plejehjemsbeboere med udfordringer, hvor en almindelig telefonsamtale også er rigtig god. Man tager de forskellige gængse metoder i brug, understreger vicedirektøren.

Annonce
Lene Tinggaard, ansat på Flemløse Pjehjem, bestiller varer online hos Matas sammen med beboeren Alex Jørgensen. Foto: Flemløse Plejehjem.

Holder stadig i hånd

Michael Bjørn fortæller, at man ikke har udarbejdet en kommunal instruks, der gælder for alle plejehjem, men opfordrer pårørende til at gå direkte til de ansatte eller lederen på de enkelte institutioner, hvis man har særlige ønsker.

- Og så er jeg fuldstændig overbevist om, at man finder en løsning, siger vicedirektøren.

På Flemløse Plejehjem bruger man jævnligt digitale tjenester som Messenger og Facetime. Også almindelige telefonopkald og billeder sendt som SMS bliver flittigt brugt, fortæller plejehjemsleder Lene Stubgaard.

- Det ligger vores personale meget på sinde at involvere de pårørende, fortæller Lene Stubgaard, der uddyber, at plejehjemmet har en Facebookprofil, de logger på med, hvor de kan oprette videosamtaler direkte til de enkelte pårørende, hvis de ønsker det.

- Det kan være hårdt for begge parter (beboere og pårørende, red.). Vi forsøger at lave mange aktiviteter, og vi er ikke ramt af sygdom, siger lederen.

Hun fortæller, at en hustru plejer at gå en daglig tur med sin mand, men det kan hun ikke i øjeblikket, og så sørger personalet for gåturen.

- Vi kan ikke erstatte den nære relation fra en pårørende, men vi kan gå den samme tur og sørge for, at han bliver rørt. Det kan give ro i sindet, siger Lene Stubgaard.

- Personalet går en stor bue udenom hinanden, så vi holder afstand, men vi holder stadig i hånd med beboerne, tilføjer hun.

Har fået mere personale

De frivillige, der plejer at komme på plejehjemmet, mangler i høj grad, men plejehjemslederen oplever, at de ansatte går nogle ekstra skridt for at gøre det hyggeligt i hverdagen.

Eksempelvis mødte en ansat ind udelukkende for at bage vafler med beboerne. Et arrangement, der ellers var planlagt med de frivillige, men aflyst på grund af forbuddet mod besøg.

Og der bliver sunget sange, og en beboer underholder jævnligt med sin harmonika.

Selv om kontakten til pårørende fylder mere end normalt, så løber personalet ikke hurtigere af den grund, mener Lene Stubgaard.

- Vi har et daghjem, som er lukket ned, og vi er så heldige, at vi har fået personalet ind som en ekstra resurse, siger lederen.

Hun melder desuden om, at man har fået tilført rengøringspersonale fra lukkede institutioner, som frigør det vante personale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce