Annonce
Middelfart

Læsere får svar: Sådan fungerer den nye affaldsordning

Den nye affaldsordning i Middelfart Kommune er netop trådt i kraft. Det nye system har givet anledning til en række spørgsmål blandt avisens læsere. Foto: Peter Leth-Larsen
Må man komme en pose i containeren til madaffald? Hvad skal man gøre med kompost? Det er nogle af de spørgsmål, som avisens læsere har søgt svar på efter den nye affaldsordning i Middelfart Kommune er trådt i kraft. Lene Helbo Penon, kommunikationsmedarbejder i Affald og Genbrug, kommer med svarene.

Nordvestfyn: Den nye affaldsordning i Middelfart Kommune er fra 1. oktober trådt i kraft. Nu skal affaldet sorteres i madaffald, restaffald, papir, pap, glas, metal og batterier - mens plast, elektronik og farligt affald stadig skal afleveres på genbrugspladsen. Det nye system har vakt nogle spørgsmål hos avisens læsere, som kommunikationsmedarbejder ved Affald og Genbrug i Middelfart Kommune, Lene Helbo Penon, herunder giver svarene på. Hun henviser samtidig til kommunens hjemmeside og Facebookside: "Affald og Genbrug Middelfart", hvor man kan få svar på mange af sine spørgsmål.

Hvor skal os, der bor i lejlighed, gøre af affald, der kan komposteres?

Det må gerne gå med i madaffald. Den bedste udnyttelse af madaffald er, hvis det bliver sendt til bioforgasning, siger Lene Helbo Penon.

Må man fortsat have en kompostbunke?

Hvis man gerne vil have sin hjemmekompost til skræller og sådan noget, så må man gerne, men den bedste udnyttelse af madaffald er, hvis det kommer til bioforgasning, og så kan man jo hente kompost på genbrugspladsen, der er lavet af haveaffald. Alt, der samles i de grønne poser til madaffald, går til et biogasanlæg. Pulpen bliver lavet til biogas, men så står du med en masse tilbage, og det bliver faktisk brugt til gødning ude på markerne, så det gør rigtig god gavn, når det bliver sorteret fra til bioforgasning, svarer Lene Helbo Penon.

Kan man komme en indvendig pose i containeren til madaffald for bedre hygiejne og for at undgå maddiker?

Det må man ikke. Førhen havde man foringsposer, men dem har vi udfaset. Der skal helst ikke så meget plast med, når det kommer i madaffald, så man skal ikke bruge en indvendig foringspose. Det handler om at få lukket poserne rigtig godt, hvis beholderen ikke skal blive beskidt. Slå en god knude på den, så skal det nok gå. Det er jo kun, når der kommer ilt til, at der kommer mider, fortæller Lene Helbo Penon.

Hvordan får man glæde af spanden til metal og glas, når man ikke må komme foringsposer i - og ikke vil bruge postevand til at rense med?

Dét, jeg gør der hjemme, det er, at jeg bruger noget genbrugsvand til at rense dåserne. Så skyller jeg lige med noget vand, jeg alligevel skulle hælde ud i vasken. Jeg står ikke og bruger postevand. Hvis det er makrel eller flåede tomater, så skyller jeg dem lige, men ellers er det nok, at de er tomme. Sodavandsdåser og øldåser sørger jeg bare for er tomme. Man skal ikke vaske affald, men jeg kan godt se, at hvis det er en makreldåse, så ville jeg heller ikke bare lægge den i beholderen uden lige at skylle den, men så koger man måske alligevel æg eller noget andet, hvor man hælder vandet fra. Det er ikke noget problem i den efterfølgende behandling, hvis metallet ikke er helt rent, men jeg kan godt se, at det ikke er særlig sjovt at få det ud i beholderen, og den så bliver beskidt, men vi forventer ikke, at man bruger varmt vand og sæbe. Skyl det med en rest vand, man alligevel ville hælde ud, siger Lene Helbo Penon.

Embed: hearken
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce