Annonce
Spørg os om corona

Læsere får svar: Mindst 33 syddanske covid-19-patienter er kommet ud af respiratoren i live

I slutningen af april havde 36 patienter i Region Syddanmark været i respirator på en intensivafdeling som følge af covid-19. Tre af dem døde. Den længste indlæggelse varede næsten 37 døgn. Foto: René Odgaard/Pressefoto Region Syddanmark
Adskillige læsere har spurgt, hvor mange patienter der "har klaret den" og overlevet et covid-19-forløb med respirator. Det kan vi desværre ikke svare helt præcist på. Men her er, hvad vi har kunnet få at vide om respirator-patienterne.

Flere læsere har skrevet til redaktionen og stillet spørgsmål om de patienter, der er blevet så syge af covid-19, at de har ligget i respirator.

- Hvor mange er kommet ud igen og er raske?, spørger Charlotte Andersen.

Alis Schmidt vil vide, hvor mange der er kommet ud af respiratoren i live - og i hvilken alder. Også Nadine Fiorini har spurgt, hvor mange af patienterne i respirator, der bliver raske.

Det har desværre ikke været muligt at få svar på spørgsmålene hos hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut.

Men hos Region Syddanmark oplyser presseafdelingen, at der til og med den 29. april er 36 syddanske covid-19-patienter, som er blevet taget ud af respirator. Tre af dem døde. Hvor mange af de resterende 33, der fortsat er i live, fremgår ikke af regionens statistik.

Antallet af respiratorpatienter er indtil videre så lille, at man ikke ønsker at lave mere statistik på dødsfaldene, lyder det fra presseafdelingen.

Om de 36 patienter, der har været i respirator i Syddanmark

36 covid-19-patienter har været indlagt på intensiv og lagt i respirator på syddanske sygehuse i tiden til og med 29. april.

Langt størstedelen, 29 patienter, var mænd. Heraf var 13 mænd i aldersgruppen 70-79 år.

26 af de 36 patienter var 60 år eller ældre. Ingen var under 40 år.

I gennemsnit var de 36 patienter indlagt i godt 17 døgn. Den korteste indlæggelse havde en mand i alderen 70-79 år, der var indlagt i lidt over fem døgn.

Den længste indlæggelse havde en kvinde på mellem 60 og 69 år med næsten 37 døgn på et sygehus.

Generelt var indlæggelsestiden kortere hos de patienter, der var yngre end 60 år.

Tre af de 36 patienter døde. Det er uvist, hvor mange af dem, der siden hen har mistet livet.

Kilde: Region Syddanmark

Kan tælle i flere statistikker

Og indtil videre er nøgleordene. For hvor længe skal der gå, før man kan sige, at en patient har overlevet? Og hvor længe skal personer, der dør efter at have været i respirator, tælle med i dén statistik?

Hos Statens Serum Institut opgør man antallet af danskere, der er døde og konstateret smittede med covid-19. Og her tæller dødsfald med de første 30 dage efter påvist smitte hos en person.

Instituttet opgør også, hvor mange der har overstået en corona-infektion. Statistikken er baseret på forskellige sundhedsregistre og omfatter personer, der 14 dage efter en positiv covid-19-test hverken er indlagte eller døde. I øjeblikket gælder det 9536 personer. Men dør en person derefter i løbet af de næste 16 dage, kan vedkommende tælle med i både statistikken for overståede infektioner og døde.

Annonce

Regionale forskelle skyldes patienterne

Ifølge en DR-artikel fra den 16. maj er der i Region Nordjylland kun én af 14 patienter, der har ligget i respirator, som er død. Noget anderledes ser det ud i Region Hovedstaden, hvor 66 ud af 142 patienter er døde efter at have ligget i respirator.

Behandlingen vil dog være relativt ens på alle landets sygehuse, fordi lægerne følger samme procedurer. De regionale forskelle skyldes sandsynligvis, at patientgrupperne har haft forskellige udgangspunkter.

- Helt generelt skal man være meget forsigtig med at sammenligne hospitaler. Faktisk er der meget tit væsentlige forskelle, fordi patienterne er forskellige, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, til DR.

En større undersøgelse af 5.700 covid-19-patienter i New York viste, at cirka en fjerdedel af dem, der måtte lægges i respirator, døde i løbet af få uger. Ved undersøgelsens afslutning i begyndelsen af april var størstedelen af patienterne, der havde været i respirator, fortsat indlagt.

En af de fynske patienter, der har ligget i respirator og overlevet, er 66-årige Lisbeth Drasbek fra Rudkøbing. Først stod hendes mand frem og advarede om ikke at undervurdere virussen, som havde sendt hans ellers sunde og raske hustru i intensiv behandling. Og efterfølgende har også Lisbeth Drasbek selv fortalt om forløbet, hvor hun troede, hun skulle dø.

I alt 31 syddanskere, der var bekræftet smittet med covid-19, har mistet livet. 21 af dem døde, mens de var indlagt på et sygehus i Region Syddanmark - heraf var fem indlagt på intensivafdelinger. Det er uvist, om covid-19 har været den primære dødsårsag. På landsplan har 84 procent af de 554 døde haft en anden sygdom eller lidelse foruden covid-19.

Den 4. april toppede antallet af covid-19-patienter, der lå i respirator på intensivafdelinger i Region Syddanmark, med 25 personer. De seneste dage har der kun været én.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce