Annonce
Spørg om corona

Læsere får svar: Kan corona forsvinde af sig selv i løbet af sommeren?

Sommeren bliver uanset hvad meget anderledes i 2020. Men kan de højere temperaturer få bugt med corona-virussen? Og er der i det hele taget en chance for, at den går i sig selv? Sådan har flere læsere spurgt. Vi giver svar i artiklen her. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Flere læsere har spurgt os, om corona-virussen kan gå i sig selv eller forsvinde i løbet af sommeren - ligesom vi kender det fra influenza, der primært rammer om efteråret og vinteren. Svaret er desværre, at vi endnu ved forholdsvis lidt om virussen.

Kan corona gå i sig selv uden vaccine, behandling eller flokimmunitet? Sådan lyder spørgsmålet til redaktionen fra Bjørn Kæmsgård.

Og nogenlunde samme spørgsmål er kommet fra Susanne Munk, der gerne vil vide, om man tror, at corona forsvinder helt hen over sommeren for senere at vende tilbage i efteråret.

Det ærlige - og desværre temmelig utilfredstillende svar - er, at det ved man endnu ikke. Selvom der i adskillige lande forskes på højtryk for at blive klogere på corona og covid-19 og for at udvikle en vaccine, er der stadig meget, der er uvist. Blandt andet ved man fortsat ikke, om corona-virussen er sæsonbetonet som influenza, der sætter ind om efteråret og vinteren for derefter at gå i sig selv.

Professor og faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, som rådgiver regeringen, udtrykte det sådan i et interview med Berlingske:

- Vi ved ikke, hvordan virussen opfører sig. Om den muterer og dermed bliver en almindelig forkølelsesvirus som andre typer af corona-virus. Vi ved heller ikke, om den svækkes, hvis vi får en god sommer. Men hvis den opfører sig på samme måde fremover, som den gør nu, så tænker jeg, at vi skal holde afstand, indtil vi får en effektfuld vaccine.

Kåre Mølbak har tidligere anslået, at det nok vil tage mindst et år, før der er en effektiv vaccine, som kan bruges på mennesker.

Han har også påpeget, at selvom andre virusser typisk bliver mildere om sommeren, har corona-udbruddet i dette forår også ramt lande med et varmere klima end Danmark.

Annonce

Kan strække sig langt ind i efteråret

Også professor i virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, har over for Videnskab.dk tvivlet på, at højere temperaturer kan få bugt med den smitsomme virus.

- Coronavirus bryder sig ligesom influenzavirus ikke om højere temperaturer, men fordi den er så smitsom, skal der virkelig meget til, for at epidemien stopper, udtalte han i marts.

Regeringens strategi om en forsigtig genåbning af hensyn til kapaciteten i sundhedsvæsenet og svage og udsatte borgere vil, som Kåre Mølbak nævner, betyde restriktioner om blandt andet afstand længe endnu.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan epidemien vare mange måneder i Danmark.

"Med en gradvis og kontrolleret genåbning, forventes det, at vi vil få en langstrakt epidemi med varierende intensitet, som muligvis vil strække sig langt ind i efteråret," vurderer styrelsen på sin hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce