Annonce
forside

Læserdebat: Uhæmmet dispensation til supermarked

Aldi i Rudkøbing skulle aldrig have haft lov til at udvide, mener læserbrevsskribenterne. Arkivfoto: Robert Wengler

LÆSERBREV: Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø klagede 5.12.2016 til Planklagenævnet over Langeland Kommunes lange række af dispensationer, som tillod, at Aldi kunne opføre sit uskønne standard-varehus ved Grønnegården midt i den gamle bydel. Selv om området var omfattet af lokalplan 77, som skulle sikre opretholdelsen af byens særpræg og arkitektoniske kvaliteter. Nu har Planstyrelsen svaret, at en kommune har ret til at dispensere næsten uhæmmet fra en lokalplan - blot der er politisk flertal for det. Sagen viser, at troen på, at bevaringsværdige bygninger og miljøer kan ligge trygt i kommunernes hænder, har fået et skud for boven. Bevaringsforeningen vil derfor gå til Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og bede dem undersøge behovet for, at landets mange bevarende lokalplaner skal strammes op. Vi har ikke indtil nu ment, at lokalplan 77 for Rudkøbings indre by var specielt "blød" eller upræcis. Måske var det heller ikke lokalplanen, men det politiske flertal i den tidligere kommunalbestyrelse, der var noget i vejen med.

Vi håber at det, på dette område som på mange andre, er nye tider i Langeland Kommune. Lokalplan 77 er nemlig ikke en lille forældet bestemmelse, men udtryk for en demokratisk besluttet politik, der skulle sikre det gamle Rudkøbings unikke og historiske helhed, vedtaget så sent som 2009. At dispensere så omfattende og groft fra lokalplanen, som den gamle kommunalbestyrelse gjorde, var derfor et brud med kommunens egen kulturarvspolitik. Samtidig var det en hån mod alle de almindelige husejere i den indre by, som overholder lokalplanen til gavn for det fælles bymiljø, og som må underordne sig kommunens stramme, men dygtige og retfærdige administration af lokalplanen. Og en hån mod de andre supermarkeder i bymidten, som har evnet at skabe bygninger af kvalitet. Lighed for loven er et godt dansk princip. Men især truer den slags dispensationer Rudkøbings ry som en unik by, som kan tiltrække både turister, tilflyttere, butikskunder og fondsstøtte. Kulturarvsstyrelsen roste byen til skyerne i "Kommuneatlasset" 2002. By & Land gav byen topkarakter i 2015, og senest har Realdania vist sig villig til at investere mange millioner i en revitalisering af bymidten. Det forpligter!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Norske salmer på folkemelodier

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];