Annonce
Nyborg

Læserdebat: Ridderkongen og Middelalderens overklasse

Foto: Mogens Rasmussen
Annonce

Hvis slotsbyggeriet var blevet fuldført i min tid, ville jeg da have besøgt den nye nordfløj og have betragtet herlighederne med stor interesse, og jeg ville have besteget vagttårnet, hvis der var elevator.

Men det er jo Middelalderens danske overklasse, museumsfolket vil vise frem, og jeg, der kommer af nordjyske småbønder, det var os, der slog Kong Knud ihjel, er besat af radikal modvilje mod Middelalderens klassedelte og rangdelte samfund.

Museumsfolket kalder Danehoffet Danmarks første folketing. Folket var bare ikke med, det var kun kongen og adelen. Jeg tvivler på, at landets anliggender blev debatteret på møderne, men adelens skattefrihed og andre fordele blev aftalt. De store rottede sig sammen mod de små.

Museumsfolket taler med glans i øjet om, hvordan de østfynske bønder forsynede Kongens Fadebur med deres overskud af lækkerier. Bønderne så nok anderledes på det, når kongens mænd førte de bedste avlsdyr til slagtning, fordi de gav de bedste bøffer og stege.

Ridderturneringer. De foregik på Erik Menveds tid, tror jeg i min uvidenhed. Men museumsfolket fortæller mig, at reformationskongen Christian III gav byen, nej slottet, en turneringsplads. Jeg troede i min vankundighed, at denne konge kun befattede sig med sine kongelige pligter og mest interesserede sig for luthersk teologi. Men han var altså ridderkonge.

Hvis en bondemand fra Ellinge tog sig en fridag og gik ind for at overvære en ridderturnering og betragte de prægtige heste, kom der nok nogle adelsmænd og anbefalede ham at traske hjem og spænde helmisserne for møgvognen. Ridderne, det var stads-karle. Men det var bønderne, der betalte festen.

Når jeg tænker mig om, mister jeg interessen for ridderne i Danmarks Riges Hjerte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce