Annonce
Læserbrev

Læserdebat: Jeg har skrevet under!

Læserbrev: Uanset hvad byrådet, regionen og ejeren af Lynfrostgrunden måtte mene: Det er da helt tosset at bygge et butikscenter oven på en giftgrund, hvor undergrunden flyder med fenol, tjære, sprøjtemidler, mm.

Det handler om kræftfremkaldende stoffer i store mængder, - gravet ned af fortidens syndere, der åbenbart havde en forestilling om, at det, der var ude af syne, var ude af sind! Eller i hvert fald forsvundet. Ud over, at man med fuldt overlæg gravede hundredevis af tønder ned i perioden 1919-1969, skete der også en stor forurening af grunden i forbindelse med den store brand på ”Tjæren” i 1969. Dengang var man lige så smarte, som i dag – åbenbart. Man dækkede brandtomten med jord og byggede ovenpå.

Regionen ved godt, at ”der er en massiv forurening på den tidligere tjæreværksgrund, både i jord og grundvand.”. Det fremgår af et svar fra regionen til Miljø- og Fødevareministeriet af 22. marts 2019. Det fremgår yderligere, at der ”inden for undersøgelsesarealet findes et par hotspots med meget kraftige koncentrationer af phenoler, naftalin og oliestoffer, i enkelte boringer findes fri fase tjæreolie.”

Ovenstående er ikke noget jeg har fundet på. Det er sådan det er - ifølge regionen. Og hvis nogen er i tvivl, kan en gåtur på Svanedamsarealerne en sommerdag give syn (eller rettere lugt) for sagen. Drænrenderne flyder med kemikalier! Drænvandet ”trækkes” ved hjælp af en pumpestation ved Nyborg Idrætscenter til et opsamlingsbassin for enden af p-pladsen bag svømmehallen. Herfra sendes det videre til det kommunale rensningsanlæg. Ved opsamlingsbassinet er der ikke længere tale om, at det lugter. Det stinker!

Om det er en god idé at bygge såkaldte boksbutikker i Nyborg, ved jeg ikke noget om. Det er et spørgsmål, der i den grad kan dele vandene. Men hvis der skal bygges, må det da være muligt at finde en egnet og ikke miljøbelastet grund.

Jeg fatter simpelthen ikke, at nogen ved deres fulde fem kan finde på at godkende et sådant byggeri. Ingen tvivl om, at en oprensning af grunden ligger langt nede i prioriteringen i forhold til andre og langt mere presserende giftgrunde, som f.eks. Kærgård Klitplantage ved Grindsted og Høfde 42 på Harboøre Tange. Desværre. Men det gør jo ikke de stoffer, der svømmer under Lynfrostgrunden (og langt ud i terrænet), mindre giftige og kræftfremkaldende. Derfor bør man lade det ligge, og indtil bedre tider (og måske teknologier) gør en oprensning realistisk, sørge for en mere nøjagtig registrering af undergrunden – og tilrettelægge de nødvendige afværgeforanstaltninger i forhold til det. Men renses op, det skal der!

Man skal ikke bygge et moderne butikscenter/boksforretninger oven på en sump af kemikalier! Og hvem vil i øvrigt handle et sådant sted?

Man kan roligt skrive under.

Annonce
Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Ung skuespillerinde fra Odense Teater har fået hjernerystelse

1995 Brugerbetaling var et vigtigt argument, da Storebæltsforbindelsen skulle vedtages, men endnu inden broen står færdig, er debatten om at få fjernet bropengene begyndt. Lektor i trafikpolitik ved Handelshøjskolen I København, Uffe Jacobsen, mener, at pression fra blandet andet erhvervslivet på Fyn vil presse bropengene på Storebælt ned på en tredjedel af den pris, som A/S Storebæltsforbindelsen i dag tænker sig. Hvis det holder stik, vil prisen for at krydse Storebælt i bil blive ca. 80 kroner. Det fynske folketingsmedlem, Niels Langkilde (K) siger, at man af hensyn til DSB ikke kan droppe en brugerbetaling for bilisterne, men at han og hans parti vil arbejde for at få prisen sat væsentlig ned. 1970 Korup-Ubberud indvier i dag den nye hal, som bliver samlingspunktet for fritidsaktiviteterne i den store omegnskommune. Den endelige opførelsespris er på 1,6 millioner kroner, og heraf er omkring 50.000 kroner indsamlet blandt lokale beboere. Hallen, der har de internationale mål for fem sportsgrene, er opført på den gamle fodboldbane bag Korup Skole. Den indeholder foruden bade- og garderobefaciliteter også mødelokale og restauration. Indtil videre skal hallen aflaste lokalemanglen på Korup Skole. Korup-Ubberud Hallen er en naturlig konsekvens af den udvikling, der tog fart i kommunen i begyndelsen af tresserne. På mindre end 10 år er det stille landsogn forvandlet til en moderne villaby. 1945 Den unge skuespillerinde, frøken Rigmor Gadborg, har i formiddag været så uheldig at snuble på vej ned ad trappen på sin bopæl, Hans Tausensgade 2, da hun ville gå til generalprøve på Filharmonisk Orkesters koncert på Fyns Forsamlingshus. Ved faldet forslog hun hovedet og ryggen og måtte i en ambulance føres til Odense Amts og Bys Sygehus, hvor hun straks kom under behandling. Efter en røntgenundersøgelse kunne lægerne dog fastslå, at der ikke var tale om alvorligere læsioner, men at den unge skuespillerinde har pådraget sig en lettere hjernerystelse. Da hun vil være indlagt i nogle dage, overtages hendes rolle i ”Manden, der kom til middag” på Odense Teater af frk. Grethe Carlsen.

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce