x
Annonce
Nyborg

Læserdebat: Dumt at bygge på Lynfrosten

Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Det er dumt at bygge oven på noget, som burde renses og graves væk. Det mener jeg fortsat, efter som regionsrådsmedlem at have deltaget i mødet i mandags i Nyborg om netop Lynfrosten.

Jeg deltog for at høre nyborgensernes spørgsmål og holdning til forslaget om at placere et nyt butiksområde på en så forurenet grund.

Det gode ved mødet var, at der kom klare meninger frem. Og det blev tydeliggjort hvilke myndigheder, der har ansvar for hvilke opgaver. Dermed blev det også tydeliggjort, at lovgivningen er et kludetæppe, som ikke hjælper borgerne til at orientere sig og deltage aktivt i deres lokalområdes udvikling. En lovgivning, som også betyder, at der måske træffes forkerte beslutninger.

Ét er de butiksmæssige konsekvenser for centrale dele af Nyborg med de fine gågader, torvet og kirken. Det blev på mødet tydeliggjort, at de dele af byen risikerer at blive udslettet butiksmæssigt.

Et andet er, at ihvertfald et enkelt forhold omkring den stærkt forurenede grund ikke blev ordentlig belyst. Der blev talt meget om måleværdier og grænser for, hvad der ud fra en sundheds- og arbejdsmiljøvinkel kan accepteres.

Men det blev aldrig nævnt, at grænseværdier er vedtaget ud fra, hvad det er politisk muligt at opnå enighed om - ikke ud fra, hvad mennesker og natur kan tåle.

Selvfølgelig er der en vis sammenhæng, men der er ingen sikkerhed for, at det sikrer sunde forhold for hverken de butiksansatte, kunderne eller borgerne i det hele taget. Så derfor er det som nævnt dumt at bygge oven på noget, som burde renses og graves væk.

Og endelig for det tredje, så løses de klimaproblemer, vi alle står overfor ikke ved øget forbrug. Tværtimod.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce