Annonce
Sydfyn

Læser undrer sig over håndsensorer

Torben Fløjborg undrer sig over, at vi stadig har håndsensorer ved fodgængerovergangene i brug i Svendborg Kommune. Foto: Torben Fløjborg.
Torben Fløjborg har undret sig over, hvorfor vi stadig opfordres til at lægge en flad hånd over håndsensorer, for at få lyset til at skifte til grønt. Kommunens sundhedschef svarer.

Svendborg: I disse tider skal vi være ekstra opmærksomme på håndhygiejnen og holde berøring til et minimum. Det har fået læser Torben Fløjborg til at undre sig over byens mange lyskryds, som kræver en hånd på en sensor for at få grønt lys til at gå.

- Det er i disse tider mig ubegribeligt, at dette ikke for længst er ændret, skriver han i en undren til avisen.

- Der har tidligere været undersøgelser, som påviste, at en stor smittekilde på hospitalerne var knapperne i elevatorerne - og de betjenes kun med spidsen af en pegefinger.

Annonce

Vigtigt at vaske hænder

Henvendelsen har avisen taget videre til sundhedschef i Svendborg Kommune, Anne Højmark, som har set nærmere på lyskrydsenes håndsensorer.

- Det har givet os en anledning til at tage det op, og vi var ude og afprøve sensorerne i mandags. Vi afprøvede med strikbluser, et ærme trukket ned og med handsker, og de kan faktisk godt registrere berøringen, selvom der er noget i mellem, forklarer hun og fortsætter med en klar opfordring.

- Fra den sundhedsfaglige vinkel kan man sige, at der er mange steder i det offentlige rum, hvor vi kommer til at røre ved potentielle smittekilder. Det kan være rækværk eller håndtag, og der er det jo rigtig vigtigt, at vi husker at spritte af og vaske hænder og ikke rører ved øjne eller næse eller mund, forklarer hun.

- Det er lidt ligesom, hvis man skal ind på et offentligt toilet, så beskytter man hånden med papir eller noget lignende, så man ikke rør ved håndtag.

Annonce

En hel klør fem

Et skift fra sensorerne til et andet system ville også være ressourcekrævende for kommunen, og det er derfor ikke noget, som kommunen vil ændre.

- Det er ikke en helt ukompliceret opgave at ændre reguleringen fra sensorerne. Det kommer til at påvirke trafikreguleringen i hele byen, ikke bare for fodgængere, men også for biler, lyder begrundelse fra Anne Højmark.

Torben Fløjborg så dog gerne, at man i hvert fald ændrede skiltningen, der følger med håndsensorerne.

- Hvis du ser billedet, så står der jo tydeligt, at man skal lægge hele sin klør fem på. Så kan det godt være, at de også virker med handsker, to fingre eller bagsiden af et ærme, men det er jo ikke det, der står, og ikke det, folk gør. Det kunne man godt skifte ud.

- Og det er desuden noget, man kunne tage videre til udviklerne af de her sensorer. Er det ikke på tide, at vi får et andet system, der ikke kræver fysisk berøring?

Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce