Annonce
Faaborg-Midtfyn

Læser undrer sig: Hvorfor skal der spares på skolerne?

Ingen politikere ønsker at spare på folkeskolerne. Arkivfoto
En læser spørger til de mange spareplaner på skoleområdet. Med den helt nye økonomiske håndsrækning fra staten, ser flere politikere gerne, at skoleområdet slipper billigere i næste års besparelser.

Faaborg-Midtfyn: "Vi ligger under landsgennemsnittet i udgifter på både skole og dagtilbud. Hvordan kan det være, man fortsat ønsker at spare massivt der?"

Sådan spørger Dorthe Greve i forbindelse med den journalistiske kampagne Vores velfærd, hvor læsere kan spørge redaktionen om næste års kommunale økonomi.

Avisen har taget spørgsmålet med videre til tre partier. Samtidig har vi spurgt, om de millioner, som staten netop har lovet, kan være med til at frede skolerne.

Kommunernes Landsforening og regeringen indgik fredag en aftale om kommunernes økonomi. Borgmester Hans Stavnsager har vurderet, at det betyder, at Faaborg-Midtfyn kun skal spare 25 millioner, mens mange havde frygtet et noget højere beløb.

Annonce

Kim Aas Christensen, Socialdemokratiet

Kim Aas Christensen, Socialdemokratiet. Arkivfoto: Kim Rune

- Det er et godt spørgsmål, og et svar er jo, at vi heller ikke ønsker at spare på skolerne. Indtil nu har vi kigget på nogle drastiske besparelser, men nu ser det heldigvis lidt lysere ud. Besparelser koster jo ofte lejrskoler og de mere kreative ting, men jeg synes ikke, skolerne skal presses mere, end de er i dag.

- Nu ser økonomien knap så slem ud, som vi havde frygtet. Som formand for Opvækst- og Læringsudvalget, som er et af de områder, der så ud til at blive hårdest ramt, synes jeg, vi skal kigge på, om vi kan luge alt det ud, som slet ikke er spiseligt.

- Kan du være konkret?

- Forslaget om, at det skal være dyrere i daginstitutioner, samtidig med der skal være kortere åbningstider, vil jeg godt slippe for.

Jack Odgaard, Dansk Folkeparti

Jack Odgaard, Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Kim Rune

- Vi skal jo finde nogle penge, men jeg synes ikke, vi skal spare på skolerne. Når vi sparer på skolerne, kan kvaliteten kun blive ringere. Vi har sparet det, vi skal på skolerne. Der har været en årrække, hvor skolerne har haft nok penge at gøre med, og hvor de kørte deres egen kasse ved siden af. Det gør de ikke mere.

- Hvad tænker du i lyset af økonomiaftalen, som borgmesteren vurderer, vil betyde, at Faaborg-Midtfyn kun skal spare 25 millioner?

- Det står for hans regning. Jeg stoler ikke nogle tal, før vi har pengene i hånden. Men det her skal komme børn og de gamle til gode, og så har jeg lettere ved at tage fra kulturområdet.

Søren Clemmensen, Konservative

Søren Clemmensen, Konservative. Arkivfoto: Kim Rune

- Jeg kan sige for mit eget vedkommende, at jeg ikke vil spare på basisvelfærden. Det er børn, uanset om de går i vuggestue, dagpleje eller i skole. Jeg vil hellere spare penge på de borgere, vi har, end på de borgere, som vi måske får. Der er endnu ikke nogen, der har kunnet dokumentere, at flere borgere giver flere penge i kassen.

- Hvad mener du i forhold den håndsrækning, som staten kommer med? Kan skolerne fredes helt?

- Det har jeg svært ved at overskue endnu. Spørgsmålet handler ikke om, hvorvidt vi bruger mindre end gennemsnittet, fordi der er altid nogen, der vil ligge under. Spørgsmålet er, om vi bruger penge nok på skolerne. Det synes jeg ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce