Annonce
Faaborg-Midtfyn

Læser undrer sig: Hvorfor lukke genbrugsbutik, når vi skal genbruge mere

Stinna Andersen var i seks år ansat i genbrugsbutikken Genbrugsen, der lukkede ned for godt et år siden. I dag arbejder hun på genbrugspladsen og er initiativtager til containeren, hvor man i dag kan sætte og tage genbrugsting. Det er der mange, som benytter sig af. Foto: René Johansen
Genbrugsbutikken på genbrugspladsen i Ringe er lukket, og det undrer Inni Thomassen i en tid, hvor efterspørgslen efter genbrug er stigende. Pladsen modtager dog fortsat mindre genbrugelige ting, som nu kan hentes gratis.
Annonce

Ringe: I mange år har man kunne aflevere store og små genbrugelige ting på genbrugspladsen i Ringe. Ting, der efterfølgende blev solgt i butikken Genbrugsen lige ved siden af.

I en tid med stort fokus på klima, genbrug og bæredygtighed giver det ganske god mening, at ens brugbare ting får nyt liv hos andre. Det giver derfor ingen mening for Inni Thomassen fra Trunderup, at man faktisk har valgt at lukke genbrugsbutikken på stedet.

"Jeg undrer mig over, at vi skal genbruge, omforme og ikke bare smide ud - men kommunen har så lukket genbrugsbutikken ved genbrugspladsen i Ringe. Så hvor gør vi nu af genbrugelige ting/møbler m.m.?", lyder det fra Inni Thomassen.

Spørgsmålet har hun stillet til redaktionen i forbindelse med kampagnen 'Vores klima', og spørgsmålet fik, sammen med et andet, flest stemmer i afstemningen blandt læserne om, hvad avisen skulle kigge nærmere på.

- Det er et spørgsmål, om vi kan komme af med ting, som er for gode til at smide ud. Jeg har smidt et helt sofasæt ud, som næsten var i perfekt stand. Der var ikke umiddelbart nogle, der ville købe det, men det kunne være, at der var nogle uden så mange midler, der kunne have brugt det. Så det er da mega ærgerligt, uddyber Inni Thomassen, der ikke kunne aflevere den til genbrug på pladsen i Ringe.

Genbrugsbutikker i Faaborg-Midtfyn

Røde Kors Midtfyn består af butikkerne i Ringe, Årslev og Kværndrup.

I butikken i Årslev foregår tøjsorteringen, inden det fordeles mellem butikkerne. Det er også i Årslev, at der sælges møbler, mens alle tre steder sælger tøj, sko og andre genbrugsting.

I Ringe findes også Kirkens Korshær Genbrug på Odensevej. Her rykkede genbrugsbutikken ind for godt et år siden, og den ekstra plads har betydet et større udvalg af genbrugsmøbler.

I Algade i Ringe ligger Danmission Genbrug. Her er der kun et meget sparsomt udvalg af møbler på grund af pladsen, men ellers modtager og sælger butikken stort set alt.

Røde Kors Broby består af to butikker. En i Allested-Vejle og en i Nr. Broby.

I Faaborg er er hele fire genbrugsbutikker drevet af frivillige.

Røde Kors driver en stor butik på Torvet, Folkekirkens Nødhjælp har en mindre butik i Østergade 15, i Herregårdscentret driver Danmission en stor butik, og Kirkens Korshær har masser af genbrugsvarer på Lagonis Minde.

Annonce

Gratis ting

Ifølge Christian Møller, adm. direktør i forsyningsselskabet FFV, der driver pladsen, er det på grund af økonomi, at man nu for godt et år siden valgte at lukke butikken. Den gav nemlig underskud.

- Det var et for dyrt set up med personale, der skal gøre tingene klar, sælge og være til rådighed i butikken. Noget vi brugte meget arbejdstid på var tøj, for det skal sorteres og præsenteres pænt, siger direktøren, der i samme ombæring understreger, at det fortsat er muligt at komme af med genbrugelige ting og sager på pladsen.

- Vi har en container, hvor man kan sætte ting, der er for gode til at smide ud. Tingene kan afhentes gratis, og det er for at få mere genbrug, at vi gør det. Er det gratis, så tilskynder vi til, at folk tager det, bemærker Christian Møller.

Det gælder dog ikke store møbler, som i Inni Thomassens tilfælde.

- Det er for stort med møbler for os lige nu. Tidligere kunne man betale for at få hentet møbler ved sin husstand, men det gør vi ikke mere. Der er velgørende organisationer, der modtager møbler, så der er mulighed for at komme af med det til genbrug, forklarer Christian Møller.

Annonce

Henter gerne

Kirkens Korshær Genbrug på Odensevej i Ringe og Røde Kors Midtfyn er svarene på Inni Thomassens spørgsmål om, hvor man nu kan aflevere sine møbler til genbrug. For Røde Kors' vedkommende er det butikken i Årslev, der håndterer møbler.

Faktisk kan man også få møblerne afhentet, hvis man kontakter butikken i Årslev, siger aktivitetsleder hos Røde Kors Midtfyn, Fin Olsen. Samme koncept er gældende for Kirkens Korshær Genbrug.

- Hvis folk henvender sig i butikken, så henter vi varer. Vi kører tre gange om ugen, siger Klara Sørensen, formand for Kirkens Korshær Genbrug i Ringe.

- Man kan også aflevere tingene i butikken, og det er der mange, der gør, for vi er nemme at komme til med vores beliggenhed. Vi har også bevaret skuret uden for, så man kan sætte ting af uden for åbningstiden. Men vi ser helst, at man kommer, mens vi er her, for mange bruger os også som skraldespand, forklarer Klara Sørensen.

På genbrugspladsen i Ringe er det også fortsat muligt at aflevere tøj i containere. Det bliver efterfølgende hentet af en virksomhed, som betaler per kilo.

- Og når vi laver vores nye genbrugspladser i Ringe og Årslev bliver det med bygninger, hvor man også kan sætte byggematerialer og møbler ind. Så nogen stiller det, og andre tager det, siger Christian Møller.

Begge pladser skal laves sideløbende, og planen er, at de er færdige i slutningen af 2020/ starten af 2021.

Genbrugsen er lukket, bygningen solgt, men det er stadig muligt at komme af med genbrugelige ting på genbrugspladsen i Ringe. Faktisk kan man hente dem gratis i en opstillet container på pladsen. Arkivfoto

Når de nye genbrugspladser i Ringe og Årslev står klar, vil det igen være muligt at aflevere møbler på de to genbrugspladserne. Indtil henviser Stinna Andersen folk til blandt andet Kirkens Korshær på Odensevej i Ringe. Foto: René Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Politiet roser de pårørende: Begravelse af to unge trafikdræbte håndteret lige efter bogen

Annonce