Annonce
Nyborg

Læser får svar: En privat badebro er privat

Må alle borgere frit bruge de badebroer, som at sat op langs kysterne, spørger en læser avisen. Det korte svar er nej. Mange badebroer er er sat op på "privat strand" og her må ejeren bestemme, hvem der kan bade fra hans badebro. Foto: Kasper Riggelsen.
Ejeren er i sin gode ret til at sætte et privat-skilt op, hvis badebroen står på en stand, hvor de private parceller går helt ud til vandkanten.
Annonce

Nyborg: PRIVAT. Det lidt fjendtlige ord er ofte slået fast med store søm i diverse badebroer langs kysterne.

Men i forbindelse med vores artikel forleden om familien Muncks byggeri af en ny badebro ved Strandalleen, spørger en læser Søren Dalmark, Nyborg: "Har læst din fine artikel om en ny badebro i Nyborg ud for Mucks beboelse. Kunne godt have ønsket, at du også havde fået plads til at skrive, hvem som kan benytte broen. Da vand og strand ikke kan ejes af andre end den danske befolkning, så kan der heller ikke blive tale om en eksklusiv ret til at anvende broen."

Avisen har undersøgt sagen, og Søren Dalmark har faktisk ikke ret. Hvis der er tale om en badebro, der bygges på en privat strand - altså en strand, hvor de private parceller går helt ud til vandkanten - er broen privat. Ejeren er derfor i sin gode ret til at sætte et privat-skilt op.

Det oplyser Gruppeleder Elisabeth Oxenbøll Sørensen fra Natur og Miljø-afdelingen på rådhuset.

- Det er dog sådan, at kommunen i sin tilladelse til at bygge badebroen kan sætte nogle vilkår: For eksempel, at broen kan benyttes af alle, siger hun.

Det har kommunen ikke gjort i sagen om familien Muncks ansøgning eller i forbindelse med andre private badebroer i kommunen.

Men når for eksempel et at byens hoteller sætter en badebro op på et offentligt strand-areal, kan alle bruge broen.

Spørgsmålet om badebroer tackles forskellige i de forskellige kommuner. Ifølge en artikel på sitet Sjællandske Nyheder besluttede Hørsholm Kommune for nogle år siden, at badebroer kan forbeholdes ejerne, mens Helsingør Kommune tidligere har truffet den modsatte beslutning.

Det skal lige med, at offentligheden frit kan gå og opholde sig kortvarigt på en "privat strand". Det siger Naturfredningsloven. Men hvis man vil ud i vandet, må kan man altså blive nødt til at humpe hen over sten og tang i vandkanten i stedet for at bruge en privat bro.

Flere steder i Nyborg er der heldigvis en del offentlige badebroer og broer, som må bruges af alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

Annonce