Annonce
Faaborg-Midtfyn

Læser bekymret for 'minikatastrofe' midt i Faaborg: Ny bypark skal helbrede stress og angst

Kommunens folk har været i gang med at rydde langs søbredden på Peter Hansensvej-siden af Moseparken. Parkforvalter Helle Mølgaard Christensen regner med at præsentere sit færdige projekt for borgerne i august. Foto: Torsten Cilleborg
Blomster og sanserum skal mindske følelsen af depression og angst og gøre Moseparken til en ny attraktion i Faaborg. Naboen Ellen Vestergaard mener, at træer og buske har fået en hård medfart.

Faaborg: Faaborgs "hemmelige" naturperle, Moseparken, er på vej til en større forvandling. Den lidt forsømte bypark skal omdannes til et fristed for sanseoplevelser.


Det er veldokumenterer i forskningen, at naturoplevelser helbreder og forebygger stress, depression og angst, der i virkeligheden er den største pandemi, som har ramt os mennesker.

Parkforvalter Helle Mølgaard Christensen, Faaborg-Midtfyn Kommune.


Annonce

Ambitionen hos parkforvalter Helle Mølgaard Christensen, Faaborg-Midtfyn Kommune, er, at den rummelige park, der ligger klemt ind mellem villakvarterer, skal blive en attraktion med forskellige rum til leg, afslapning og fordybelse - og samtidig give folkesundheden et løft.

- Det er veldokumenteret i forskningen, at naturoplevelser helbreder og forebygger stress, depression og angst, der i virkeligheden er den største pandemi, som har ramt os mennesker. Det skyldes, at vores hjerner helt fra urtiden er programmeret til at opfange naturens signaler, mens den slet ikke er gearet til at håndtere indtrykkene fra nye teknologier, beton og trafik. Der er undersøgelser, der viser, at folk, der kun har 300 meters afstand til naturen, simpelthen er sundere og har det bedre, fortæller hun.

Helle Mølgaard Christensen, parkforvalter ved Faaborg-Midtfyn Kommune, er inspireret af et lignende projekt i Hørsholm. Foto: Torsten Cilleborg

Det er let at sætte sig ind i, at man kan koble af ved en rislen fra Svanningebækken, duftene fra staudebede og synet af summende bier og legende børn, og det er visionen for Moseparken.

Helbredende parker

Visionen er inspireret af det Real Dania-støttede projekt Helsehaven Octavia i Hørsholm, en stor park, der ved hjælp af naturoplevelser er designet til at modvirke dårligt mentalt helbred, fordi gæsterne bruger deres sanser og er fysisk aktive.

Moseparkens otte rum

1)  Blomsterbede. Der anlægges bede med både stauder og vilde blomster, blandt andet til gavn og glæde for bier og andre insekter.

2) Historie og kultur. Måske skal der sættes en eller flere skulpturer op, men også de mere end 150 år gamle træer repræsenterer både historie og kultur.

3) Sanseoplevelser. Der etableres bede med spiselige urter, man kan smage på, og der etableres pladser, hvor man kan sidde og hygge sig og nyde, smag, dufte og syn.

4) Nærhed. Afgrænsede rum, hvor man kan føles sig i en tryg ramme og bare slappe af og være.

5) Udsigt. Steder, hvorfra man kan have udsyn over parken, blandt andet søen, plænerne og planterne.

6) Fordybelse. Små oaser, hvor man kan sidde i fred med sine tanker eller måske en lige.

7) Aktivitet. Områder, hvor børn og andre kan spille bold eller lege.

8) Vildt natur. Områder, hvor træer, buske og andre planter i det store hele får lov at passe sig selv og give indtryk af uberørt natur.

Helle Mølgaard Christensen ser for sig otte forskellige "rum", der spiller på sanserne på hver deres måde, leg, fordybelse, natur, vildksab, udsigt med mere.

- Men er der ikke netop masser af naturoplevelser hele vejen rundt om Faaborg?

- Jo, og der er rigtig fint, men i Moseparken har vi en unik mulighed for at skabe oplevelserne helt tæt på borgerne og gøre en forskel for deres hverdag.

Nabo Ellen Vestergaard synes, kommunen er gået lidt voldsomt til værks på buske og træer. Foto: Torsten Cilleborg

Nabo til den store park med træer, hvoraf nogle mindst er 150 år, Ellen Vestergaard på Peter Hansensvej, har fulgt de indledende øvelser, hvor kommunens folk har tyndet ud i beplantningen med motorsave og tunge køretøjer, og hun er i udgangspunktet lidt skeptisk:

- Jeg synes, det ser meget voldsomt ud. De har fjernet træer og buske lige ned til søbredden og lagt kvaset i store bunker på plænen. Det er et rigt fugleliv her, og hvor skal de fugle nu være? spørger hun i en henvendelse til avisen.

Annonce

Masser af plads til fuglene

Helle Mølgaard Christensen medgiver, at der lige nu kan se lidt voldsomt ud:

- Ja, det kan godt lille en mikrokatastrofe, for de træer og buske, det er gået ud over, men Moseparken er rummelig, og der bliver områder, der får lov at stå uberørte, så der vil fortsat være masser af plads til fugle og dyreliv.

Gamle hængepile står smukt i Moseparken i det gryende forår. Foto: Torsten Cilleborg

- Der er tre overordnede hensyn, vi tager i sådan et projekt i en bypark.

- Det ene er hensynet til borgerne, at parken skal byde på tilgængelige naturoplevelser, for så vidt der kan være natur i en bypark. Det andet er hensynet til naturen, altså der skal være en diversitet af planter og dyr. Det tredje er økonomien. Det skal kunne hænge sammen. Hvis vi sendte tre mand ud med en håndsav, ville det blive fire gange så bekostelig, som det projekt, vi nu gennemfører.

Annonce

Færdig i august

- Vi kommer blandt andet til at lave nye bede med både stauder og vilde blomster, og vi kommer til at lave forbedringer med nye borde- og bænkesæt, så man kan slænge sig på græsset, hvor man kan nyde sin medbragte kaffe, og arealer, hvor børnene kan lege og spille bold.

Moseparken ligger gemt og lidt glemt mellem villakvarterer i Faaborg. Illustration: Krak.

Ellen Vestergaard er da også tiltalt af Helle Mølgaard Christensens vision, da hun hører om den.

- Ja, nu får vi se, hvordan det ender. Der er jeg spændt på, men jeg synes nu stadig, der er en hård medfart træer og buske har fået. Det gror ikke op igen med det første, bemærker hun.

Helle Mølgaard Christensen har 100.000 kroner at arbejde med og har også mulighed for at rykke lidt rundt på nogle driftsmidler. Hun forventer, at projektet står færdig og kan præsenteres for faaborgenserne i løbet af august.

Ænder snadrer rundt i den lille sø, der er skabt af vand fra Svanningebækken. Foto: Torsten Cilleborg
Oasen set lidt fra oven. Foto: Krak.
Flere af træerne i Moseparken er mindst 150 år gamle. Foto: Torsten Cilleborg


Annonce
Middelfart For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Annonce