Annonce
Sydfyn

Læs løs: Personlige tips fra børn og voksne skal styrke læselysten

Her er nogle af de bogelskere, der hver især giver deres bud på en historie, der har rørt dem og betydet noget for dem. Børn og unge giver også deres anbefalinger. Presseillustration.
Børn, unge og voksne fortæller i ny læsekampagne om deres bedste læseoplevelser. Formålet er at inspirere andre til at læse mere.

LANGELAND: Hvad har mange mennesker på Langeland og Strynø tilfælles? De læser bøger, de fordyber sig i bøger, lader sig inspirere af bøger, lærer af bøger – og nu deler de også deres bogglæde med andre.

I den næste tid vil man derfor kunne finde omkring 70 børn og voksnes personlige anbefalinger rundt omkring på Langeland i form af plakater og ikke mindst på biblioteket og bibliotekets hjemmeside.

Initiativet sker i forbindelse med den landsdækkende kampagne #læsløs i uge 37, og Langeland Bibliotek har fået mange personlige anbefalinger fra børn, unge og voksne.

- Bogelskerne har hver især givet et bud på en historie, der har rørt dem og betydet noget for dem, og det er spændende og inspirerende at dykke ned i deres anbefalinger, som for manges vedkommende er meget personlige og derfor også fortæller noget om den person, der anbefaler, siger Vibeke Reese Næsborg, der er bibliotekar på Langeland Bibliotek.

Annonce

Børn og unge

Folk nævner ifølge hende mange grunde til at læse: Bøgerne kan for dem blandt andet være ”en kilde til underholdning og glæde”, en måde at ”koble af fra en travl hverdag” eller give en oplevelse af, at ”der er andre måder at være menneske på og andre virkeligheder end den, jeg selv befinder mig i.”

- Skal man finde de helt store (men sande) ord frem er læsning helt centralt for vores liv og vores hverdag og for vores evne til at deltage i et demokratisk samfund på et kvalificeret grundlag, og det er derfor en stor fornøjelse at finde så mange læselystne langelændere, siger Vibeke Reese Næsborg.

Børn og unge er også repræsenteret med anbefalinger, da en stor håndfuld elever fra Kassebølle Friskole har leveret anbefalinger af deres yndlingsbøger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce