Annonce
Debat

Lærere giver karakterer efter elevens personlighed

Læserbrev: Oplever eleverne i det danske uddannelsessystem uretfærdige karakterer, havner klagen oftest hos rektor. Derefter er det dennes ansvar at sætte ind. Men hvad gør man som studerende, når rektor forholder sig passivt til klagerne og ikke griber ind?

Favorisering af elever er noget, de fleste kan relatere til. Men kan det passe at fænomenet stadig er så udbredt i 2021? Flere elever føler sig uretfærdigt behandlet, fordi en underviser ikke forholder sig objektivt, når der gives års- og standpunktkarakterer samt i forbindelse med løbende opgaver.

Her spiller faktorer som køn, seksualitet, personlighed, kropsbygning og sociale kompetencer afgørende ind. Hvis du er en person med glimt i øjet, kan det være en fordel at trække på det i din daglige undervisning. Er du derimod genert af person, kan du opleve at skulle præstere mere for at opnå gode karakterer.

Annonce


Men i bund og grund skal alle karakterer gives ud fra faglig formåen.


I idrætstimerne er der tendens til at give karakterer på baggrund af udseende. På samme måde finder man undervisere, der favoriserer ud fra køn. Men i bund og grund skal alle karakterer gives ud fra faglig formåen. Er dette ikke tilfældet, bør elever blive bedre til at sige fra.

Det gjorde jeg selv tilbage i 2016, hvor jeg oplevede karaktergivning ud fra personlighed, køn og favorisering. Jeg gik videre med mine frustrationer til rektor, da jeg afsluttede min 10. klasse. Men allerede der følte jeg mig underkendt. For nylig er jeg blevet bekendt med, at denne favorisering stadig står på, på trods af flere elevers bekymring og italesættelse af problemet på 10. klassecenteret i Glamsbjerg. Eleverne oplever ikke, at der bliver taget hånd om deres henvendelsker, og rammer dermed panden mod muren i systemet.

Hvis ikke de unge bliver taget alvorligt i deres henvendelser, ender vi i endnu højere grad med et system, der tilgodeser favorisering af nogle elever. Er det dét, vi ønsker? Eller skal vi sammen tage hånd om vores studerende unge mennesker?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold

Topspiller skifter håndboldtrøjen ud med politiuniformen: - Jeg skal prøve noget nyt

Annonce