Annonce
Debat

Lægernes mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi kan ikke være tjent med behandling fra nævn

Mahican Gielen
Annonce

Mistillid: Mere end 9.000 læger, svarende til cirka hver tredje i landet, har skrevet under på et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Mistilliden skyldes styrelsens store fokus på at jagte og politianmelde læger og sundhedspersonale uden at tage højde for arbejdsbetingelserne i den travle hverdag på hospitalerne.

For at få et førstehåndsindtryk af, hvordan arbejdet foregår, har direktøren for STPS, Anne-Marie Vangsted, været med overlæge Kristian Rørbæk Madsen på døgnvagt på Intensivafdelingen på Odense Universitetshospital. Anne-Marie Vangsted oplevede hér, hvordan lægerne redder liv og overværede, hvordan overlæge Kristian Rørbæk Madsen gav mundtlige ordinationer mere end 500 gange. Ordinationerne blev ikke skriftligt dokumenteret, da det er kritisk på sådan en vagt, at tiden prioriteres benhårdt og på en måde, så patienterne ikke lider skade. Men altså: 500 formelle "lovbrud" på en enkelt vagt (i den såkaldte Svendborg-sag, blev en mundtlig ordination heller ikke skriftligt dokumenteret, men her førte "lovbruddet" til både politianmeldelse og dom).

Anne-Marie Vangsted så dog ikke dette: "Jeg så ikke 500 ulovlige ordinationer. Jeg så heller ikke 200 eller 100 ulovlige ordinationer" udtalte Anne-Marie Vangsted efterfølgende, men uden at fortælle, hvor mange hun så, og uden at forklare baggrunden for STPS' vilkårlighed i vurderingerne af, hvornår en ikke-dokumenteret ordination er et lovbrud, og hvornår den ikke er.

STPS' krav om skriftlig dokumentation af alle ordinationer fører til (dyr) defensiv medicin og lægeflugt til andre arbejdsområder. Kravet er således både urealistisk og skadeligt for patienterne.

Efter besøget på Odense Universitetshospital havde Anne-Marie Vangsted mulighed for at trække i land og beklage STPS' urimelige ageren. Men det skete ikke, og det kan hverken læger eller patienter være tjent med.

Det er åbenlyst, at der er behov for en langt større faglighed og kompetence i ledelsen hos STPS. Derfor er det også positivt, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) - efter en lang periode uden handling - nu involverer sig i sagen. Lad os håbe, at ministerens interesse vil resultere i en reorganisering og opkvalificering af STPS. For det skal der til, hvis vi skal opnå ægte patientsikkerhed, og hvis vores dygtige læger og sundhedspersonale skal genvinde tilliden til STPS.

Johnny Heinmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce