Annonce
Debat

Lægernes mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi kan ikke være tjent med behandling fra nævn

Mahican Gielen

Mistillid: Mere end 9.000 læger, svarende til cirka hver tredje i landet, har skrevet under på et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Mistilliden skyldes styrelsens store fokus på at jagte og politianmelde læger og sundhedspersonale uden at tage højde for arbejdsbetingelserne i den travle hverdag på hospitalerne.

For at få et førstehåndsindtryk af, hvordan arbejdet foregår, har direktøren for STPS, Anne-Marie Vangsted, været med overlæge Kristian Rørbæk Madsen på døgnvagt på Intensivafdelingen på Odense Universitetshospital. Anne-Marie Vangsted oplevede hér, hvordan lægerne redder liv og overværede, hvordan overlæge Kristian Rørbæk Madsen gav mundtlige ordinationer mere end 500 gange. Ordinationerne blev ikke skriftligt dokumenteret, da det er kritisk på sådan en vagt, at tiden prioriteres benhårdt og på en måde, så patienterne ikke lider skade. Men altså: 500 formelle "lovbrud" på en enkelt vagt (i den såkaldte Svendborg-sag, blev en mundtlig ordination heller ikke skriftligt dokumenteret, men her førte "lovbruddet" til både politianmeldelse og dom).

Anne-Marie Vangsted så dog ikke dette: "Jeg så ikke 500 ulovlige ordinationer. Jeg så heller ikke 200 eller 100 ulovlige ordinationer" udtalte Anne-Marie Vangsted efterfølgende, men uden at fortælle, hvor mange hun så, og uden at forklare baggrunden for STPS' vilkårlighed i vurderingerne af, hvornår en ikke-dokumenteret ordination er et lovbrud, og hvornår den ikke er.

STPS' krav om skriftlig dokumentation af alle ordinationer fører til (dyr) defensiv medicin og lægeflugt til andre arbejdsområder. Kravet er således både urealistisk og skadeligt for patienterne.

Efter besøget på Odense Universitetshospital havde Anne-Marie Vangsted mulighed for at trække i land og beklage STPS' urimelige ageren. Men det skete ikke, og det kan hverken læger eller patienter være tjent med.

Det er åbenlyst, at der er behov for en langt større faglighed og kompetence i ledelsen hos STPS. Derfor er det også positivt, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) - efter en lang periode uden handling - nu involverer sig i sagen. Lad os håbe, at ministerens interesse vil resultere i en reorganisering og opkvalificering af STPS. For det skal der til, hvis vi skal opnå ægte patientsikkerhed, og hvis vores dygtige læger og sundhedspersonale skal genvinde tilliden til STPS.

Annonce
Johnny Heinmann
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Uhyggen breder sig søndag

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Annonce