Annonce
Debat

Lægernes mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi kan ikke være tjent med behandling fra nævn

Mahican Gielen

Mistillid: Mere end 9.000 læger, svarende til cirka hver tredje i landet, har skrevet under på et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Mistilliden skyldes styrelsens store fokus på at jagte og politianmelde læger og sundhedspersonale uden at tage højde for arbejdsbetingelserne i den travle hverdag på hospitalerne.

For at få et førstehåndsindtryk af, hvordan arbejdet foregår, har direktøren for STPS, Anne-Marie Vangsted, været med overlæge Kristian Rørbæk Madsen på døgnvagt på Intensivafdelingen på Odense Universitetshospital. Anne-Marie Vangsted oplevede hér, hvordan lægerne redder liv og overværede, hvordan overlæge Kristian Rørbæk Madsen gav mundtlige ordinationer mere end 500 gange. Ordinationerne blev ikke skriftligt dokumenteret, da det er kritisk på sådan en vagt, at tiden prioriteres benhårdt og på en måde, så patienterne ikke lider skade. Men altså: 500 formelle "lovbrud" på en enkelt vagt (i den såkaldte Svendborg-sag, blev en mundtlig ordination heller ikke skriftligt dokumenteret, men her førte "lovbruddet" til både politianmeldelse og dom).

Anne-Marie Vangsted så dog ikke dette: "Jeg så ikke 500 ulovlige ordinationer. Jeg så heller ikke 200 eller 100 ulovlige ordinationer" udtalte Anne-Marie Vangsted efterfølgende, men uden at fortælle, hvor mange hun så, og uden at forklare baggrunden for STPS' vilkårlighed i vurderingerne af, hvornår en ikke-dokumenteret ordination er et lovbrud, og hvornår den ikke er.

STPS' krav om skriftlig dokumentation af alle ordinationer fører til (dyr) defensiv medicin og lægeflugt til andre arbejdsområder. Kravet er således både urealistisk og skadeligt for patienterne.

Efter besøget på Odense Universitetshospital havde Anne-Marie Vangsted mulighed for at trække i land og beklage STPS' urimelige ageren. Men det skete ikke, og det kan hverken læger eller patienter være tjent med.

Det er åbenlyst, at der er behov for en langt større faglighed og kompetence i ledelsen hos STPS. Derfor er det også positivt, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) - efter en lang periode uden handling - nu involverer sig i sagen. Lad os håbe, at ministerens interesse vil resultere i en reorganisering og opkvalificering af STPS. For det skal der til, hvis vi skal opnå ægte patientsikkerhed, og hvis vores dygtige læger og sundhedspersonale skal genvinde tilliden til STPS.

Johnny Heinmann
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Faaborg-Midtfyn

Marco-sagen skal for landsretten: Danmark er på kanten af internationale konventioner, mener advokat

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce