Annonce
Indland

Læger fraråder behandling med cannabis: - Ingen videnskabelig dokumentation

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis, der trådte i kraft ved årsskiftet, får hårde ord med på vejen af den danske lægestab. Arkivfoto: MIKAL SCHLOSSER/Scanpix 2016

Både Lægeforeningen og de praktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM, kritiserer den vejledning, som Lægemiddelstyrelsen har stillet til rådighed i forbindelse med behandling med medicinsk cannabis. Der er simpelthen ingenting at bygge anvisningerne på, lyder kritikken.

Den danske lægestand har længe ytret sig kritisk i forhold til den nye forsøgsordning for medicinsk cannabis. Kritikken er gået på, at man simpelthen ikke ved nok om effekterne af behandling med cannabis. Og denne kritik er ikke forstummet, nu hvor ordningen er trådt i kraft.

- Der er ikke et fagligt grundlag for at tage medicinsk cannabis i brug. Hvem skal vi give behandlingen til? Hvad skal dosis og varighed af behandlingen være? Hvilke bivirkninger skal vi være opmærksomme på? Alle de her informationer, som vi normalt har til rådighed, når vi tager et lægemiddel i brug, mangler vi i forhold til cannabis, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

I december kom Lægemiddelstyrelsen ellers med en vejledning til lægerne angående den nye forsøgsordning, men ifølge Lægeforeningen er denne vejledning yderst mangelfuld.

- Der findes ikke videnskabelig dokumentation, der kan underbygge en vejledning, og det bliver meget tydeligt, når man læser det, Lægemiddelstyrelsen skriver. De giver simpelthen ikke svar på de spørgsmål, vi har. Og det er ikke en kritik af Lægemiddelstyrelsen, for jeg ved godt, at det er, fordi man ikke har noget at bygge anvisningerne på, siger Andreas Rudkjøbing.

Annonce

Cannabis på recept frarådes

Også hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), hvor størstedelen af landets praktiserende læger er medlemmer, mener man, at den information, man har givet til lægerne, er mangelfuld. Faktisk så mangelfuld, at selskabet decideret fraråder deres medlemmer at udskrive cannabis til deres patienter. Det skriver formand Anders Beich i et blogindlæg på selskabets hjemmeside den 1. januar.

- DSAM har af hensyn til patienternes sikkerhed fra starten frarådet forsøgsordningen, men til gengæld støttet gennemførelse af egentlige forsøg med cannabis som medicin. DSAM fraråder derfor nu, hvor ordningen alligevel træder i kraft, de praktiserende læger at tage ansvaret for at udskrive cannabis, ligesom vi også fraråder at overtage ansvaret for receptudskrivning i tilfælde, hvor andre speciallæger har startet udskrivning af cannabisprodukter, skriver Anders Beich.

I DSAM's begrundelse lægger man vægt på, at man i forsøgsordningen pålægger læger et særligt ansvar for behandling med cannabis. Det stiller lægerne i en svær situation, fordi de i realiteten skal tage ansvar for en behandling, som man ikke kender effekterne af.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce