Annonce
Indland

Læger fraråder behandling med cannabis: - Ingen videnskabelig dokumentation

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis, der trådte i kraft ved årsskiftet, får hårde ord med på vejen af den danske lægestab. Arkivfoto: MIKAL SCHLOSSER/Scanpix 2016

Både Lægeforeningen og de praktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM, kritiserer den vejledning, som Lægemiddelstyrelsen har stillet til rådighed i forbindelse med behandling med medicinsk cannabis. Der er simpelthen ingenting at bygge anvisningerne på, lyder kritikken.

Den danske lægestand har længe ytret sig kritisk i forhold til den nye forsøgsordning for medicinsk cannabis. Kritikken er gået på, at man simpelthen ikke ved nok om effekterne af behandling med cannabis. Og denne kritik er ikke forstummet, nu hvor ordningen er trådt i kraft.

- Der er ikke et fagligt grundlag for at tage medicinsk cannabis i brug. Hvem skal vi give behandlingen til? Hvad skal dosis og varighed af behandlingen være? Hvilke bivirkninger skal vi være opmærksomme på? Alle de her informationer, som vi normalt har til rådighed, når vi tager et lægemiddel i brug, mangler vi i forhold til cannabis, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

I december kom Lægemiddelstyrelsen ellers med en vejledning til lægerne angående den nye forsøgsordning, men ifølge Lægeforeningen er denne vejledning yderst mangelfuld.

- Der findes ikke videnskabelig dokumentation, der kan underbygge en vejledning, og det bliver meget tydeligt, når man læser det, Lægemiddelstyrelsen skriver. De giver simpelthen ikke svar på de spørgsmål, vi har. Og det er ikke en kritik af Lægemiddelstyrelsen, for jeg ved godt, at det er, fordi man ikke har noget at bygge anvisningerne på, siger Andreas Rudkjøbing.

Annonce

Cannabis på recept frarådes

Også hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), hvor størstedelen af landets praktiserende læger er medlemmer, mener man, at den information, man har givet til lægerne, er mangelfuld. Faktisk så mangelfuld, at selskabet decideret fraråder deres medlemmer at udskrive cannabis til deres patienter. Det skriver formand Anders Beich i et blogindlæg på selskabets hjemmeside den 1. januar.

- DSAM har af hensyn til patienternes sikkerhed fra starten frarådet forsøgsordningen, men til gengæld støttet gennemførelse af egentlige forsøg med cannabis som medicin. DSAM fraråder derfor nu, hvor ordningen alligevel træder i kraft, de praktiserende læger at tage ansvaret for at udskrive cannabis, ligesom vi også fraråder at overtage ansvaret for receptudskrivning i tilfælde, hvor andre speciallæger har startet udskrivning af cannabisprodukter, skriver Anders Beich.

I DSAM's begrundelse lægger man vægt på, at man i forsøgsordningen pålægger læger et særligt ansvar for behandling med cannabis. Det stiller lægerne i en svær situation, fordi de i realiteten skal tage ansvar for en behandling, som man ikke kender effekterne af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce