Annonce
Fyn

Lægens råd til en skiferie uden skader

Husk at nyde udsigten og tag pauser undervejs i skiløbet, især hvis du ikke er i så god form, som en hel dags skiløb kræver, lyder et af rådene fra Jens Lauritsen, overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på OUH. Arkivfoto: Lasse Hansen.
Overlæge Jens Lauritsen fra OUH har en række råd til danskere, som gerne vil hjem fra skiferien uden skader.

Fyn: Skiferien i Alperne eller fjeldene nordpå behøver ikke ende med en forstuvning eller det, der er værre. Med to enkle forholdsregler kan man reducere risikoen for skader, forklarer overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital Jens Lauritsen.

- Det er vigtigt, at man om morgenen, hver dag, tester sine bindinger. Udløser de, som de skal, ved et vrid? Hvis man er i tvivl om, hvordan man gør det, kan man få det vist på feriestedet. Man bliver måske nødt til at indstille bindingen lidt løsere, end man ellers ville, og så kan skien ryge af, men det er bedre, end at man kører ind i noget, og bindingen ikke udløser. Ski sidder ubehageligt i vejen, hvis man falder, og de fylder trods alt noget mindre, hvis de bare ligger ved siden af.

- Og så skal man lade være med at putte tommelfingeren ind i skistavenes stropper. Man skal helst holde uden om stavene. Nogen vil måske sige, at så taber de stavene. Men det er bedre at tabe dem og så gå tilbage efter dem, end det er at få tommelfingeren vredet af led.

- Og så skal man som i al anden sport være forudseende. Du har selvfølgelig undersøgt, hvilke pister det giver mening at køre ned ad. Kommer du ned ad noget, som du synes, er for barskt, så må du tage skiene af og gå ned, hvis ikke du kan køre tilstrækkeligt meget frem og tilbage til at kunne håndtere det.

- Og når man er på vej ned ad bjerget, så lad være med at stå der, hvor andre kommer forbi. Man skal stå steder, hvor der er fri udsigt både opad og nedad; nogle af de meget ubehagelige skader sker, hvor man bliver kørt over af for eksempel en snowboarder, der kommer fræsende ned ad bakken, og som ikke har set en, fordi man stod måske lige 10 meter efter den foregående top eller skrænt.

Men at tage en pause på vej ned ad bjerget er en god idé, mener Jens Lauritsen.

- Hvis man ikke er i form, kan det være, at man noget af tiden skulle vælge at nyde udsigten og gå en tur i stedet for. Så må man mærke efter, om man på grund af sin træningstilstand faktisk er nødt til at holde en halv dags pause midt i ugen, selvom det er irriterende.

Annonce
Scan koden og se Skisport.dk's video om, hvordan du tester, om skibindingerne er korrekt indstillet.

Vent med alkoholen

- Og så skal man selvfølgelig spise ordentlig morgenmad og få fornuftig mad og drikke i løbet af dagen. At stå på ski er en energikrævende aktivitet, hvor der skal noget indenbords. Og det skal ikke være alkohol.

I Østrig har det været debatteret, om der skulle indføres en promillegrænse for skiløbere, og man kan blive retsforfulgt, hvis man i påvirket tilstand er skyld i en ulykke på pisten.

- Det er lidt dobbeltmoralsk, at man på caféerne i Alperne serverer glühwein midt på bakken, for folk skal jo ned igen, siger Jens Lauritsen.

Alkohol er heller ikke befordrende for ens opmærksomhed, og den har man brug for, ikke mindst efter mange timers skiløb:

- Sidst på dagen, når du bliver for træt, så lægger du ikke mærke til, at du står på noget is, og så falder du og slår skulderen. Alpinstøvler er umanerligt uegnede til at gå i, så hvis der går en bus hen til stedet, hvor man bor, må man sørge for at komme til bussen i god tid, så man ikke skal løbe hen over et glat stykke. Det gælder om at være i overskud hele tiden. Det er jo ikke altid, skaderne sker oppe i bakken, siger overlægen.

- Og så er det jo herligt at være ude. Husk at nyde udsigten. Jeg ved godt, at der er nogen, der går meget op i, hvor hurtigt man kan nå ned til bunden, men så skal man jo bare stå i en ny kø.

I Skisport.dk's video kan du se, hvordan du selv tester dine skibindinger

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce