Annonce
Fyn

Lægelig direktør på OUH: De første fynboer bliver vaccineret 26. december

I blandt andet USA er man i fuld gang med at give covid-19 vaccine. På OUH tager man fat på opgaven 2. juledag og allerede inden nytår vil vaccinationen af hospitalets ansatte gå i gang, oplyser lægelig direktør.
Vaccinationen af beboere på udvalgte plejehjem i fynske kommuner vil med stor sandsynlighed begynde 26. december. Dernæst følger sundhedspersonale og folk i risikogruppen, inden man på den anden side af nytår for alvor skruer op. Det oplyser lægelig direktør på Odense Universitetshospital.

Fyn: Mens de daglige smittetal og antallet af indlagte med corona på de danske sygehuse stiger, begynder man nu at kunne se på den anden side af coronatunnelen.

Vaccinerne er på vej, og allerede 26. december vil Odense Universitetshospital (OUH) i samarbejde med de fynske kommuner begynde at vaccinere ældre på en del af øens plejehjem.

- Vaccinationen kommer til at køre i tre spor, hvor det første bliver et udkørende spor, hvor vi har fokus på at vaccinere beboere og personale på udvalgte plejehjem i de fynske kommuner, forklarer lægelig direktør på OUH, Bjarne Dahler-Eriksen.

Annonce

OUH vil også stå for at uddanne personalet på plejehjemmene i at give vaccinerne.

28. december begynder OUH at vaccinere cirka en fjerdedel af dets eget personale på udvalgte afdelinger, hvor de gennem arbejdsdagen er tæt på coronavirus. På den anden side af nytår begynder vaccinationen af personer i risikogruppen på adresser i Odense og Svendborg.

Præcis hvor melder OUH ud senere.

Logistisk opgave

Teknisk set er intet hugget i sten endnu, fordi vaccinen først bliver godkendt af EU på mandag. Når det er gjort, vil vaccinen først ankomme til Statens Serum Institut i København, hvorfra den vil blive distribueret til resten af landet.

- Odense bliver Region Syddanmarks relæstation. Vi får opgaven med at sende vaccinen videre til andre sygehuse i regionen, forklarer den lægelige direktør.


Ulempen er, at vi ikke får flere vacciner til en start, men hvis vi skal se det som noget positivt, så får vi mulighed for at teste mange forskellige ting af i mindre målestok.

Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør


Den første sending vacciner til Danmark vil tælle 85.000. Omkring 17.000 af disse er til Region Syddanmark, og OUH vil stå for at give 6.000-7.000 vacciner.

- Det bliver teknisk kompliceret, for vaccinerne ankommer i store frysere, som er minus 80 grader. I det øjeblik, de tages ud af fryseren, kan de holde i fem dage. Men vaccinerne skal også blandes, inden de kan gives, og når man har gjort det, holder de i seks timer. Logistisk er der meget arbejde, for vi har relativt kort tid til at give vaccinerne, forklarer Bjarne Dahler-Eriksen.

Vaccinen skal gives to gange - anden gang tre uger efter første dosis - så Bjarne Dahler-Eriksen regner med, at den første sending vacciner opbruges på plejehjemsbeboere og sundhedspersonale.

Annonce

Næste sending

Næste sending vacciner er klar på den anden side af nytår, og til den tid vil man vaccinere personer i risikogruppen på centre i Odense og Svendborg. Det vil komme til at foregå som en miniversion af vaccinationen af samfundet bredt set.

Netop nu er OUH ved at planlægge den konkrete indretning af centrene og de IT-systemer, der skal bruges til at registrere vaccinationerne og gøre det muligt at booke tider til vaccination.

- Vi laver nok en slags prøvespor på centrene for at teste, hvordan vi giver vaccinen i tre spor. Når det kører for alvor på den anden side af nytår, skal vi kunne vaccinere i noget der minder om 25 spor - altså have 25 rækker af mennesker i centrene, der bliver vaccineret. Det skal vi kunne håndtere logistisk.

- Ulempen er, at vi ikke får flere vacciner til en start, men hvis vi skal se det som noget positivt, så får vi mulighed for at teste mange forskellige ting af i mindre målestok, så vi har mulighed for at tilpasse og optimere, når det virkelig går i gang på den anden side af nytår, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce