Annonce
Odense

Lægeformand skoser hjemmetest af kønssygdomme: Det er et kæmpe problem, at lægen ikke er med på sidelinjen

Den nye, fynske virksomhed Test Dig Selv sælger hjemmetests af kønssygdomme. Det møder nu skepsis i sundhedsvæsnet, hvor formand for Dansk Selskab for Almen Medicin håber, at patienterne til enhver tid vil bruge deres egen læge. Foto: Michael Bager

I går fortalte Fyens Stiftstidende om virksomheden Test Dig Selv, der sælger hjemmetests på nettet. Det koncept møder nu kritik af Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Ifølge ham er det de færreste læger, der vil stole på resultatet af en hjemmetest.

Tirsdag fortalte Fyens Stiftstidende om virksomheden Test Dig Selv, som sælger hjemmetests af kønssygdomme og snart har tests af HPV-vira på vej.

Men selvom hjemmetests i stigende grad er en mulighed for danske partienter, bliver disse langt fra modtaget med åbne arme af de praktiserende læger. Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kalder dem ligefrem for et "kæmpe problem".

- Det hele sker i bagvendt rækkefølge. Når folk kommer med et testresultat, som er foretaget kommercielt eller over nettet, ved vi ikke, om vi kan regne med det, og om der overhovedet skulle være lavet en test, siger han.

For det første giver hjemmetests ifølge ham lægerne dobbeltarbejde, fordi de som regel vil vælge at tage dem om. For det andet kan det give patienterne unødvendigt stress at blive testet, uden at en læge har vurderet, at der er behov for en test.

- Der er nogle forudsætninger for, at der overhovedet skal laves en test. Det er ikke bare noget, man går ind og køber på nettet eller i supermarkedet, siger han.

Annonce
Anders Beich er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Han er bekymret for, at flere patienter i fremtiden vil undgå lægen og i stedet teste sig selv for sygdomme hjemme. Pressefoto

Man bør have tillid

Men klamydia er jo en sygdom, som er relativt let at behandle og har nogle velkendte symptomer. Bør man ikke lade sig teste på baggrund af dem, uanset om det så er ved lægen eller ved en hjemmetest?

- Jo, det skal man da, hvis man har nogle symptomer, men det viser sig, at det er vigtigt for sundheden, at man har sin læge med på sidelinjen gennem livet, og man skal have så meget tillid, at man går hen og taler med sin læge og bliver rådgivet lægefagligt, siger Anders Beich.

Han kan ikke genkende, at patienterne kan føle det pinligt eller ubehageligt at skulle gå til lægen med for eksempel en kønssygdom.

- Hvis man skal lave en prøve, kan man også diskret få et sæt med hjem og sende den ind, og så er der mange muligheder for svar - også på mail eller telefonisk, lyder det.

Men nu kan der altså være nogle patienter, der har det sådan. Hvad gør I selv for at give patienterne mere tillid til jer?

- Danskerne har høj tillid til deres egen læge, men der er nogle få, der har mistillid til læger generelt. Problemet er, at vi som borgere bliver bombarderet med forslag til tests og undersøgelser fra mange sider, siger Anders Beich.

Hans Eibe Sørensen, som er ph.d. og manden bag virksomheden Test Dig Selv, mener, at særligt unge er ubekvemme ved at gå til egen læge, hvis de har mistanke om kønssygdomme. Foto: Michael Bager

På brugerens præmisser

Hans Eibe Sørensen er ikke overrasket over, at Anders Bleich helst ser, at patienterne udelukkende tages hånd om i sundhedsvæsnet.

- Men det her er et spørgsmål om bekvemmelighed og ikke et spørgsmål om mistillid. Det er et spørgsmål om at møde brugeren, hvor de er, på deres præmisser, siger han.

Han kan godt forstå lægeformandens pointe om, at det kan skabe unødig bekymring at blive undersøgt, før en læge har slået fast, at der er grund til det. Men han mener, at hovedproblemet er, at mange slet ikke bliver testet.

- Den er i virkeligheden ikke længere. Vi har masser af information om symptomer, og vi er her ikke for at skabe frygt. Vi går ud med et budskab om, at det her med at holde styr på sig selv er lige så almindeligt som at spise økologisk eller sørge for at gå i fitnesscentret, siger Hans Eibe Sørensen.

Men kan du ikke godt se værdien i at have lægen inde over fra bekymringen opstår, til man får en eventuel behandling?

- Det ville da være dejligt, men folk bruger det jo ikke. Folk bør i virkeligheden testes efter hvert partnerskifte, for det er der, smittefaren opstår. Prøv at forestille dig, hvordan en lægepraksis vil se ud, hvis folk kommer rendende efter hvert partnerskifte, siger Hans Eibe og understreger, at klamydia langt fra giver symptomer i alle tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];