Annonce
Odense

Lægeformand skoser hjemmetest af kønssygdomme: Det er et kæmpe problem, at lægen ikke er med på sidelinjen

Den nye, fynske virksomhed Test Dig Selv sælger hjemmetests af kønssygdomme. Det møder nu skepsis i sundhedsvæsnet, hvor formand for Dansk Selskab for Almen Medicin håber, at patienterne til enhver tid vil bruge deres egen læge. Foto: Michael Bager

I går fortalte Fyens Stiftstidende om virksomheden Test Dig Selv, der sælger hjemmetests på nettet. Det koncept møder nu kritik af Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Ifølge ham er det de færreste læger, der vil stole på resultatet af en hjemmetest.

Tirsdag fortalte Fyens Stiftstidende om virksomheden Test Dig Selv, som sælger hjemmetests af kønssygdomme og snart har tests af HPV-vira på vej.

Men selvom hjemmetests i stigende grad er en mulighed for danske partienter, bliver disse langt fra modtaget med åbne arme af de praktiserende læger. Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kalder dem ligefrem for et "kæmpe problem".

- Det hele sker i bagvendt rækkefølge. Når folk kommer med et testresultat, som er foretaget kommercielt eller over nettet, ved vi ikke, om vi kan regne med det, og om der overhovedet skulle være lavet en test, siger han.

For det første giver hjemmetests ifølge ham lægerne dobbeltarbejde, fordi de som regel vil vælge at tage dem om. For det andet kan det give patienterne unødvendigt stress at blive testet, uden at en læge har vurderet, at der er behov for en test.

- Der er nogle forudsætninger for, at der overhovedet skal laves en test. Det er ikke bare noget, man går ind og køber på nettet eller i supermarkedet, siger han.

Annonce
Anders Beich er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Han er bekymret for, at flere patienter i fremtiden vil undgå lægen og i stedet teste sig selv for sygdomme hjemme. Pressefoto

Man bør have tillid

Men klamydia er jo en sygdom, som er relativt let at behandle og har nogle velkendte symptomer. Bør man ikke lade sig teste på baggrund af dem, uanset om det så er ved lægen eller ved en hjemmetest?

- Jo, det skal man da, hvis man har nogle symptomer, men det viser sig, at det er vigtigt for sundheden, at man har sin læge med på sidelinjen gennem livet, og man skal have så meget tillid, at man går hen og taler med sin læge og bliver rådgivet lægefagligt, siger Anders Beich.

Han kan ikke genkende, at patienterne kan føle det pinligt eller ubehageligt at skulle gå til lægen med for eksempel en kønssygdom.

- Hvis man skal lave en prøve, kan man også diskret få et sæt med hjem og sende den ind, og så er der mange muligheder for svar - også på mail eller telefonisk, lyder det.

Men nu kan der altså være nogle patienter, der har det sådan. Hvad gør I selv for at give patienterne mere tillid til jer?

- Danskerne har høj tillid til deres egen læge, men der er nogle få, der har mistillid til læger generelt. Problemet er, at vi som borgere bliver bombarderet med forslag til tests og undersøgelser fra mange sider, siger Anders Beich.

Hans Eibe Sørensen, som er ph.d. og manden bag virksomheden Test Dig Selv, mener, at særligt unge er ubekvemme ved at gå til egen læge, hvis de har mistanke om kønssygdomme. Foto: Michael Bager

På brugerens præmisser

Hans Eibe Sørensen er ikke overrasket over, at Anders Bleich helst ser, at patienterne udelukkende tages hånd om i sundhedsvæsnet.

- Men det her er et spørgsmål om bekvemmelighed og ikke et spørgsmål om mistillid. Det er et spørgsmål om at møde brugeren, hvor de er, på deres præmisser, siger han.

Han kan godt forstå lægeformandens pointe om, at det kan skabe unødig bekymring at blive undersøgt, før en læge har slået fast, at der er grund til det. Men han mener, at hovedproblemet er, at mange slet ikke bliver testet.

- Den er i virkeligheden ikke længere. Vi har masser af information om symptomer, og vi er her ikke for at skabe frygt. Vi går ud med et budskab om, at det her med at holde styr på sig selv er lige så almindeligt som at spise økologisk eller sørge for at gå i fitnesscentret, siger Hans Eibe Sørensen.

Men kan du ikke godt se værdien i at have lægen inde over fra bekymringen opstår, til man får en eventuel behandling?

- Det ville da være dejligt, men folk bruger det jo ikke. Folk bør i virkeligheden testes efter hvert partnerskifte, for det er der, smittefaren opstår. Prøv at forestille dig, hvordan en lægepraksis vil se ud, hvis folk kommer rendende efter hvert partnerskifte, siger Hans Eibe og understreger, at klamydia langt fra giver symptomer i alle tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce