Annonce
Fyn

Lægeformand om fravalgte vacciner - Vi er ude i et forsøg med mennesker

Morten Svenning Nielsen, formand PLO-Odense og praktiserende læge, mener, at der mangler viden om bivirkningerne ved vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson. Foto Birgitte Carol Heiberg
Morten Svenning Nielsen, formand for de praktiserende læger i Odense, synes, det er spændende, at Practio-læger nu går i gang med at vaccinere med AstraZeneca og Johnson & Johnson. Men der mangler retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, siger han.

- Tirsdag 1. juni begynder Practios læger at ordinere vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson i Odense. Hvorfor er det ikke jer praktiserende læger?

- Det er en udfordring, at man har en vaccine med de risici, der er, hvor man gør det til individbestemt, om man skal have den eller ej. Sundhedsstyrelsen har ikke sagt god for den. Vi ved ikke, hvad det præcist er, der udløser risikoen for bivirkningerne, og derfor er det også svært at vide, om det lige præcis er en de patienter, som vil kunne få en potentiel dødelig bivirkning af en vaccination. Der må vi sige, at systemet, som det er skruet sammen i dag, er så nådesløst, at hvis en læge har sagt god for det, hænger en læge også på det ansvar, hvis der går noget galt. Der er for mange ting, der er for uforudsigelige ved de her vacciner, og derfor ville jeg personligt ikke have den store lyst til at vurdere, om patienterne er good to go, eller om det er nogle af dem, der skal sige nej.

- Som praktiserende læge udskriver du jo anden medicin, hvor der er bivirkninger – eksempelvis p-piller, som kan give blodpropper. Hvad er forskellen?

Annonce

- Når man laver en behandling på en patient, er det en ting. Det drøfter man med patienten, om patienten vil have. Vaccinerne er forebyggende. Hvad er risikoen for de her folk, hvis de får covid? Overstiger den risiko risikoen ved vaccinationen?

- Er der ikke større sandsynlighed for at få en blodprop ved p-piller end ved en af de her vacciner?

- Jo, det viser tallene. Der kan man tage en snak med patienten om, at der findes andre typer af præventionsmidler, hvor risikoen er meget mindre. Så kan patienten vælge at påtage sig det ansvar, velvidende at man får en stor risiko for blodpropper i forhold til en anden behandling. Man skulle gøre det samme med vaccinerne. Sundhedsstyrelsen skal opstille nogle retningslinjer; det skal være patienter i den her aldersgruppe, man må ikke være i behandling med anden medicin, man må ikke fejle noget, man må ikke have haft de og de sygdomme, og hvis du opfylder de kriterier, kan du vælge at tage vaccinen.

- Ville du så som praktiserende læge have det godt med at ordinere de her to vacciner, hvis der var kriterier?

- Sundhedsstyrelsen er i vores verden lidt ligesom kirkens allerhelligste. Hvis Sundhedsstyrelsen siger god for en given behandling til en given gruppe, kan vi som behandlere være trygge ved den vurdering, der ligger bag. Her har Sundhedsstyrelsen taget dem ud, mens man politisk har valgt at sige, at man ønsker at bruge den alligevel. Det stiller læger i et voldsomt dilemma.

- Jeg kan være bekymret for, om der kommer en sag mod en læge, der har sagt god for en vaccination til en patient, der viser sig at få en fatal bivirkning ud af det. Er man så klar til politisk og sundhedspolitisk at stille sig helt frem og sige, at det ikke er lægens skyld, eller kommer vi til at se den berømte kø ved håndvasken? Nogle har et stort ønske om at få den her vaccination og kan måske underspille sin egen sygdomshistorik over for lægen fra Practio, der så udskriver vaccinen. Der er nogle jokere i det, og så er vi til syvende og sidst ude i et forsøg med raske mennesker.

- Ville du tage en af de to vacciner?

- Ja, hvis Sundhedsstyrelsen sagde, at den var sikker for mig at tage. Som det er lige nu, hvor det er en politisk diskussion, ved jeg det ikke.

- Jeg synes, det er spændende, Practio går i gang, men vi er et i politisk projekt her, og der vil være masser af borgere, som gerne vil løbe risikoen. Det er fair nok. Vi løber risici hver dag. Jeg cykler på arbejde, og du godeste folk løber chancer hver dag. Det her vil være endnu en af dem. Jeg synes bare, man burde lægge det ud til den enkelte, der på baggrund af nogle helt konkrete anbefalinger måtte træffe et valg.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce