Annonce
Fyn

Lægeformand: - Der er grænser for, hvad der kan klares over en skærm

Josephine Duevang Rathenborg, formand for Lægeforeningen Syddanmark, er positivt indstillet over for Region Syddanmarks målsætning om, at 30 procent af ambulante konsultationer skal være digitale. Om det kan lade sig gøre i praksis, mener hun dog bliver individuelt fra afdeling til afdeling og fra praksis til praksis. Foto: Privatfoto.
Josephine Duevang Rathenborg, formand for Lægeforeningen Syddanmark, er positivt indstillet over for brugen og udbredelsen af digitale konsultationer. Men der er en grænse for, hvad man kan digitalt.
Annonce

Syddanmark: Begrænset fysisk kontakt og konsultationer over telefon eller video. Det var mange lægers virkelighed den første halvdel af 2020, hvor coronapandemien satte en stopklods i det fysiske møde.

Formand for Lægeforeningen Syddanmark, Josephine Duevang Rathenborg, oplever, at den digitale konsultation har været et brugbart værktøj i en turbulent tid.

- Generelt har alle været rigtig positive omkring det her. Det har hjulpet i en situation, hvor man ellers ikke ville have kunne se eller tale med patienterne, siger hun.

Annonce

Nye muligheder

Brugen af telekonsultationer giver lægerne nye muligheder. Blandt andet for at nå borgere, der ellers ville have svært ved at komme ud til sygehuset. Det kan både være af psykiske, fysiske eller geografiske årsager. Josephine Rathenborg arbejder til daglig på Svendborg Sygehus, hvor hun har mange patienter fra Ærø, og hvor en digital konsultation kunne spare en færgetur.

Også når lægen har skulle levere svære beskeder under corona, har det været nødvendigt at tænke ud af boksen. Det er blandt andet tilfælde med beskeder om kræftsygdom.

- Før corona sagde vi helt kategorisk, at kræftbeskeder aldrig kunne gives over telefonen. De skulle altid gives ansigt til ansigt, siger hun.

Den regel kan man måske slække mere på nu. Under coronapandemien oplevede man, at selv en sådan besked kunne leveres ordentligt over telefonen, hvor patienten kunne sidde derhjemme omgivet af familie. Noget, der ellers ikke ville kunne have ladet sig gøre i foråret ved en fysisk konsultation.

- Alle har kunne få beskeden på samme tid og har kunne stille spørgsmål for at være med på, hvad det her så betyder, siger Josephine Rathenborg

Tilbagemeldingerne om den digitale konsultation har fra patienterne været overvejende positiv.

Annonce

Det fysiske møde mangler

Det betyder ikke, at alle konsultationer fremover kan foregå digitalt. Selvom man kan komme langt med video- og telefonkonsultationer, er der en grænse. Lægerne kan ikke undersøge patienterne, og de mangler den viden, de får fra et fysisk møde.

- Det, at vi går ud og henter patienten, afslører allerede rigtig meget om deres formåen og overskud, siger Josephine Rathenborg og tilføjer, at man ikke kan få den samme viden over en videokonsultation.

Der vil derfor stadig være mange patienter, hvor der er behov for en fysisk konsultation. Josephine Rathenborg er dog ikke i tvivl om, at brugen af digitale konsultationer vil blive mere udbredt. Hvordan det konkret bliver og i hvilke sammenhænge, ved hun ikke endnu, men overordnet set er hendes vurdering:

- Videokonsultationer er kommet for at blive, og det skal bruges der, hvor det er fagligt forsvarligt, meningsfuldt og til glæde for patienterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Annonce