Annonce
Danmark

Lægeformand bifalder øget tilgang af yngre læger

Der er hårdt brug for flere praktiserende læger landet over. Deres formand i Syddanmark roser regeringens udspil, der skal sikre flere læger under uddannelse. Arkivfoto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys (V) udspil, der skal forbedre vilkårene for landets praktiserende læger, møder skarp kritik fra Socialdemokratiet, mens lægernes formand er meget positiv.

Udspil: Et positivt og tiltrængt udspil, lyder vurderingen fra de praktiserende lægers formand i Syddanmark, Jørgen Skadborg, efter han har fået forelagt det udspil til bedre lægedækning, som regeringen præsenterer fredag.

Det vil oprette flere hoveduddannelsesforløb i almen medicin og lade flere studerende tage fat som praktiserende læger allerede under uddannelsen.

- I modsætning til det, som et andet parti (Socialdemokratiet, red.) har foreslået, nemlig at tvinge unge læger ud i praksis, bliver stillingerne her slået op, så man kan søge dem. Det er mange gange bedre at få nogen til at arbejde i praksis, som gerne vil det. Så går de til arbejdet på en positiv og ihærdig måde, og det har stor værdi for de praktiserende læger, siger Jørgen Skadborg.

Han mener, at regeringen sender et vigtigt signal, selv om der ikke er garanti for, at lægerne søger alle stillingerne.

- Men nu er samfundet gået i gang med en fortælling om, at man vil investere i praksissektoren, og det får måske flere til at se en fremtid i det, mener lægeformanden.

Annonce

Gammel vin

Knap så positiv er Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, som kalder udspillet for gammel vin på nye flasker.

- De ting, regeringen kommer med, har været diskuteret bredt politisk. Det er gammel vin på nye flasker, og regeringen mangler at tage nye initiativer, der kan stoppe den katastrofale udvikling, siger Flemming Møller Mortensen og understreger, at hans parti allerede kom med forslaget om at øge antallet af hoveduddannelsesforløb i efteråret.

- Jeres oplæg gik jo også på mere eller mindre at tvinge unge læger ud i almen praksis. Regeringen lægger op til, at man frivilligt kan snuse til almen medicin og være med til at afhjælpe problemet.

- Vores forslag var ikke populært, men et forsøg på at tage ansvar og finde kortsigtede løsninger på, at tusindvis af danskere ikke har deres egen læge, og at praktiserende læger bukker under og går på pension før tid på grund af arbejdspres. Vi synes, regeringen i den grad lukker øjnene for de her udfordringer, og den er ikke kommet med en eneste løsning.

Uddannelse

Jørgen Skadborg afviser, at der er tale om gammel vin på nye flasker.

- Det er god vin at uddanne praktiserende læger, som vi har efterspurgt de sidste 15 år.

- Vil det ikke tynge de i forvejen pressede praktiserende læger, at de skal have ansvaret for flere studerende?

- De skal undervises, det hører selvfølgelig med. Men der er stor forskel på at have helt nyuddannede, som aldrig har været ude at arbejde før, eller nogen der sidder i tvangsstillinger for den sags skyld, og så på nogen, der har en ballast, og som gerne vil være der, siger Jørgen Skadborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce