Annonce
forside

Lægeforeningen: Lægesagen fra Svendborg skal prøves ved Højesteret

Sagen begyndte, da en mand blev indlagt i Fælles Akut Modtagelse med mavesmerter. Manden døde knap en måned senere af svær hjerneskade som følge af, at han ikke havde fået målt blodsukker under sin indlæggelse. Arkivfoto

Lægeforeningen ønsker, at sag om ung læge dømt for overtrædelse af autorisationsloven skal for Højesteret. Sagen er af principiel vigtighed, mener foreningen.

Svendborg: Dommen over en ung læge i den såkaldte Svendborg-sag, hvor en patient døde, fordi han ikke fik målt blodsukker, er ude af proportioner.

Det mener Lægeforeningen.

Derfor meddeler foreningen nu, at den bakker den dømte læge op i at søge om at få sin sag prøvet ved Højesteret.

Sagen var for byretten i Svendborg i foråret, hvor de to læger, som sagen omfatter, var tiltalt for "grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed" i behandlingen af en midaldrende mand, som blev indlagt med mavesmerter i Fælles Akut Modtagelse på Svendborg Sygehus natten til 5. august 2013 og senere døde som følge af, at han ikke havde fået målt blodsukker under sin indlæggelse.

De to læger blev frifundet ved byretten, men den dom valgte anklagemyndigheden at anke til landsretten, og i slutningen af august kendte de tre landsretsdommere den unge læge skyldig, mens den anden tiltalte ældre læge fik sin frifindelse stadfæstet.

Sagen er imidlertid af så principiel karakter, at Lægeforeningen mener, at den dømte læge skal søge om at få sin sag prøvet ved en tredje retsinstans, mener Andreas Rudkjøbing, der er formand for foreningen.

- Der er tale om en dybt ulykkelig sag. Først og fremmest for patienterne og de pårørende, naturligvis. Der er sket fejl, men det er efter Lægeforeningens vurdering ude af proportion at dømme hende for grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed. Dommen er urimelig hård og kan få store konsekvenser for andre læger i lignende situationer. Mange læger vil med rette tænke, at 'det kunne have været mig'. Ingen af dem går på arbejde for at lave fejl, men de ved, at det kan ske. Det er derfor afgørende for lægestanden at få en entydig juridisk vurdering af, om fejl af denne karakter virkelig kan takseres som grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed, lyder det fra formanden i en pressemeddelelse.

Den unge læge er kendt skyldig i ikke at have sikret sig, at mandens blodsukker blev målt og for ikke at have lagt en plan for, hvordan mandens blodsukker skulle behandles. Lægen har forklaret i retten, at hun ordinerede blodsukkermåling mundtligt over for en sygeplejerske, og at systemet bygger på en tillid til, at en sådan ordination bliver fulgt, uden at lægen skal tjekke op på det. Den pågældende sygeplejerske har forklaret, at han ingen erindring har om, at lægen ordinerede måling af blodsukkeret.

Fejlen i den fire år gamle sag ligger ikke alene hos lægen, som nu er idømt en bøde på 5000 kroner, mener Andreas Rudkjøbing

- Her lægger retten hele ansvaret over på den unge læge, som tager imod patienten, mens ledelsens ansvar for klare instrukser og for, at alle kender dem, fortoner sig fuldstændigt. I stedet gøres systemfejl som mangelfuld kommunikation og uklarhed om ansvar på en arbejdsplads, hvor der skal tages mange hurtige afgørelser, til en sag om én læges handlinger, lyder det fra Andreas Rudkjøbing.

Det er nu op til Procesbevillingsnævnet at afgøre, om sagen skal for Højesteret. Ansøgningen er indgivet, oplyser den dømte læges forsvarer, Hanne Rahbek, som oplyser, at det kan tage flere måneder, før afgørelsen er klar. Ifølge forsvareren er der to forhold, som taler for, at ansøgningen vil blive imødekommet.

- Man kan se, der har været forskellige vurderinger i byretten og landsretten. Det er sådan noget, der kan tale for. Og der er ikke nogen højesteretsafgørelser på området, så derfor er det mit skøn, at den vil være velegnet til det, men det er jo procesbevillingsnævnet, der tager stilling til det, siger forsvareren.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce