Annonce
Indland

Læge: - Mistanken om strålingen bør være nok til, at vi gør noget

- I Frankrig er elektromagnetisk intolerance en officiel diagnose. Alt jeg siger er, at hvis forskningen, som siger, det er skadeligt, er rigtig, så vil man ende med at være sundere, hvis man har udvist forsigtighed, siger læge Charlotte Bech. Illustration: Colourbox.

Charlotte Bech påpeger, at en del forskning tyder på en sammenhæng mellem mikrobølger og sundhedsmæssige problemer. Hun er uddannet læge og har en baggrund som kirurg på Gentofte Amtssygehus og kræftlæge på Rigshospitalet.

- Hvorfor fastholder du din mistanke om, at mobiltelefoner og trådløst internet kan føre til helbredsmæssige konsekvenser, når langt det meste forskning peger på det modsatte?

- Pointen er, at der er forskning, der peger i begge retninger. Den er tvetydig og uenig med sig selv, og derfor mener jeg, vi bør udvise et forsigtighedsprincip. Så længe vi ikke har garanti for, at det er uskadeligt, er vi nødt til at opføre os, som om det er skadeligt.

- Giver det dig anledning til at genoverveje dit princip, at det strider mod Sundhedsstyrelsens anbefalinger?

- Det, jeg anbefaler, er i fuld overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsstyrelsen anbefaler helt klart, at man følger forsigtighedsprincippet, og at man udviser omtanke, ligesom jeg gør.

- Men du anerkender også EHS som en lidelse?

- Siden 2003 har jeg haft en del patienter med symptomer, der indikerer, at mikrobølgerne er skadelige. De har koncentrationsbesvær, søvnproblemer, ringen for ørene og uregelmæssige hjerterytme, og det går væk, når de kommer væk fra det trådløse internet og mobiltelefonerne.

- I Frankrig er elektromagnetisk intolerance en officiel diagnose. Alt jeg siger er, at hvis forskningen, som siger, det er skadeligt, er rigtig, så vil man ende med at være sundere, hvis man har udvist forsigtighed.

- Kan du nævne nogle konkrete forskningsprojekter?

- Et studie af over 28.000 danske børn udført ved University of Southern California viser, at gravide, der taler i mobiltelefon, har 50 procent større risiko for at få børn med adfærdsvanskeligheder. Undersøgelser fra Schweiz og Holland viser, at børn sover dårligere og mindre, når de er i rum med trådløst netværk. Og så kan man spekulere over, hvorfor kun 25 procent af raske unge mænd har optimal sædkvalitet.

- Gør det ikke indtryk, at forsvindende få af dine kollegaer er enige med dig?

- Jeg kender mange læger, som har det ligesom jeg. Men de er ikke interesseret i at stille op i medierne, før EHS er blevet en anerkendt diagnose.

- Hvad kan man så konkret gøre for at "udvise forsigtighed?

- Politisk kan man jo lave forbud og reguleringer. I Frankrig må man ikke have trådløst internet i børnehaver. I Belgien er det forbudt at sælge mobiltelefoner til børn under syv år. Og så kan man sørge for have sin telefon i en beskyttelsespose og bruge højtalerfunktion eller strålefrit headset, når man taler i den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce