Annonce
Indland

Låsesmede Foreningen: Fire gode råd til at sikre dit hjem i julen

indbrud koben brækjern tyv

En ny undersøgelse foretaget for Låsesmede Foreningen viser, at 33 procent af danskerne er bekymrede for indbrud, når de forlader deres hjem i længere tid. Derfor giver foreningen nu fire gode råd til at sikre sig mod indbrud i julen.

Det er kendt viden, at antallet af indbrud stiger altid voldsomt i årets sidste kvartal. Og særligt julen er højtid for indbrud i de danske hjem. Sidste år blev der alene fra den 20. til den 26. december ifølge Rigspolitiet anmeldt 760 indbrud, oplyser Låsesmede Foreningen i en pressemeddelelse.

De har fået foretaget en undersøgelse, der blandt andet viser, at 33 procent af danskerne er meget eller delvist bekymrede for indbrud, når de forlader deres hjem i længere tid, og derfor giver foreningen nu fire gode råd til, hvordan man kan undgå indbrud i juletiden.

Dem kan du læse her:

Annonce

1. Søg hjælp hos naboen

Forskning viser, at effektiv nabohjælp kan forhindre hvert fjerde indbrud i private hjem. Tag en snak med naboen om, hvem der er hjemme i julen hvornår og aftal, hvordan I bedst kan hjælpe hinanden. Få ex naboen til at tømme din postkasse, så der ikke stikker post ud af brevsprækken, eller få naboen til at parkere sin bil eller cykel i din indkørsel. Jo mere liv, der ser ud til at være, jo større er sandsynligheden for, at indbrudstyven ikke tør tage satset.

2. Sørg for, at dine vinduer og døre er fornuftigt aflåst

De fleste indbrud sker gennem vinduet. Undersøgelser viser faktisk, at hele 37 procent af alle indbrud i private hjem sker via et vindue. Det er derfor vigtigt, at dine vinduer er i solid stand, så de er svære at bryde op - særligt de vinduer, der vender væk fra vejen, og som er oplagte for tyven at bryde ind igennem. Det samme gælder dine døre, som tyven ofte bruger som flugtvej. Indbrudstyven er på jagt efter svage punkter i din bolig, hvor det er nemt at komme ind og ud. Men jo sværere, det er for tyven at bryde ind, jo mere bliver han stresset på tid, hvilket øger sandsynligheden for, at han giver op igen.

3. Installér belysning, der tænder og slukker automatisk

Skab en illusion om, at der er nogen hjemme ved hjælp af belysning, der tænder og slukker automatisk. Det gælder både udendørs belysning, men især også indendørs i de mørke timer her i julen. Det kan have en afskrækkende effekt for indbrudstyven, men det er vigtigt, at lyset tænder og slukker i så naturligt et flow som muligt.

Supplér med en alarm

En tyverialarm kan være et godt supplement til de øvrige sikringsforanstaltninger som gode låse og forstærkning af vinduer og døre. En alarm tiltrækker opmærksomhed, hvilket vil stresse tyven, så han går mindre grundigt til værks af fare for at blive opdaget. Men det er ikke nok alene at installere alarm i stueetagen. Såkaldte klatretyve er nemlig et voksende problem, der ofte finder stiger hos naboen til at bryde ind hos ofrene.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce